Antigua és Barbuda látnivalói

Karib-szigetek - Mesés tengerpartok és ragyogó napsütés – ez az első kép, ami az aprócska szigetországról beugrik. De Antigua és Barbuda nemcsak isteni pihenőparadicsom, de kalandra, izgalomra, kulturális éhségcsillapításra és szórakozásra is remek lehetőségeket kínál.

Antigua és Barbuda legszebb látnivalói, nevezetességei.

1. Nelson Hajógyár Nemzeti Park, Angol-öböl, St. John

 

Az Angol-öböl az egyik legszebb természetes öböl a Karib térségben, amely Nelson, Rodney és Hood admirálisok biztonságos otthonaként szolgált a napóleoni háborúk idején. Ma Nelsonnak dedikált nemzeti park, múzeummal, üzletekkel, éttermekkel és csodás kikötővel, amely valódi jacht-mennyország. Az admirális egykori birodalmát teljesen felújították, s ma az egyetlen gregoriánus hajóműhely a világon. Fölötte magasodik a Shirley Heights, a részben felújított erődítményrendszer, ahonnan az angolok a tengert figyelték – megéri megmászni a remek panorámáért.

 

 

 

2. Antigua esőerdőpark

 

A dzsungel varázslatos világa önmagában is lenyűgöző, hát még, ha olyan, mintha egy kalandparkot rendeztek volna be a vadonban, függőhidakon, madárleseken és hintázó lépcsőkön át vezet az út, amelynek csúcspontja, amikor egy kifeszített kötélen csúszol át egyik faháztól a másikig, csaknem súrolva az alattad húzódó fák lombkoronáját.

 

 

 

3. Fregattmadarak menedéke, Lighthouse öböl, Barbuda

 

Több mint ötezer vízimadár fészkel a kis öbölben, és repül a víz fölé, hogy ádáz küzdelemben megszerezze és megőrizze sajátjainak a halakat. Motorcsónakos túrák indulnak az öbölből a lagúnába, hogy közelről is részese lehess az eseményeknek: az eget ellepi a sok óriási madár, van, amelyiknek két és fél méternél is hosszabb a szárnyfesztávolsága, s a csónak a fészkekhez is elég közel visz, hogy lenyűgöző fotókat vihess magaddal haza emlékbe.

 

 

 

4. Betty's Hope, Antigua

 

Egy régi cukornádültetvényből lett szabadtéri múzeum, ahol megnézheted az eredeti állapotában helyreállított cukormalmokat s az egykori épületek romjaiban is megkapó maradványait.

 

 

 

5. Fig Tree Drive, Antigua

 

A legszebb autóút a szigeteken, 32 kilométer hosszan vezet a belföldi síkságról a vulkanikus dombokig, esőerdővel, banán-, kókusz- és mangóültetvényekkel és cukormalmok romjaival szegélyezve. Vezetett túrára is befizethetsz, de nekivághatsz taxival vagy bérelt autóval is.

 

 

 

6. Nagy Madár-szigetet

 

Három kilométerre Antigua partjaitól egy valódi miniparadicsomra lelsz. A csupán 8 négyzetkilométernyi sziget az egyetlen hely a Földön, ahol az Alsophis antiguae siklót, a világ legritkább kígyófajának egyedeit vadon láthatod. De más veszélyeztetett állatoknak is menedéke e hely, közöttük gyíkoknak, pelikánoknak és trópusi madaraknak – az itt fészkelő rengeteg madárról nevezték el egykor a szigetet az ideérkező tengerészek.

 

A legjobb, ha a kiránduláshoz egy üvegfenekű csónakot választasz, s így a víz alatti világot is csodálhatod, vagy felszállsz a Dickenson öbölben a felújított kalózhajóra, amely egynapos vagy egyestés túra keretében körbekerüli a szigetet, s közben ételről, italról és szórakozásról is gondoskodik a fedélzeten.

 

 

 

7. Half Moon (Félhold) öböl, Antigua

 

Antigua egyik legszebb tengerpartjaként ismert, a homok itt káprázatosan rózsaszín, a szellő mindig kellemesen hűsít, és pompás hely a szörfölésre is. A közelben a Long öböl a családosok kedvenc helye – hosszú zátony húzódik a part mentén, így jó sokáig lehet gyalogolni és pancsolni a sekély vízben.

 

 

 

8. Antigua & Barbuda Múzeum, St. John’s

 

A fővárosban, a szigetek legöregebb házában (1747) rendezték be az Antigua és Barbuda történelmét bemutató múzeumot, ahol az Arawak indiánoktól és a gyarmati időkből fennmaradt tárgyakat állítottak ki, s mellettük cukornádültetvények modelljeit és egy teljes életnagyságban megmintázott Arawak-ház modelljét is láthatod.

 

 

 

9. Redonda

 

80 kilométerre Antiguától találod a szigetet, amelyet Kolumbusz fedezett fel második útja során 1493-ban, s nevezett el hangzatosan: Santa Maria la Redondának. A lakatlan sziget valójában egyetlen vulkanikus szikla, amelynek falai 300 méterre emelkednek ki a tengerből. Az üregi baglyok kis populációja igazi kis királyságot rendezett be itt.

 

 

10. St. John Katedrális, St. John

 

Eredetileg 1683-ban építették, de többször is átépítették, mai formáját az impozáns fehér ikertornyokkal 1845-ben kapta. A barokkos templom a város legmagasabb pontján áll, így a rálátás és a kilátás egyaránt pazar. A déli vaskapu mellett egy-egy oszlopon Keresztelő Szent János és Patmoszi Szent János szobrai állnak – a legenda szerint Napóleon egyik hajójáról kerültek ide. 

 

 

11. Indian Town Nemzeti Park, Antigua

 

Sziklás, szélfútta partjai és érintetlen vadvilága miatt sok turista első számú célpontja a sziget északnyugati partján fekvő nemzeti park. Kényelmesen, kijelölt túraútvonalakon barangolhatsz, s ne felejtsd el közben felkeresni Az ördög hídját – a természetes boltíves hidat a partot ostromló hullámok vájták a sziklába, körötte gejzíre...

 

 

 

12. Two Foot öböl barlangjai, Barbuda

 

Az óriási barlangok felfedezéséhez a legjobb, ha szakértő segítőt kérsz a túrához. Így bátran és biztonságban merülhetsz alá a földalatti és vízalatti világba. Szépséges barlangrajzokat és cseppköveket is láthatsz, ha nem állsz meg itt, ahogy tette egy fénykép erejéig a fotós, Lloyd Morrison.

 

 

 Még több információ: www.antigua-barbuda.org

 

 

(Fotó: flickr.com by Henrik Winther Andersen)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: