Argentína tudnivalók

Argentína - Ragaszkodj a palackozott vízhez. A vonatok pontatlanok, a buszok olcsók, de nem kényelmesek. Autóutakon légy óvatos. Vigyázz a zsebtolvajokra.

Argentína hasznos tudnivalói, közlekedési információkkal.

Időjárás

 

Nagy észak-déli kiterjedése és magasságkülönbségei miatt Argentínában nagyon változatos az éghajlat. A csapadékot hozó nyugati szeleket az Andok árnyékolja, ezért Argentína nagy részén kevés a csapadék. A hegységek elzárt medencéiben félsivatagi körülmények uralkodnak. Az ország északi és déli részén erőteljesen eltérő az időjárás egész évben.

 

Az északi terület szubtrópusi éghajlatú, csapadékos. A hőmérséklet magas, a levegő párás, a tél enyhe. Az ország középső régiója, így a pampák is, a mérsékelt égövhöz tartozik. A forró nyarakat csak zivatarok törik meg. A telek hidegek. A decembertől februárig tartó időszakban nem ritka a 40 Celsius fokos hőmérséklet és a 100%-os páratartalom sem. Az ország déli része csapadékos és hűvös vagy hideg, télen erős a havazás.

 

 

Közlekedés

 

 Repülővel: Argentína 19 repülőtere szolgálja a légi közlekedést. Az Ezeiza repülőtér a nemzetközi járatok légikikötője. A legnagyobb parkoló a repülőtér déli oldalán található. Közel a B, C és nemzetközi terminálhoz. Itt hosszabb és rövidebb időre is lehet parkolni. A terminálok minden elvárható szolgáltatással teljesek. Harminc percenként indulnak buszok a városba, taxi is van bőven, és a Maunel Tienda kisbusz-szolgáltatást is érdemes igénybe venni.

 

Az országon belüli légiközlekedést a helyi társaságok biztosítják. Buenos Aires legforgalmasabb belföldi reptere az Aeroparque Jorge Newbery, amely a kereskedelmi és pénzügyi negyedhez közel fekszik. Lehet harminc és hatvan napos légi utazási kupont is vásárolni, kedvezményes áron.

 

► Vonattal: Vasúton utazni nem ajánlatos, ha időre kell bárhova is odaérned. Kicsit zavaros, az állami finanszírozás bizonytalansága miatt. A 3 évesnél fiatalabb gyerekek ingyen, a 11 éves kor alattiak a viteldíj felét fizetve utazhatnak. Három vasúti osztály közül lehet választani: légkondicionált, első és második osztály. Kedvezményes, 30, 60 és 90 napos vasúti igazolványokat lehet vásárolni. A további előnyökről – mert van – a helyszínen érdemes tájékozódni.

 

► Busszal: Általában hatalmas légkondicionált buszok kötik össze az ország belső tereit, és a határokon túlról vagy túlra is érdemes ezt a járművet igénybe venni. Olcsó módja Dél-Amerika körbeutazásának, de nem olyan kényelmes, mint a vonat vagy a repülő. A lényeg, hogy több kategória közül választhat az utazó, a legalacsonyabb a comun–osztály, erre fel se szállj, csak annyit várnak el a busztól, hogy menjen. A többi kategória már légkondicionált, helyjegyes és dönthetők az ülések.

 

A cama (vagyis ágy) jelzésű osztályokba sorolt buszokon van helyjegy és ellátás is, a felső kategóriában már szinte síkba lehet dönteni az üléseket. De ha emeletes a busz, menj felülre, alul nagy a zaj, dübörög a videó és illatozik a vécé. És vigyél magaddal sok vizet. Tartsd szemmel az értékeid!

 

TOwÁBB: Argentína hotelek és szállások

 

► Autóval: Argentína 136 000 mérföldnyi úthálózatából 98 000 van kikövezve és karbantartva. Nem rossz a főútvonalak állapota, de azért vezess előrelátóan és óvatosan. A környező országok fő útvonalai is megfelelőek. Az autópályák többsége fizetős. A vidéki utak nincsenek túl jó állapotban, kivált, ha tömörített föld az alapjuk, nagy esők után nehéz a járásuk. 21 éves kor alatt nem lehet autót bérelni. Nemzetközi vezetői engedély szükséges. A nagy autókölcsönző társaságok képviseletei is megtalálhatóak. A taxi Buenos Airesben fekete, sárga tetővel. Érdemes nagyon figyelni a viteldíjra és a visszajáró bankjegyekre. Néha átvágják a tudatlan turistát.

 

► Hajóval: Argentína jelentős kikötői: Buenos Aires, Quequén és Bahía Blanca. Rendszeres a szárnyashajó és a kompjárat Buenos Aires és az Uruguay-i Montevideo között.

 

 

Biztonság

 

Kerüld a nyilvános demonstrációkat, tüntetéseket. Óvakodj a zsebtolvajoktól. Az erőszakos bűnözés ritka, de ne provokálj viselkedéseddel, gazdagságod fitogtatásával. Rendőrségi telefon: 101

 

 

Hálózati feszültség

 

220 V AC/50Hz. A villanydugók és aljzatok hol két-, hol háromosztatúak.

 

 

Egészség

 

Oltási javallat: hepatitis A, hastífusz és veszettség. A malária alacsony kockázatú. A Dengue-láz veszélye is minimális. Alkonyatkor és hajnalban kend be magad szúnyogriasztóval. Ragaszkodj a palackozott vízhez. A helyi húsok, gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztása biztonságos. Palackozott vízzel mosva… Az egészségügyi ellátás Argentínában általában magas színvonalú, különösen a nagyobb városokban. Vidéken már nem annyira. Köss utazás előtt teljes körű egészségügyi biztosítást. Orvosi segélykérő telefon: 107

 

 

Valuta és vám

 

Az argentin valuta a peso (AR). Egy peso 100 Centavo. A bankjegyek névértékben 100, 50, 20, 10, 5 és 2 peso. Érmék névértékben: 50, 25, 10, 5 és 1 Centavo. Az USA dollár általában, bár nem hivatalosan, elfogadott fizetőeszköz. A kisebb címleteket fogadják el, mert félnek. Nagyobb városokban megtalálhatók az ATM-ek és a jelentősebb hitelkártyákat is elfogadják. A bankok 10-15 óra között tartanak nyitva, hétköznap.

 

Állatokat, friss élelmiszereket, tejterméket, robbanóanyagot, kábítószert és pornográf anyagokat tilos vagy csak előzetes engedéllyel lehet bevinni. Az arany ékszereket és a drága technikai eszközöket vámnyilvántartásba kell vetetni.

 

 

 

► Még több információ: welcomeargentina.com

 

 

(Fotó: flickr.com by M.)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: