Tippek & toplisták

Miért nem tudsz aludni a repülőgépen…

Tipp - Amikor egy hosszabb repülésre készülsz, még úgy gondolod, itt az alkalom arra, hogy bepótold a lemaradást és aludj végre egy jót. Sok más okosabbat úgyse tehetnél. De ez nem is olyan egyszerű. Nézzük, mi szabotálhatja a fedélzeti álmaidat...

Alvás a repülőgépen

1. Ne bámuld a képernyőt

 

Ha azt gondolod, belemerülsz a tableted vagy a közösségi oldalaid böngészésébe, hogy így lazulj el és kapcsold ki az agyad, nagyot tévedsz. Az okostelefonok, tabletek, notebookok képernyői kékes fényt bocsátanak ki. És ez meggátolja az alvást segítő hormonok termelődését. A melatonin tesz álmossá bennünket, a kék fény azonban nagyobb mértékben csökkenti az alváshormonok termelését, mint a jó öreg teljes spektrumú fehér fény.

 

Akkor miként kapcsolódhatsz ki és hozhatsz álmot a szemedre? Nos, egy régi, bevált módszerrel. Olvass, ez lelassítja a gondolkodásodat, ez a legjobb rituálék egyike, mert segíti megnyugtatni az elméd.

 

2. Az ital nem segít

 

Nehéz ellenállni, ha a stewardess koktélt kínál vagy egy kis üveg bort, netán néhány korty rövidet. És valóban segít is abban, hogy kicsit elbóbiskolj. De közben kiszárít és dehidratál, nyugtalanná teszi az alvást, a rendes alvási mintázatodat is átalakítja, csökkenti a REM ciklusok számát és megzavarja az időeltolódás érzékelését ébredés után.

 

3. Kávés éberség

 

Igen, eléggé csábító, amikor végigkúszik a pörkölt kávébab illata a fedélzeten. De ha aludni akarsz, elégedj is meg ennyivel. Gondolod, ha otthon kávét iszol, amikor fenn kell maradnod a munkád miatt, akkor itt majd a koffein az alvásra hat jótékonyan. Miért tenné? Hát még, ha cukrot is kérsz bele.

Kérj inkább meleg tejet vagy gyümölcs teát. És állj ellent a kólának meg a csokinak is. 

 

4. Ülj az ablak mellé

 

Ha már egyszer is beragadtál két idegen közé a középső ülésbe, nem kell semmit sem magyarázni. Állandó készenléti üzemmódban nem lehet békésen aludni. Ugyanígy a folyosó melletti ülésen sem igazán, hisz valaki mindig belekapaszkodik a fejtámládba, valaki mindig előre vagy hátra megy a mellékhelyiségbe, az utaskísérők kötelező járkálásáról nem is szólva. Optimális megoldás az ablak melletti ülés. Itt még aludni is tudsz majd.

 

5. Kellékes segítség

 

Ha aludni akarsz, gondoskodj néhány segítő kellékről. Füldugóval és szemmaszkkal minimálisra csökkentheted a zavaró tényezőket. Szemtakarónak egy napszemüveg is megteszi. És legyen a kézipoggyászban egy fedélzetre vihető fogkrém és fogkefe: alvás után frissítő a fogmosás.

 

6. Öltözz lazán 

 

Ha nem ajánlott orvosi szempontból a kompressziós harisnya, ügyelj rá, hogy minden ruhadarabod laza és kényelmes legyen, ereszd ki az övedet, ne szorítson a cipő vagy a zokni, ne feszüljön a zakó… 

 

7. Vágj egy kissé morcos arcot

 

Miért? Hát, mert ha aludni akarsz, de előtte barátságosan köszöntöd a melletted ülőt, lehet, hosszú ideig hallgatnod kell a fecsegését… és később tudsz majd csak elaludni. Köszöntsd udvariasan a szomszédodat, de legjobb, ha azonnal felhelyezed a fejhallgatót (nem baj, ha nem szól benne semmi) ám ezzel jelzed, nem akarsz beszélgetni.

 

 

Fotó: shutterstock.com

Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (8) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: