Ausztráliai tudnivalók

Ausztrália - A tűző nap nagyobb veszélyt jelent, mint egy zsebtolvaj. Vízumot interneten igényelhetsz. Helyi szúnyogriasztót használj. A taxis nem vár borravalót…vagy mégis?

Ausztrália praktikus tudnivalói, közlekedési információk.

Időjárás

 

Ausztráliába legjobb akkor utazni, amikor ott nyár van, tehát novembertől áprilisig. Az északi trópusi Ausztrália inkább májustól októberig nyújt élvezetes tartózkodást. Bár az ausztráliai nyár is lehet elkápráztató, vagyis novembertől áprilisig, amikor az esős évszak zöldellő pompájában lehet gyönyörködni.

 

Biztonság

 

A terrorista fenyegetettség szintje jelenleg közepes, azaz előfordulhat az országban terroristatámadás. Ausztrália biztonságos ország, ugyanakkor a nagyvárosokban és a turisták által sűrűn látogatott helyeken előfordulhat zsebtolvajlás, rablás, illetve gépkocsilopás.

 

A Sydneybe látogatók külön figyelmet fordítsanak értékeikre és irataikra, ha a következő utcákban, illetve parkokban sétálnak: King Cross, George Street, Hyde Park, Centennial Park. Évszaktól függően a trópusi ciklonok, árvizek, illetve a bozóttűz okozhat problémát.

 

Trópusi ciklonok elsősorban Queensland, Northern Territory és Western Australia területén fordulhatnak elő novembertől áprilisig. A bozóttüzek novembertől február végéig gyakoriak. Vészhelyzeti telefonszám: 000.

 

Egészség

 

Ausztráliában a közegészségügyi és járványhelyzet, illetve az orvosi ellátás színvonala jó. A csapvíz mindenütt iható.  Egészségügyi kockázatot a leégés (vedd nagyon komolyan: napszemüveg, sapka, naptej és sok víz) valamint a medúzák, mérges kígyók, pókok és krokodilok jelentenek. A Queenslandbe, az Északi Terület és Nyugat-Ausztrália területeire utazó ügyeljen a szúnyogok által terjesztett betegségek - Dengue láz, Ross River láz - veszélyeire, és használjon helyi! szúnyogriasztó szereket, valamint szúnyoghálót. A legtöbb orvosnak és kórháznak az egészségügyi ellátás igénybevétele után azonnal ki kell fizetni a számlát. Köss teljes körű egészségügyi- és baleseti biztosítást az itt-tartózkodás teljes időtartamára.

 

Az ausztrál karanténszabályok nagyon szigorúak, az ausztrál hatóságok a beutazók összes csomagját ellenőrzik. Gyakorlatilag tilos a nyers élelmiszerek, illetve szerves anyagokból készült tárgyak behozatala. Ezzel kapcsolatos információkat találhatsz itt: www.aqis.gov.au.

 

Csak a kijelölt helyeken ússz a tengerben. Minden esetben tartsd be az életmentő szolgálat utasításait, mivel a partközeli, nyílt tenger felé irányuló áramlatok rendkívül erősek lehetnek.

 

Közlekedés

 

Repülő - Magyarországról nincs közvetlen járat Ausztráliába. Londonból, Frankfurtból, Párizsból és Rómából indulnak napi rendszerességgel járatok Ausztrália nagyvárosaiba. Az utazás közel egy napig tart, beiktathatsz pihenőt Dubaiban, Hongkongban, Szingapúrban, Bangkokban.

 

Ausztrália nemzeti fuvarozója a Qantas, nemzetközi repülőterek: Sydney, Melbourne, Adelaide és Brisbane városában. Mindenütt kiválóak a létesítmények és jó a közlekedési kapcsolat a várossal. Sydney: Kingsford Smith International Airport. Földalatti vasút köti össze a repülőteret a várossal, de buszok, taxik is járnak.

 

Repülővel célszerű közlekedni az országon belül is. Perth, Darwin, Cairns és Hobart a legforgalmasabb. Nagyobb belföldi légitársaságok: Jetstar, Qantas Link, Virgin Blue, Tigris Airlines. A Rex Regional Express és a Skywest Macair Airlines rövid távú járatai a kisebb repülőtereket is érintik.

 

Itt foglalhatsz Ausztráliában szállást

 

Tömegközlekedés  - A távolsági (államközi) buszközlekedésért a Greyhound cég felelős. Számos bérlet jellegű ajánlatuk létezik, amellyel az ország egy részét vagy egészét fel lehet fedezni. Ausztrália városaiban nagyon jó a tömegközlekedés, az elővárosi vasúti rendszer is kiépített. Sydney-ben és Melbourne-ben igen kiterjedt. Villamosok futnak Melbourne-ben és Adelaide-ben. A taxi biztonságos és megbízható. A sofőrök nem várnak borravalót.

 

Vasút - A kontinens vasúti hálózata fejletlen. A távolsági közlekedés lassú és hiányos, a vonalakat teherszállításra használják. Nem érdemes távolsági vonatra szállni, mivel drága és lassú. Igaz, kivételes kalandot és látványt ígér így az utazás. Egy példa: a Perth és Sydney közötti 4400 kilométeres, 42 órán át tartó utat valamivel több, mint 300 ausztrál dollárért le lehet foglalni – de csak ülőhelyet kapsz ezért a pénzért. A nagy távolságokat átszelő vonatokra (The Ghan, Indian Pacific) ajánlott az előzetes helyfoglalás.

 

Autó - Ausztráliában bal oldali (jobb kormányos) a közlekedési rend. A magyar B kategóriás jogosítvány nemzetközi kiegészítéssel használható a turista és látogató vízumok érvényességi idejéig.

 

Az ország úthálózata jónak mondható. Egyre több autópálya épül, de gyakori a kétsávos országút. Kötelező a biztonsági öv használata. A városokban és a lakott területeken maximum 60 km/óra a megengedett sebesség. Lakott területen kívül az úttípustól függően maximum 110 km/óra a megengedett sebesség - ez alól kivétel az északi terület, ahol jelenleg nincs sebességkorlátozás. A legtöbb államban 5 ezrelék a megengedett maximális véralkoholszint.

 

Kenguruk - Különösen alkonyatkor jelentenek veszélyt, gyakran kiszámíthatatlan módon próbálják meg keresztezni az utakat. Csak nagyon óvatosan előzd meg az ún. "road train"-eket - a nagy teljesítményű kamionokat, amelyek olykor 3-4 pótkocsit is vontatnak.

 

Vám és vízum

 

Tej, tejtermékek, tojástermékek, élő állatok, hús és hústermékek, magvak, friss zöldségek, gyümölcs és élő növények bevitele tilos. A be nem jelentett és a csomagvizsgálatnál megtalált élelmiszer miatt 2-5 ezer dolláros helyszíni büntetés jár. A feldolgozott élelmiszert, teát, kávét, tejalapú italokat, fából vagy növényi, állati eredetű alapanyagból készült termékeket be kell mutatni vizsgálatra a "piros" folyosón.

 

Az országba történő beutazáshoz vízum szükséges. Ausztrália budapesti nagykövetségén megszűnt a vízum ügyintézés. Az Ausztráliába utazók az internetes eVisitors (www.immi.gov.au/e_visa/evisitor.htm) rendszerben igényelhetnek vízumot – díjmentesen. A canberrai magyar nagykövetség hivatali időn túl is hívható telefonszáma: 00 61 6 | 282 2555.

 

Nota bene

 

Hivatalos pénznem: ausztrál dollár. Egy dollár 100 cent. Bankjegyek: AU $ 100, 50, 20, 10 és 5. ATM könnyen található mindenütt, a városokban elfogadják a nemzetközi bankkártyákat. Áruházak és üzletek: 9:00-17:30, hétfőtől péntekig, szombaton 9:00-17:00. A mobiltelefonok a városokban jól működnek; de a térerősség a lakott területeken kívül gyakran nagyon gyenge, és az ország belső területein gyakorlatilag megszűnik! Az ausztrál segélykérő telefon (rendőrség, mentők, tűzoltóság) száma: 000. Elektromos áram: 230- 240 volt és 50 Hz. Az elektromos csatlakozók eltérnek a magyar szabványtól. Elektromos csatlakozófordítót érdemes vinni vagy helyben vásárolni.

 

 

 

Még több információ: www.australia.com

 

 

(Fotó: flickr.com by Tatters)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: