Tippek & toplisták

A világ legjobb természetes úszómedencéi

Top - A legrafináltabb építész és a leggazdagabb befektető sem tud olyan fantasztikus uszodákat, fürdőket alkotni, mint a természet. Lássuk a legcsodálatosabbakat.

Természetes fürdőmedencék

Az ördög medencéje, Victória-vízesés |  Zambia

 

Természetes medencényi mélyedés a vízesés peremén, a száraz évszakban (júniustól októberig) annyira lecsökken a vízszint, hogy bátran és biztonsággal belemerülhetsz.

 

A Victória vízesésénél a panoráma pazar, az élmény feledhetetlen, a perem túloldalán a mélység szédítő és félelmetes, de ez nem fenyeget. 

 

 

Ik Kil, Chichén Itzá | Mexikó

 

Beszakadt mészkőbarlang (cenote), hatalmas nyílással az ég felé, ám a feltörő kristálytiszta talajvíz olykor kissé hideg. Bár ez igazán üdítő a nagy melegben. A föld színe alatti barlangtó átmérője 60 méter, a víz mélysége eléri a 40 métert. A barlang pereme pedig mintegy 20 méter magasan ölei körül a fürdőzőket.

 

Az Ik Kil víznyelő falain indák ereszkednek alá, de a turisták egy faragott lépcsőn érhetik el a tavat. Ha fejest akarsz ugrani, számíts rá, hogy az erre alkalmas pontnál elég hosszú sor áll. Találsz a közelben boltot, éttermet, öltözőt is.

 

Ha véletlenül kora reggel érkezel, és nincs senki ott rajtad kívül, elképesztően szürreális élményben lesz részed.

 

 

Havasu Falls, Grand Canyon | Arizona, Egyesült Államok

 

Bár e kanyon egyike a világ legforróbb és legszárazabb pontjainak, a Havasu vízesés igazán üdítő, nemcsak mint látvány, de mint frissítő is. Hiszen a vízesés előtt kialakult medencékben kedvedre meg is fürödhetsz.

 

A kép, amely eléd tárul, egészen különleges, a kalcium-karbonáttól kéklő víz csodás együttest alkot a vöröslő sziklákkal.

 

Egy széles homokos strandszakasz és árnyat adó fák növelik a komfortot. A látogatók számát korlátozzák, előre be kell jelentkezni. Megközelíteni csak gyalog tudod (vagy helikopterrel, netán öszvéren), a túra nem kisgyereknek való, 10 mérföldes. Vizet vigyél legalább 2 litert.

 

 

Kuang Si vízesés, Luang Prabang | Laosz

 

Luang Prabangtól délre található háromszintű, mészkőbe vájt vízesés. A zuhatagok táplálják a domb alján kialakult, természetes medencék sekély, de varázslatosan türkizkék vizét.  A medencék többségében lehet úszkálni és fürödni.

 

Ha fürdésközben úgy érzed, kis halak raja támadta meg a lábad, egyrészt ne ijedj meg (a halaknak nincs foguk), másrészt arra, hogy itthon mennyit fizetnél egy halpedikűrért.

 

A környéke gondozott, hidak és járdák segítik a megközelítést, és piknikre alkalmas helyet is könnyen találsz. A Kuang Si vízesésnél jelképes összegű belépőt kell az élményért fizetned. Egy tu-tuk taxi Luang Prabangból 20 dollárét elvisz a vízeséshez és meg is vár. 

 

 

Blue Lagoon, Grindavík | Izland

 

Ez nemcsak egy fürdő és spá, igazi turistalátványosság is – zord lávakövekkel kirakott gőzölgő tejfehér lagúnái között mintha nem ezen a bolygón járnánk. Nem is csoda, hogy évente több látogatója van, mint Izland lakossága.

 

A Blue Lagoon vize ásványi anyagokban gazdag és garantáltan klórmentes – a kórokozókat magától irtja, és kétnaponta teljesen megújul. Van itt szauna, gőzfürdő, exkluzív pihenőszobák, vízibár és lávaszikla falába épített gourmet étterem. 

 

A medence alján halmozódó fehér iszap pedig igazi kincs, az izlandiak esküsznek a bőrszépítő hatására. A lagúnában kis dobozokban gyűjtik, így bárki kipróbálhatja egy tízperces arcpakolás erejéig.

 

De a legkülönösebb élmény a vízi masszázs: bemelegítésként a méretes vízesés alá állva lazítanak el a vízsugarak, majd következhet a kezelés. A vendég egy vízen lebegő szőnyegre fekszik, s a lagúna közepén relaxálva élvezheti a különféle masszázsokat és pakolásokat. 

 

(Fotó: flickr.com by Jonathan Percy, by demirole, by joepyrek,  wikipedia.org by behn, arizonawallpapers.com

 

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: