Albánia    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Albánia tudnivalók

Albánia - Ahol még a madár se járt…? Hát még kevesen, pedig ez az ország ugyanolyan varázslatos tájaiban és különleges lakói által, mint maga a Balkán. Menni kell, de egyedül még nem. Ha társas úton veszel részt, akkor sem árt néhány alapvető tudnivaló. Íme…

Albánia hasznos tudnivalói árakkal.

Időjárás

 

A tengerparti sávban a klíma mediterrán, amely száraz, forró nyarat /esetenként 40 C fok közelében/ és enyhe, csapadékos telet jelent. Ugyanakkor, hasonlóan a többi mediterrán országhoz, a fűtés a legtöbb lakásban, beleértve egy sor szállodát is, nincs megoldva. Az olajradiátor használatát a gyakori áramszünet korlátozza.

 

A belső, hegyes vidékeken a tél hideg, havas, a nyár hűvös. Az északkeleti hegyvidéket télen célszerű elkerülni, mivel a gyakori havazások után az utakat borító hó – takarítás hiányában – napokig megbéníthatja a közlekedést.

 

Biztonság

 

Albánia utazás és ott tartózkodás szempontjából fokozott biztonsági kockázatot rejtő ország, meglátogatása elsősorban csoportos utazás keretében ajánlott.

 

Az ország legnagyobb részén – különösen a városokban és a tengerparti üdülőövezetben – megfelelő a közbiztonság. Turisták elleni szervezett, ismétlődő akciók nem fordulnak elő, a lopások ritkák. Bár a közbiztonság, nem utolsósorban a sok rendőrnek köszönhetően, meglehetősen jó, a szervezett bűnözés változatlanul markánsan jelen van az országban.

 

Jelentős mennyiségű fegyver és lőszer van illegálisan a lakosság és a bűnözők kezében. Az egyes bűnszervezetek közti leszámolásoknak néha vétlen áldozatai is vannak. Emiatt célszerű elkerülni a kétes hírű szórakozóhelyeket.

 

A kormányzat az ország hegyes vidékeit a Montenegróval határos résztől kezdődően egészen a görög határig csak részben tudja ellenőrzése alatt tartani. A legveszélyeztetettebb körzetek a viszonylagosan forgalmas másod- és harmadrendű útvonalak mentén vannak, északkeleten a Koszovóval határos részek, különösen Tropoje és Bajram Curri városok körzete, délen pedig a Gjirokaster város közelében lévő Lazarat település körzete. E területeken éjszaka nem ajánlott az áthaladás.

 

A hegyvidéki területek meglátogatását kizárólag a környéket jól ismerő vezetővel ajánljuk! Az ország északkelti, Koszovóval határos részein (Kukes, Has és Tropoje környéke) a föl nem robbant hadianyagok komoly problémákat, sérüléseket, illetve károkat okozhatnak.

 

Egészség

 

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Albániában az egészségügyi ellátás csak korlátozottan működőképes. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem felelnek meg az európai normáknak. A kórházakban elavultak az eszközök, a gyógyszerellátás rossz. A mentőszolgálat országosan még nincs kiépítve. A rendszeresen gyógyszert szedők vigyenek magukkal megfelelő készletet! Emellett ajánlatos a legszükségesebbnek tartott gyógyszerekből úti házipatikát készíteni!

 

A beutazáshoz nincs kötelező védőoltás előírva. Ajánlatos azonban a hepatitis /A és B/, a diftéria, a tetanusz és a tífusz elleni védőoltás, főként hosszabb tartózkodási időre. Komoly betegség vagy sérülés esetén a legcélszerűbb azonnal hazatérni vagy megfelelő kezelést biztosító szomszédos országba menni. Palackozott vizet igyunk. Ha kapunk, külföldi eredetűt.

 

Nagykövetségek által ajánlott orvosok, klinikák: Nene Tereza Központi Egyetemi Kórház - Tirana, Rruga Dibres. Ortodox Klinika - Tirana, Rruga Dibres 159. Katonai Kórház - Tirana, Lagja Laprake.

 

A gyakori áramszünetek miatt, illetve elegendő áramfejlesztő hiányában számos üzletben visszafagyasztják az árut. Ezért ügyelni kell a romlandó élelmiszerek vásárlásakor, és mindig ellenőrizni kell az áruk szavatossági időpontját. Az utcai árusoktól, bódékból hús- és tejtermékeket nem javasolt vásárolni.

 

Konyha

 

Teli a város kis kifőzdékkel, családi éttermekkel. A mish i fresket feliratú hentesboltokban a friss húst kérésre nyomban meg is sütik, a pech i fresketben pedig a halakat, de az éttermek is árulnak nyárson sült húsokat…elvitelre. Melegben üdítően hűsít a kosz, vagyis a jellegzetes albán, hófehérszínű joghurtital.

 

Nemzeti eledel: burek - rétesszerű tésztában sokféle töltelék. Tartalmas, olcsó, laktató, bármelyik sarkon kapható. Szendvics helyett is pompás. Leggyakrabban sajttal töltik, de van zöldséges, húsos, juhtúrós is.

Levesek: juhfejleves (pace koke), hideg uborkaleves (tarat).

Húsételek: kukurec/kokorec (birka belsőségek bélbe töltve, nyárson megsütve), qofte te ferguara (bárányból, tehénből, kecskéből készült sült húsgombóc - a képen), tave kosi (serpenyőben sült bárány joghurtos öntettel), speca te mbushura (töltött paprika). És halak minden mennyiségben, kivált parázson sütve: tengeri keszeg, tengeri sügér, angolna. No meg a koran (az Ohrid és Prespa tavak pisztrángja).

Desszertek: tömények és édesek. Gyümölcsök mézzel édesítve. Pompás olaszos fagyi. Boza, vagyis kukoricából készített krémes-édes ital.

 

A szőlőből készült raki pálinka albán nemzeti ital. Szilvából és szederből is hatásos.... Tirana sör és a nemzetközileg is ismert Skanderbeg konyak. Kosz, vagyis a joghurtital. Boze: kukoricából erjesztett savanykásédes ízű, nagyon alacsony alkoholtartalmú frissítő.

 

Közlekedés

 

► Repülés - A [Nene Teréz  vagy Rinas] ⇒International Airport 17 km-re Tiranától, könnyen megközelíthető a Tirana - Durres autópályáról. Egy kis vámmentes bolt, ATM (az érkezési terminálon), éttermek, újságos, ajándékbolt és kávézó a reptéren. Rinas Express: 06:00-18:00 között óránként indul buszjárat a tiranai Nemzeti Múzeum elől. Egy jegy ára 250 Leke. Taxival a repülőtérről a városközpontba 20-25 perces út, ára 2500 Leke.

 

► Tömegközlekedés - Albánia közlekedési infrastruktúrája messze elmarad az európai átlagtól, bár már autópályák is épültek. Nemzetközi vasúti összeköttetés Albániával nem működik, a helyi vonatok lassúak és nem túl komfortosak. Nincs szervezett távolsági buszközlekedés sem, ehelyett magántulajdonú kisbuszok szállítják az utasokat az ország minden részében. A nagyobb városokban van taxi, a viteldíj jelentősen olcsóbb, mint hazánkban. 

 

Az utak állapota Tiranában és a városokban is rossz, esetenként katasztrofális a számtalan mély kátyú miatt. De Tirana és Durres között kifejezetten jó. A mellékutak általában csak terepjáróval járhatók. Nagy esőzések után, főként hegyes terepen, számolni kell földcsuszamlásokkal, úttorlaszokkal.

 

A közlekedési morál rendkívül rossz. A közlekedés szabályaival a legtöbb autós egyáltalán nincs tisztában. Gyalogosként különösen nagy körültekintéssel kell közlekedni. A városokban vannak kijelölt parkolóhelyek, ezek díja 100-200 lek. Tiranában lehet gépkocsit bérelni sofőrrel vagy anélkül.

 

Vásárlás

 

A legjobb, ha a repülőtérre igyekezve – indulás előtt - felkeresed a Tiranától északra fekvő Kruja városát, ahol a fellegvár alatti bazárban teli vannak a kirakatok ékszerekkel, régiségekkel, szőttesekkel, nemezkalapokkal és egyéb csecsebecsékkel. Köztük a szörnyen albán bunkerhamutartókkal. Ne feledd, alkudnod kell, keményen. Ha taxival mégy, előre állapodj meg az árban, reális 3000 lek körül, busszal 100-150 lek.

 

Aktuális árak ⇒ Albánia

 

Tirana a cipőimádó hölgyek kedvére való. A város ma már valójában egy tömörített bevásárlóközpont is. A városközpont kicsi és könnyen bejárható, a boltok és butikok személyzete barátságos és ésszerűen felkészült. Különösen a cipővásárlás éri meg – olasz minőség, a szokottnál 30 %-kal olcsóbban. A ruházat terén még jelentős az elmaradás, a nagy márkák többsége hiányzik. Vásárlásra legjobb a Bllok kerület, a Rruga Myslym Shyri mentén sok a butik, de igazi modern bevásárlóközpontokat (a legnagyobb a QTU) is találsz városszerte.

 

Nota bene

 

A női viselet és viselkedési norma még mindig nagyon konzervatív, főleg vidéken. A homoszexualitás nem illegális, de nem tolerálják. Ha egy albán bólint, azt jelzi nem vagy nincs. A nemzetközi telefon-hozzáférési kód 355. A kimenő kód 00. Sok már az Internetkávézó. Vodafone lefedettség jó.  Elektromos áram 220 V, 50 Hz-es. Jó az itthoni dugó. Feszültségingadozás gyakori. Helyi idő + 1 óra | Legfontosabb segélyhívó számok: mentők 127, tűzoltók 128, rendőrség 129.

 

Még több információ: albania.al

 

 

 

DESI MAXWELL képe a Pixabay -en.

Betöltés...
(9)
Pozitív értékelés (9) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: