Anglia tudnivalók

Anglia - Az angolok lazák és gyakorlatiasak. Ha azt gondolod, tartózkodóak, éppen ellenkezőleg - bár nem igen bonyolódnak mély és jelentőségteljes beszélgetésbe az első találkozáskor.

Anglia hasznos tudnivalói, közlekedési információkkal.

Biztonság

 

Az erőszakos cselekmények meglehetősen gyakoriak Angliában, de elég ritkán fordulnak elő azokkal a turistákkal, akik nem sétálnak késő éjjel a nagyvárosok utcáin és elkerülik a veszélyes városnegyedeket. A pubok és bárok pénteken, szombaton általában 11 órakor zárnak, ilyenkor találkozhatsz randalírozókkal az utcán.

 

Vidéken kevesebb a bűncselekmény, de arra ügyelned kell, hogy sötétedés után csak gyakorlott sofőrként ülj autóba, mert a vidéki utak nagyon kanyargósak és szűkek. Ha éjjel közlekedsz Londonban, a metró és az autóbusz-állomásokon légy óvatos, és ha taxiba szállsz, ellenőrizd, hogy az autó és a sofőr rendelkezik-e azonosítóval. A rendőrség hívószáma: 999

 

 

Időjárás - gyalogosoknak

 

Anglia klímája változékony, de a Golf áramlatnak köszönhetően meglepően kellemes és meleg a nyár. Az esőkabátot azonban senki ne hagyja otthon, itt szinte biztos, hogy szükséged lesz rá. Június és szeptember között a legszebb az idő, 25 fok körüli átlaghőmérséklettel és nagyon hosszú nappalokkal – reggel öt és este tíz között süt a nap.

 

A tél azonban hideg és nyirkos, különösen a nyugati régiókban, itt érezheted a leginkább a tipikusan angol, szeles, esős időt, míg keleten és dél-keleten London és Brighton környéke a legszárazabb és legmelegebb.

 

 

Közlekedés

 

 Repülés - A londoni Heathrow repülőtér, mely a világ legforgalmasabbja a járatok számát tekintve, Anglia első számú reptere. Öt terminálja van, az új 5-ös számú kizárólag a British Airways számára fenntartva. A második a londoni Gatwick reptér, közvetlenül a város szélén. A világ számos pontjáról érkeznek ide közvetlen járatok, a British Airways például 19 amerikai városból indít direkt járatokat a Heathrow-ra, a Gatwick-re és a Manchesterre is. Az Európa nagyvárosaiból érkezőknek számos kisebb légitársaság kínál olcsóbb ajánlatokat, az internetes foglalást előnyben részesítve. Ezek többnyire a kisebb reptereken, Lutonban vagy Liverpoolban landolnak.

 

Info: www.heathrowairport.com, www.gatwickairport.com, www.london-luton.com

 

► Metró - Ha sietsz, válaszd a londoni metrót. A világ legnagyobb és legrégebbi földalattija, gyors közlekedésre kitűnő. 268 állomás, több mint 400 kilométeres pálya. Jegyek: mágnescsíkos Travel card, határozott időtartamra szól, korlátlan utazásra, de az ára az érintett zónáktól függ -  chipes Oyster card, ugyanúgy használatos mint a Travel card, de olcsóbb, a pénzt neked kell rá feltölteni a metróállomáson. Info: www.tfl.gov.uk

 

► Buszok - A távolsági express buszokkal, amelyeket gyakran coach-ként emlegetnek, nagyon kényelmesen juthatsz el egyik városból a másikba. A National Express szervezi a legtöbb járatot, Anglia minden jelentősebb városába és a főbb repterekre is indít buszokat. Jegyet automatákból vagy a buszsofőrnél vásárolhatsz. Ha már a városban vagy, a legolcsóbb és leggyorsabb módja a közlekedésnek, ha buszra szállsz, s így utazás közben a várost is láthatod.

 

Info - belföldi járatok: www.nationalexpress.com

 

► Vonat - A vonatozás a leghatékonyabb, ám elég drága közlekedési forma Angliában, viszont Londonból két és fél óra alatt odaérhetsz Manchesterbe.

 

Info - belföldi járatok: www.nationalrail.co.uk

 

► Közút - Az autózás igazi élményt jelenthet Angliában. A vidéki utak csodás tájak mellett vezetnek, általában nagyon jó állapotban vannak, és mindig akad valamilyen érdekes látnivaló. Kihívást jelenthet azonban a bal oldali vezetés és a nagyobb városokban a parkolás a nagy forgalom miatt. Autót bérelni nagyon egyszerű Angliában annak, aki elmúlt 21 éves, érvényes jogosítványa vagy nemzetközi jogosítványa van, és az útlevelét is be tudja mutatni.

 

► Taxi - A taxi a kisebb városokban és falvakban megfizethető, és néha az egyetlen közlekedési lehetőség. Londonban viszont, főként az ikonikus fekete taxik meglehetősen drágák, ám gyorsak, ha sürget az idő. A minitaxik általában valamivel olcsóbbak. 

 

 

Etikett

 

Udvariatlanságnak tartják, ha súrolsz valakit az utcán, miközben elmégy mellette, s nem kérsz elnézést. Ha egymással szemben jönnek, mindkét félnek illik egy kicsit oldalra fordulni, hogy ne tolja ki a másikat. Ha vidéken sétálsz vagy túrázol, illik a szembejövőket köszönteni, egy egyszerű ’hello’ megteszi. Udvariatlannak tartják, aki előretolakszik sorban állás közben.

 

A ’mate’ szót gyakran hallhatod, főként barátok szólítják így egymást, de előfordul, hogy helyiek mondják turistáknak, ez csupán egy kedves kifejezés, amely rokonságra utal.

 

Az éttermekbe általában nem kell kiöltözni, ha elegánsabb helyre mentek, az urak zakóban és nyakkendőben, a hölgyek egy csinosabb ruhában érkezzenek. A régimódi etikettel általában ma már nem törődnek. Ez azt jelenti, hogy nem találsz három kést és három villát a tányérod mellett, a könyököd az asztalra helyezheted és sört is ihatsz tea helyett.

 

⇒ Itt foglalhatsz Angliában szállást

 

A borravaló többnyire 10-15 százalék, és gyakran benne van az árban. Londonban, ha a számla nem tartalmazza, 10 százalék a szokásos borravaló, de ne érezd úgy, hogy kötelező lenne. A taxisofőrök is általában 10 százalék borravalót kapnak, ha viszont egy bárban rendelsz italt vagy vacsorázol, nem szokás borravalót adni.

 

 

Egészség

 

Angliában a csapvíz fogyasztásra alkalmas, finom és hűvös, az éttermekben a szigorú szabályozás miatt nagyon ügyelnek az ételek higiéniájára, és az állattartási törvény biztosítja, hogy veszettségtől sem kell tartani.

 

A kórházak és egészségügyi intézmények színvonala jó, és a sürgősségi ellátást minden turista azonnal megkapja. Hogy ennek költségei a későbbiekben kit terhelnek, az az illető biztosításától függ, illetve attól, hogy milyen országból érkezett. Általában az Európai Unió lakosainak sürgősségi ellátását fedezik. Angliában a legfőbb egészséget veszélyeztető tényező a változékony időjárás, illetve a közlekedési balesetek. Aki hegyet mászni vagy szörfözni is szeretne, annak érdemes extra biztosítást kötnie. Köss mindenre kiterjedő utasbiztosítást. A mentők hívószáma: 999

 

 

Pénzváltás

 

A repülőtereken, a bankban, pénzváltónál és a nagyobb hotelekben lehet pénzt váltani, utóbbinál járunk a legrosszabbul, míg a bankban és a repülőtéren kínálják a legjobb árfolyamokat. bankautomatát mindenhol találsz. Ma már a hitelkártyás vásárláskor is PIN kódot kérnek, a korábban elfogadott szimpla aláírás már nem elegendő. Az eurót a legtöbb hotel és kiskereskedő is elfogadja.

 

 

Nota bene

 

Az ország nemzetközi hívószáma 44. A kimenő kód 00, majd a megfelelő országkód.  A mobiltelefon lefedettség szinte teljes. Internet kávézók minden nagyobb városban, vasútállomáson és repülőtéren. Tilos a dohányzás minden zárt légterű nyilvános helyen. Elektromos áram 230 V, 50Hz. Lapos, három dugaszolós(G). Kommersz ajándék: pólók, kulcstartók és hűtő mágnesek a Királyság legismertebb nevezetességeivel. 

 

Az Európai Unió tagállamaiból érkezőknek nem szükséges útlevél, érvényes személyigazolvánnyal is beléphetnek az országba. A más országokból érkezők útlevelének még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie a visszautazástól kezdődően. Az Európai Unió országaiból behozott vámmentes termékeknél nincsen mennyiségi korlát.

 

 

 Még több információ: visitbritain.com

 

Fotó: flickr.com by Chris Beckett CC

Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (8) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: