Angkor Wat

Kambodzsa - Angkor Wat a világ legnagyobb vallásos épületkomplexuma, évente egymillió látogatóval. Hetekbe telne, ha mindent látni akarnál.

Angkor Wat lenyűgöző romjai.

Amikor itt mintegy egymillió ember élt Angkor városában, a 12. században - Párizsban csak harmincezren, Londonban húszezren.

 

Ötvenezer munkás, ötezer szobrász és kőfaragó harmincévnyi munkával építette fel. Homokkőből épült, s a tömböket a csatornákon szállították Angkorba, majd tökéletes illesztésekkel rögzítették egymáshoz.

 

Méretei valóban gigantikusak. A 82 hektáros szakrális területet 190 méter széles vizes árok veszi körül. Összesen 158 kilométer hosszúságú, 14-14 kőlépcső vezet a vízhez, ahol a hívők a rituális tisztálkodást végezték.

 

A legnagyobb, megdöbbentő épségben fennmaradt épület II. Szurjavarman palotája, gyönyörű termekkel és medencékkel ékesített belső udvarokkal.

 

Bajon temploma hatalmas oszlopairól híres, melyeket majd 200 kőből faragott, mosolygó arc ékesít. Csupa oszlop táncteremében lejtették egykor légiesen finom táncaikat az apszarák, illetve földi másaik. A külső folyosók falain domborművek mutatják be a khmer nép történelmét és mindennapi életét.

 

 

 

 

A templomváros központi terén kapott helyet a leprás király terasza egy majdnem életnagyságú szoborral, amelynek arcán és felkarján látható furcsa foltok utalnak nevére. Kutatások szerint Jamat, a holtak és az ítélet napjának istenét ábrázolja, és mint Jama terasza, a hely egykor a khmer királyok ravatala lehetett.

 

Ta Prohm kolostora mintha egybeforrt volna a dzsungellel. Az óriási fügefák szinte teljesen beszövik az épületeket, igazi labirintussá változtatva az egykori templomot.

 

A galériák és szentélyek díszeit csak a növénytakarón át lesheti meg az utazó, mintha kincset keresne, ez adja a hely titokzatos varázsát. A fák és kövek itt örökre egybefonódtak – ha a fák kiszáradnak, vagy kivágják őket, az általuk körülölelt falak is összedőlnek.

 

Itt foglalhatsz Siem Reap-ben szállást

 

A khmer királyok istenkirály voltát – és óriási potenciáját – semmi sem bizonyítja jobban a Mennyei Templomnál. A legenda szerint ugyanis a királyt e templom aranytornyában hívta minden éjjel pásztorórára Nagini, a kilencfejű kígyóistennő, s csak ezután térhetett nyugovóra feleségeivel… és ágyasaival.

 

Az istennő súlyos fenyegetéssel intette a távolmaradástól, ha egyetlen éjszaka is kimarad, halál és katasztrófák sújtják a királyt és a birodalmát.

 

 

 

 Cím: Siem Reaptől 5 kilométerre. Belépődíj: 20 $ egy napra. Honlap: angkortourguides.com

 

 

 

(Fotó: flickr.com by lecercle, shutterstock.com)

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: