Hollandia   Amszterdam    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Amszterdami kisokos

Hollandia - Amszterdam idegenforgalmi központja gyalog is bevehető, elég kicsi, mintegy negyven perc alatt lehet az egyik végétől a másikig sétálni.

Amszterdam hasznos tudnivalói árakkal.

Biztonság

 

Ha nem csavarozod a padlóhoz a táskádat, valaki majd megpróbálja ellopni, de akkor is, ha oda van csavarozva. Sok a zsebes. Mindenhol. A villamosokra még ki is írják.  Ne hagyd a figyelmedet elterelni. A kábítószerrel összefüggő bűnözés elterjedt, de nagy része erőszakmentes, viszonylag csekély, és opportunista. A kerékpárlopás megszokott.

 

A vöröslámpás negyed kockázatos egyedül. Ne használj ATM-et éjszaka. Ha valaki rád akaszkodik, menj be egy kávézóba vagy hívj egy taxi. Nagykorúak legálisan vásárolhatnak könnyűdrogot, a Piros Lámpás negyedben tilos a fényképezés. A mellékutcák a Nieuwendijk környékén, a Zeedijk déli vége, a Damrakról leágazó kis utcák  nem teljesen biztonságosak.

 

Időjárás

 

Az időjárás meglehetősen enyhe szinte egész évben, ritkán havazik, és a nyár soha sem lángolóan forró. A levegő azonban párás és ködös, a téli hónapokban a szél is gyakoribb.

 

A szakadó eső azonban ritka, az esernyő nem, de a réteges öltözködés ajánlott. Nyáron a város zsúfolt, olyan, mint egy vasárnap déli vidámpark… tavasszal és ősszel a legjobb ide utazni.

 

Amszterdami hotelek és szállás

 

Több száz szálloda közül választhatsz, laktató reggelivel. A szállások és hotelek átlagos színvonala magas, de vigyázz, a kétcsillagos vagy még kisebb minősítésű szállodákban olyan meredekek a lépcsők, hogy elég sok az apróbb baleset.

 

  Booking.com  

 

 

A csúcsszezon július és augusztus, valamint a téli ünnepek ideje. A főszezon szinte egész éven át tart. Így a hotel és szállás árak stabilak, némi akcióra csak télen számíthatsz. A legjobb, ha interneten mielőbb lefoglalod a szállást, last minute árakra szinte soha sem számíthatsz.

 

Látnivalók

 

Ha szereted a múzeumokat, Amszterdam neked való, és akkor jársz a legjobban, ha vásárolsz egy iAmsterdam kártyát – múzeumi belépőket és közlekedési bérletet foglal magában.

 

Anne Frank Ház >> 8.50  €

Rijksmuseum >> 12.50

Van Gogh Museum >> 14.00

Heineken Élménytúra: több, mint egy sörtúra. >> 15.00

Rembrandt Ház  >> 9.00

Madame Tussauds: jobb, mint gondolnád. >> 21.00

Sex Museum: jobb, mint az Erotic Museum >> 3.00

Egy órás csatorna körutazás >> 7.50

 

Közlekedés

 

Amszterdam egy kisméretű város, gyalog bejárható és elérhető minden fontos amszterdami látnivaló.  Gyors, pontos a tömegközlekedés. Legjobb a villamos, minden járműn telepített ellenőr. Zónák szerinti a jegyek ára. Biciklitaxi 1 euró 3 percenként. Amsterdam Pass: minden közlekedésre + engedményes belépők. Taxit fogni nehéz, ráadásul drága.

 

Vonat a repülőtérről a városközpontba >> 3.80 €

Taxi a reptértől a városközpontig >> 35.00-50.00

1 órás csatorna körutazás >> 7.50-12.00

3km taxi Amszterdamban >> 9.70

1 óra villamos, busz, metró >> 2.60

24-órás villamos / busz bérlet >> 7.00

48 órás villamos / busz bérlet >> 11.50

72-órás villamos / busz bérlet >> 15.50 €

 

Étkezés

 

Amszterdam nem épp a konyhájáról nevezetes, de sok a jó étterem és remek konyha, és az ínyencek se maradnak éhkoppon.

 

Úgymint... Erwtensoep - vastag baconnal sonkával ékes sűrű borsóleves. Hutspot - burgonya, sárgarépa, hagyma pörköltszerű összevisszasága, húst is adnak hozzá.  Hering minden mennyiségben, sült hal, füstölt angolna. Broodjes - kis szendvics, kerek vajas zsemle, sonka, sajt, sült marhahús, szalámi, vagy más töltelékkel.

 

Költségkímélő reggeli >> 3.00- 6.00 €

Költségkímélő ebéd >> 3.00-8.00

Költségkímélő vacsora >> 5.00-10.00

0,5 liter sör. Boldog óra ajánlatok is vannak >> 3.00-5.00

McDonald's Big Mac >> 3.00

Amszterdami McKroket >> 1,75

Egy csésze kávé >> 1.5 €

 

Az amszterdamiak imádnak házon kívül enni és ínyenc baráti körükkel gasztroutazásra indulni. Ezért remek étkekben sincs hiány, a kérdés már csak az, mihez volna kedved? A vibráló Leidsepleinen olaszos trattóriák, argentin steakházak és indonéz éttermek sorakoznak, a Nieuwmarkton pedig pénztárcabarát kínai, vietnámi és thai étkezdék.

 

A multikulturális De Pijp a tapasz és a modern fúzió otthona, Jordaan méregdrága, divatos éttermei mellett pedig hangulatos bisztrók is helyet kapnak, amelyeket a helyiek is rendszeresen felkeresnek egy laza beszélgetésre egy sör meg egy uitsmijter, azaz sonkás-tojásos szendvics mellett.

 

Aktuális árak ⇒ Amszterdam

 

Különleges

 

Nincsenek különleges egészségügyi problémák Amszterdamban - ha nem számít "kockázatnak"  esetenként egy-egy fuvallatnyi hasisfüst akaratlan belégzése…

 

Cannabis (1 gramm) speciális kávézókban >> 7.00-13.00 €

Cannabis (1 joint) speciális kávézókban >> 4.00-7.00

 

Vásárlás

 

A Waterloo téri piac a turistáknak szól: sok szunevír, használt holmi, bőrkabát, könyv, lemez, lakberendezési tárgy. Kisebb, mint az Albert Cuyp piac, de a belvárosban van. Érdemes alkudni. Az Albert Cuyp a kontinens egyik leghíresebb és legforgalmasabb szabadtéri piaca, zárás előtt minden olcsóbb.

 

A reggel a legjobb napszak a piaci bóklászásra, például a Waterlooplein bolhapiacán vagy a kanális mentén s a vízre épített standokon a Virágpiacon, amelyet elárasztanak a színes tulipánok és cserepes virágok. Aztán pattanj biciklire, és kerekezz a vízparti Jordaan alternatív butikjaihoz és aprócska galériáihoz vagy a festői Negen Straatjes dizájner butikjaihoz, ékszerüzleteihez és elegáns kávézóihoz.

 

A világmárkák a PC Hooftstraaton sorakoznak, a luxus holmikat pedig zsúfolt Kalverstraaton találod. Ha a híres delfti kék porcelánt keresed, vedd célba a prinsengrachti Jorrit Heinen butikot.

 

Szórakozás

 

Amikor leszáll az este, és az amszerdami hidak és kanálisok csillogó fénybe borulnak, a helyiek Jordaan kávézóiba igyekeznek, s egy pohár jéghideg gin mellett olykor még közös nótázásba is kezdenek.

 

A vöröslámpás negyed is ilyenkor a legnépesebb, a kirakatok mögött táncoló lányokkal és marihuánafüstbe burkolózó coffeshopokkal. A csilli-villi kiöltözős klubokat a Rembrandtpleinen, a szabott árú koktélokat a De Pijp's hangulatos bárjaiban találod, a komolyzenei szórakozás fellegvára pedig a grandiózus Concertgebouw.

 

 

 

Még több információ: amsterdam.info/hu

 

 

 

(Fotó: flickr.com by MorBCN)

Betöltés...
(13)
Pozitív értékelés (13) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: