Avignon

Franciaország - Avignon a Pápák városa, lenyűgöző palotával, katedrálissal és egy csonkán is szépséges és világhíres híddal.

Avignon, Franciaország látnivalója.

Leghíresebb épülete a pápai palota, amely Európában a legnagyobb középkori gótikus épület. Pápai székhely volt, amely egyidejűleg erődként és palotaként szolgált. A 14. században hat pápát választottak meg itt, akik a vatikáni politikai viszályok elől menekültek Avignonba.

 

A palota díszítéséről a sienai iskola legjelesebb freskókészítői, Simone Martini és Matteo Giovanetti gondoskodtak. Könyvtára 2000 kötetével a kor Európájának legnagyobbja volt. A humanista költő, Petrarca gyakran elidőzött itt, s három szonettjében örökítette meg az avignoni pápai udvar korrupt voltát. A palota a Világörökség része.

 

A pápai palota fölött magasodik az avignoni katedrális, csúcsát gyönyörű, arany Szűz Mária szobor ékesíti. A pazarul díszített katedrális legszebb része XXII. János pápa mauzóleuma.

 

⇒ Itt foglalhatsz Avignonban szállást

 

A sokat fényképezett Avignoni híd szinte minden gyerek által ismert, ha nem is a képe, de léte bizonyosan, egy népszerű francia dalocska által. A híd a 12. században épült, hogy lerövidítse a kereskedelmi utat a Földközi-tenger és a Lyon között. Ám a Rhone folyó áradása miatt sokszor megsérült, így aztán a javításával 1660-ban már fel is hagytak.

 

Ma töredékes és csonka, de így is lenyűgöző. A híd egyik pillérére kis kőkápolnát építettek, itt nyugszik az a pásztorfiú is, aki csodás álmot látva a hidat tervezte és építette, főúri hathatós támogatással.

 

 

 

Még több információ: avignon-tourisme.com

 

 

Gilles Lagnel képe a Pixabay -en.

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: