Hollandia   Amszterdam    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Amszterdami látnivalók

Hollandia - Amszterdam megfellebbezhetetlenül egyedi. Hajdan egy globális birodalom lüktető szíve, ma egy nyugodt és toleráns metropolisz.

 

Kis ügyességgel be tudod állítani az automatikus - és jó - fordítást, magyar nyelvre

1. Amszterdami csatornautazás

 

Amszterdam észak Velencéje. Itt bizony ⇒ hajókázni kell, vétek kihagyni. A nappali hajóút nyugodt, az esti varázslatos és romantikus. A négy fő csatorna a Prinsengracht, Herengracht, Keizersgracht és a Singel. Hajóutakra érdemes a Centraal Station könyékén vagy pedig a Damrak-on lévő specialis társaságokat igénybe venni.

 

A legtöbb hajótúra fél órás, idegenvezetéssel.  Hopp! Vizibiciklit is lehet bérelni.

 

 

2. Rijks  Múzeum

 

A XVII. századi holland mesterek műremekei és más lenyűgöző művészeti gyűjtemények otthona. A múzeum legnépszerűbb alkotásai közt Rembrandt Éjjeli őrjárat és Vermeer a Tejet öntő nő című képe is szerepel. A ⇒ Rijksmuseumban van  Hollandia legnagyobb nyilvános művészet-történeti könyvtára.

 

 

3. Van Gogh Múzeum

 

A holland nagymester, Vincent Van Gogh műveinek lenyűgöző gyűjteménye. Közel 200 festmény és 550 vázlat. Több közülük még a gyakorlatlan szemnek is ismerős. A ⇒ kiállítás Van Gogh öt életszakasza köré épül: Hollandia, Párizs, Arles, Saint Rémy és Auvers-sur-Oise.

 

 

4. Rembrandt ház

 

A híres holland mester itt élt 1639 és 1658 között, karrierje csúcsán. A ⇒ múzeum bemutatja Rembrandt munkásságát egy rekonstruált 17. stúdióban.

 

 

5. Anne Frank háza

 

E ⇒ házban 1942 és 1944 között két éven át bújkált a nácik elől két zsidó család. Az iskolás korú Anna részletes naplót vezetett a két évről, amit egy másfél szobás lakásnak megfelelő titkos területen töltöttek nyolcan együtt. Naplójában még szerepel a normandiai partraszállás, mégsem tudták átvészelni a náci korszakot, valaki besúgta őket. A családot deportálták, csak az apa, Otto Frank élte meg a háború végét. Ő adta ki kislánya naplóját.

 

 

6. Piros Lámpás Negyed - De Wallen

 

Szexuális vidámpark. A mindent a szemnek hívei is jól szórakoznak. Maga a negyed kifejezetten szép és megnyerő – mármint építészetét tekintve.

 

⇒ Piros lámpák fénye világítja be a csatorna menti házakat és a hidakat. Amszterdamban legális a prostitúció. Az ablak mögött lévő lányok adófizetők.  Sok közöttük a diáklány. Sötétedés után érdemes ide látogatni, amikor kezdődik az élet…. Peepshow, szexshopok, coffeeshopok és bordélyok sokasága várja itt a látogatókat.

 

Felkapott látványosság a Casa Rosso, a borsos belépőt kérő szexszínház. Vigyázat, nem minden lány az, akinek látszik. Igaz, ők külön utcát birtokolnak. Az ablak mögött hívogató hölgyeket fényképezni tilos. Komolyan! 

 

 

7. Delta Park - Neeltje Jans

 

Akár egy teljes napot is el lehet tölteni a tengeri állatok és fantasztikus látnivalók között. Hurrikán szimulátor, cápák, ráják, fókák, állatshow-k, hajókirándulás, a ⇒ Delta véderő-gátművek bemutatása várja a látogatókat, de van itt vízi játszótér, csúszda és Aquapark is.

 

 

8. Nemzeti Tengerészeti Múzeum

 

A holland haditengerészet négy évszázadának történetét mutatja be, a hajózás kalandos múltját, a felfedezők és világkereskedők korát.

 

Itt foglalhatsz Amszterdamban szállást.

 

A világ egyik legátfogóbb ⇒ tengerészeti gyűjteménye. Fő attrakciója a holland Kelet-Indiai Társaság életnagyságú Amsterdam hajója, amely a múzeum mögött dokkol.

 

 

9. Heineken Élmény

 

Az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság. Az eredeti ⇒ sörgyárba látogatva megismerheted a Heineken Társaság történetét, híres és egyedülálló főzési eljárásait, megnézheted a palackozást, letesztelheted mennyit tudsz a sörfőzésről és nem utolsó sorban egy jó pohár Heineken sör üdítő hatását is élvezheted.

 

 

10. Albert Cuyp & Waterloo téri piac

 

Albert Cuyp: híres és forgalmas szabadtéri piac. Szombatonként zsúfolt. Háromszáz standján az alapvető és elképesztő áruk egyaránt megtalálhatók. Sok az ínyencség. Helyi mércével olcsó piac. Vasárnap szünnap, más napokon délután 17 óráig tart nyitva. Zárás előtt fél órával a friss élelmiszerek olcsók. 

 

Waterloo téri piac: kifejezetten a turistáknak való, sok használt holmival, bőrkabáttal, szunevírrel, könyvekkel, lemezekkel. Érdemes alkudni. Vasárnap zárva tart, más napokon délután 17 óráig tart nyitva.

 

 

11. Coffeeshopok

 

Kis mennyiségű marihuánát a hollandiai coffeeshopok legálisan árusíthatnak, de szigorúan ellenőrzik a shopokat és adóznak a forgalmuk után.  Kiskorúakat nem, és 5 grammnál többet sem szolgálnak fel. A kemény drogok illegálisak. A felszolgálók pontos tájékoztatást adnak mindenkinek a hatásokról és mennyiségekről. A leghíresebb coffeshopok: Barney Coffeeshop, Haarlemmerstraat 102.  Dampkring, Handboogstraat 29. Szürke Area, Oude Leliestraat 2.

 

 

Még több információ: amsterdam.info/hu | iamsterdam.com  

 

 

 

Michael Bußmann képe a Pixabay -en.

 

Betöltés...
(19)
Pozitív értékelés (19) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: