Hollandia   Amszterdam    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Amszterdami kisokos

Hollandia - Amszterdam idegenforgalmi központja gyalog is bevehető, elég kicsi, mintegy negyven perc alatt lehet az egyik végétől a másikig sétálni.

Amszterdam hasznos tudnivalói árakkal.

Biztonság

 

Ha nem csavarozod a padlóhoz a táskádat, valaki majd megpróbálja ellopni, de akkor is, ha oda van csavarozva. Sok a zsebes. Mindenhol. A villamosokra még ki is írják.  Ne hagyd a figyelmedet elterelni. A kábítószerrel összefüggő bűnözés elterjedt, de nagy része erőszakmentes, viszonylag csekély, és opportunista. A kerékpárlopás megszokott.

 

A vöröslámpás negyed kockázatos egyedül. Ne használj ATM-et éjszaka. Ha valaki rád akaszkodik, menj be egy kávézóba vagy hívj egy taxi. Nagykorúak legálisan vásárolhatnak könnyűdrogot, a Piros Lámpás negyedben tilos a fényképezés. A mellékutcák a Nieuwendijk környékén, a Zeedijk déli vége, a Damrakról leágazó kis utcák  nem teljesen biztonságosak.

 

Időjárás

 

Az időjárás meglehetősen enyhe szinte egész évben, ritkán havazik, és a nyár soha sem lángolóan forró. A levegő azonban párás és ködös, a téli hónapokban a szél is gyakoribb.

 

A szakadó eső azonban ritka, az esernyő nem, de a réteges öltözködés ajánlott. Nyáron a város zsúfolt, olyan, mint egy vasárnap déli vidámpark… tavasszal és ősszel a legjobb ide utazni.

 

Amszterdami hotelek és szállás

 

Több száz szálloda közül választhatsz, laktató reggelivel. A szállások és hotelek átlagos színvonala magas, de vigyázz, a kétcsillagos vagy még kisebb minősítésű szállodákban olyan meredekek a lépcsők, hogy elég sok az apróbb baleset.

 

  Booking.com  

 

 

A csúcsszezon július és augusztus, valamint a téli ünnepek ideje. A főszezon szinte egész éven át tart. Így a hotel és szállás árak stabilak, némi akcióra csak télen számíthatsz. A legjobb, ha interneten mielőbb lefoglalod a szállást, last minute árakra szinte soha sem számíthatsz.

 

Amszterdami látnivalók

 

 

Amszterdami árak

 

Itt tudod megnézni az amszterdami aktuális árakat: éttermi árak, bolti árak, közlekedés, ruházat...folyamatosan frissitve:

 

Aktuális árak ⇒ Amszterdam

 

Közlekedés

 

Amszterdam egy kisméretű város, gyalog bejárható és elérhető minden fontos amszterdami látnivaló.  Gyors, pontos a tömegközlekedés. Legjobb a villamos, minden járműn telepített ellenőr. Zónák szerinti a jegyek ára. Biciklitaxi 1 euró 3 percenként. Amsterdam Pass: minden közlekedésre + engedményes belépők. Taxit fogni nehéz, ráadásul drága.

 

Étkezés

 

Amszterdam nem épp a konyhájáról nevezetes, de sok a jó étterem és remek konyha, és az ínyencek se maradnak éhkoppon.

 

Úgymint... Erwtensoep - vastag baconnal sonkával ékes sűrű borsóleves. Hutspot - burgonya, sárgarépa, hagyma pörköltszerű összevisszasága, húst is adnak hozzá.  Hering minden mennyiségben, sült hal, füstölt angolna. Broodjes - kis szendvics, kerek vajas zsemle, sonka, sajt, sült marhahús, szalámi, vagy más töltelékkel.

 

Az amszterdamiak imádnak házon kívül enni és ínyenc baráti körükkel gasztroutazásra indulni. Ezért remek étkekben sincs hiány, a kérdés már csak az, mihez volna kedved? A vibráló Leidsepleinen olaszos trattóriák, argentin steakházak és indonéz éttermek sorakoznak, a Nieuwmarkton pedig pénztárcabarát kínai, vietnámi és thai étkezdék.

 

A multikulturális De Pijp a tapasz és a modern fúzió otthona, Jordaan méregdrága, divatos éttermei mellett pedig hangulatos bisztrók is helyet kapnak, amelyeket a helyiek is rendszeresen felkeresnek egy laza beszélgetésre egy sör meg egy uitsmijter, azaz sonkás-tojásos szendvics mellett.

 

Különleges

 

Nincsenek különleges egészségügyi problémák Amszterdamban - ha nem számít "kockázatnak"  esetenként egy-egy fuvallatnyi hasisfüst akaratlan belégzése…

 

Vásárlás

 

A Waterloo téri piac a turistáknak szól: sok szunevír, használt holmi, bőrkabát, könyv, lemez, lakberendezési tárgy. Kisebb, mint az Albert Cuyp piac, de a belvárosban van. Érdemes alkudni. Az Albert Cuyp a kontinens egyik leghíresebb és legforgalmasabb szabadtéri piaca, zárás előtt minden olcsóbb.

 

A reggel a legjobb napszak a piaci bóklászásra, például a Waterlooplein bolhapiacán vagy a kanális mentén s a vízre épített standokon a Virágpiacon, amelyet elárasztanak a színes tulipánok és cserepes virágok. Aztán pattanj biciklire, és kerekezz a vízparti Jordaan alternatív butikjaihoz és aprócska galériáihoz vagy a festői Negen Straatjes dizájner butikjaihoz, ékszerüzleteihez és elegáns kávézóihoz.

 

A világmárkák a PC Hooftstraaton sorakoznak, a luxus holmikat pedig zsúfolt Kalverstraaton találod. Ha a híres delfti kék porcelánt keresed, vedd célba a prinsengrachti Jorrit Heinen butikot.

 

Szórakozás

 

Amikor leszáll az este, és az amszerdami hidak és kanálisok csillogó fénybe borulnak, a helyiek Jordaan kávézóiba igyekeznek, s egy pohár jéghideg gin mellett olykor még közös nótázásba is kezdenek.

 

A vöröslámpás negyed is ilyenkor a legnépesebb, a kirakatok mögött táncoló lányokkal és marihuánafüstbe burkolózó coffeshopokkal. A csilli-villi kiöltözős klubokat a Rembrandtpleinen, a szabott árú koktélokat a De Pijp's hangulatos bárjaiban találod, a komolyzenei szórakozás fellegvára pedig a grandiózus Concertgebouw.

 

 

 

Még több információ: amsterdam.info/hu

 

 

 

Rudy and Peter Skitterians képe a Pixabay -en.

Betöltés...
(14)
Pozitív értékelés (14) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: