Albánia    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Albánia látnivalók

Albánia / utazás - Még nem vidám, de már barátságos, még nem modern, de már megtanulta tisztelni és védeni ősi múltját és jobb sorsra érdemes emlékeit.  Elképesztően sokszínű ország, pompás látnivalókkal, tengerpartokkal, zord hegyekkel, és sok napsütéssel. Itt született Skander bég és Teréz anya.

Albánia legszebb látnivalói, nevezetességei.

1. Berat

 

Egy albániai utazás fénypontja. Ősi és igazán szép város, lakták illírek, hódították bolgárok és szerbek, s uralták évszázadokon át a törökök is. Egymásra épült, fehérre meszelt, sokablakos házairól ezerablakú városnak is nevezik. 

 

A legenda szerint két óriás, Tomorr és Shpirag küzdött itt egy berati leányért, birokra keltek, de mindketten belepusztultak a harcba, és óriás heggyé változtak, a lány könnyeiből pedig az Osum folyó fakadt.

 

A robusztus hegyóriások lenyűgöző látványt nyújtanak a felhők közül kibukkanó fellegvárral és minaretekkel. A várnegyed, Kala kínálja a legérdekesebb látnivalókat is: a Vllahernai Szűz Mária és a Szent Mihály templom egyaránt 13. századi, a 16. századi albán festő, Onufri freskóival díszített Szent Tódor templom pedig lenyűgöző.

 

2. Shkodra

 

A Balkán legnagyobb tavának partján, a montenegrói határ mellett, fenséges hegyek árnyékában fekvő város ma az albán katolicizmus központja. Hajdan kereskedelmi utak kereszteződése adta éltető erejét.

 

Nevezetessége az illír időkben már álló, de jellegében középkoriasan fennmaradt Rozafa vára. Építéséhez albán Kőmíves Kelemen-legenda kötődik: a várfalakat felhúzó három testvérnek be kellett falaznia a legkisebbik feleségét, Rozafát, hogy amit nappal felépítettek, éjszaka le ne omoljon... A várhegy aljának érdekessége a  kétszáz éves bazár és a különös formájú Ólom-mecset.

 

A 19. században hatalmas földrengések és áradások rendezték át a város látképét, amelyek még a Drin folyó folyását is megváltoztatták, a modern városközpont így az eredetitől mintegy két kilométerrel távolabb épült fel.

 

A városközpontban áll az ország legnagyobb katolikus temploma, a Szent István-székesegyház, valamint az albán futball szentélye, az ország legnagyobb stadionja, a Loro Boriçi. A Shkodrai-tó gazdag vízimadár-rezervátum, itt él a kontinens egyik utolsó pelikánközössége. A tó nyáron akár 27 fokra is felmelegszik, és télen is csak nagy ritkán fagy be.

3. Tirana

 

Az albán főváros remek példája annak, milyen csodákat művelhet az ember egy vödör festékkel – az utazók számára…Az utazás különleges állomása. A szürke és lepusztult kommunista blokkházak ma a szivárvány színeiben pompáznak - narancs-vörös csíkokat, hipnotizáló pink-lila karikákat vagy szemet megtévesztő színes kockákat festettek a házfalakra – a városképet színesítendő.

 

A városközponti sugárutak változatos látnivalókat kínálnak, melyek a török, az olasz vagy éppen a kommunista múltnak állítanak emléket. A városban rengeteg bár és klub várja a szórakozni vágyókat. A közlekedés állandó problémát jelent, és a káosz a gyalogosokat is eléri. Minden nap utat ásnak valahol, és nagyon nehéz eldönteni, hol ér véget az útkarbantartás, s hol kezdődnek a gödrök...

 

Hagyományosan muzulmán város, hangulata kicsit keleties, kicsit olaszos, de leginkább posztkommunista, a város renovációja pedig a Patyomkin-legendára hasonlít: nem felújították a romos házakat ugyebár, hanem színesre mázolták.

 

Az Enver Hodzsa Emlékmúzeum piramisszerű épülete ma a Nemzetközi Kulturális Központ. A főváros jelentősebb közgyűjteményei: a Nemzeti Történeti Múzeum (ezt nézd meg!), a Természettudományi Múzeum és Képzőművészeti Galéria. A Szkander bég tér az Óratornyáról és a tér közepén magasodó Szkander bég lovas szoborról könnyen azonosítható.

 

4. Butrinti

 

A legendák romvárosa. Vergilius szerint a települést Trója eleste után Priamosz király fia, Helenosz alapította. A történetíró Dionüszosz úgy tartja, az új hazát kereső Aeneas is megfordult a hajdani Buthrotonban. Sőt, talán magát a várost is Aeneas alapította, amikor Trójából való megmeneküléséért hálaáldozatot kívánt itt felmutatni az isteneknek. A megsebesített bika ugyanis kitört és a közeli csatornát átúszva holtan rogyott össze a túlparton. Aeneas ezt isteni jelnek vélte, s várost alapított.

 

⇒ Itt foglalhatsz Albániában szállást  

 

Tény, a város épületei az elmúlt kétezer év történetének valamennyi korszakát megidézik. A görög időkről tanúskodik az Aszklépiosz-szentély, valamint a széles promenád az Oroszlán- és a Szkaiai-kapuval. A római uralom korából egy mozaikpadlós fürdő és fűtőterem, valamint egy gymnasium (testgyakorló hely) maradt fenn. Az ókeresztény korról a bazilika és a mozaikpadlós keresztelőkápolna, illetve egy helyi nemesember 5. századi lakóháza, a Trikonk-palota tanúskodik.

 

A Velencei Köztársaság idejéből pedig a 18. századi őrtorony és a magaslat tetején lévő kastély maradt fenn. A romok csodás környezetben, egy hatalmas nemzeti parkban rejtőznek. Érdemes legalább három órát itt tölteni.

 

5. Durrës

 

Az Adriai-tenger partján fekvő Durrës több mint 10 kilométer hosszú tengerpartjával és történelmi emlékeivel kedvelt turistacélpont. Strandjai egyre komfortosabbak és vonzóbbak. A nyár itt májustól október közepéig tart.

 

A várost görög telepesek alapították, Aphroditénak (Vénusznak) szentelték, s a szerelem istennőjének képeivel ma is tele vannak a múzeumok. Világhírű az i. sz. 2. századra datálható római kori amfiteátruma és a nézőtér alatti, díszes mozaikos kápolna.

 

6. Saranda

 

Albánia egyik legszebb tengerpartja. A domboldalra legyezőszerűen fel- kapaszkodó házikók, apró csónakok sokasága a kék tengeren, 280 napsütéses nap az évben - idilli helyszín a strandoláshoz és a teljes kikapcsolódáshoz. Az ókorban kikötőként szolgált. Városfala a római időkből maradt fenn.

 

Bizánci nevét – Ajii Szaranta – Jézushoz hű negyven mártír után kapta. A bizánci egyház templomot emeltetett tiszteletükre. A várost gyakran átkeresztelték. Az olasz megszállás idején például Mussolini leánya után Porto Eddának hívták.

 

A város mellett található hipnotikus erejű tó, a Kék Szem Forrás (Syri i Kalter) a nevét onnan kapta, hogy partjának kék, éles szegélyei a szem íriszére emlékeztetnek. Ez a tó táplálja a Bistrica folyót, s mélysége máig ismeretlen. A tölgyfák árnyékában a forrás partja tökéletes helyszín egy piknikhez.

 

7. Vlora

 

A védett öböl partján fekvő város jelentős kikötő. Függetlenségi emlékműve a város szülöttének, Ismail Qemalinak állít emléket, aki 1912. november 28-án itt kiáltotta ki Albánia függetlenségét. Viszonylag fejlett infrastruktúráját az olasz partok közelségének köszönheti, a kilencvenes évek elején ugyanis a csempészet és feketegazdaság lendítette fel a város gazdaságát. Pálmafák övezte sugárútjaival s kristálytiszta tengerpartjával egyre kedveltebb a turisták körében is.

 

 

 Még több információ: albania.al

 

 

 

Ervin Gjata képe a Pixabay -en.

Betöltés...
(10)
Pozitív értékelés (10) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: