Bangkok

Thaiföld - Zajos, párás és egzotikus. Bangkok  a hagyományos és a modern izgató keveréke.  Minden utca egy meglepetés. A nappal és az éjszaka összemosódik. Csak ámulsz majd és bámulsz. Mutatjuk mit.

Bangkok legszebb látnivalói és Buddha-szobrai.

1. Smaragd Buddha: Wat Phra Kaew

 

Az uralkodók lakhelyéül szolgáló Királyi Palota építése 1782-ben kezdődött és három év múlva már készen is állt.

 

A palota több kisebb épület együttese, leghíresebb a Wat Mahatat (Palota Templom) és a Wat Phra Kaew (Királyi Kápolna), utóbbi kincse az egyetlen jade kőből faragott Smaragd Buddha.

 

A Királyi Díszek és Érmék Pavilonjában királyi koronaékszerek, díszek, medálok, érmék és a 11. század eleje óta használt thai fizetőeszközök tekinthetők meg.

 

Cím: Na Phralan Road, Phra Nakhon. Nyitva: naponta 8:30-16:30 között. Belépődíj: 300 THB. 

 

 

 

2. Úszó piac  

 

Damnoen Saduak úszó piaca egyfajta menekülés a nyugati stílusú bevásárlóközpontok világából és ugyanakkor izgalmas kirándulás is a múltba. A piac három, nagyobb részből - Ton  Khem, Hia Kui, Khun Phitak – áll, közlekedni közöttük csak vízi úton lehet a zegzugos lagúnákon.

 

A piac felfedi a 32 kilométeres, kanyargó csatorna mentén gólyaláb-házakban élők évszázados életmódját.

 

TOWÁBB: Bangkok hotelek, szállások

 

Az utazó jól teszi, ha reggel érkezik, hajnaltól délig tart itt a nyüzsgés, a hosszú, egyszemélyes fa csónakok dugig teli hallal, gabonával, gyümölccsel, pékáruval, lehet vásárolni és a helyiek között a cserekereskedelem se ritka. Az ismert trópusi gyümölcsök – banán, papaya, mangó – mellett rambutan, pomelo, jackfruit, guava és durian is kapható, a lagúnák menti éttermek pedig krokodil steakkel hívogatják a vendégeket.

 

Közlekedés: 78-as busszal Bangkokból a déli buszterminálról (cca 100 km). Nyitva: 07:30-12:30. Belépődíj: ingyenes.

 

 

 

3. Fekvő Buddha: Wat Pho 

 

A Királyi Palota közelében található Bangkok egyik legrégebbi, legnagyobb és leghíresebb temploma. A Wat Pho több mint 1000 Buddha szobrával már eleve elkápráztató, ám híressé a Fekvő Buddha szobra által vált.

 

Az óriás méretű, igazgyöngyökkel kirakott talpazaton fekvő s arannyal bevont Buddha 46 méter hosszú és 15 méter magas, ez a legnagyobb templomi s beltéri Buddha ábrázolás. Wat Pho a tradicionális thai masszázs központja, ezt a látogatók is megtapasztalhatják.

 

Cím: 2 Sanamchai Road. Közlekedés: 6-, 8-, 12-es légkondis busszal vagy expressz hajóval a Tien mólótól. Nyitva: 08:00-17:00 között. Belépődíj: 20 THB. Fotó: flickr.com by AllanWatt. Honlap: www.watpho.com

 

 

 

4. Rajadamnern stadion - thai boksz

 

A küzdősportok szerelmesei ízelítőt kaphatnak thai föld nemzeti sportjából. A legjobb mérkőzések helyszíne a Rajadamnern stadion, de vigyázz, a külföldieknek drágább a jegy. Esténként 10 mérkőzést rendeznek, de a brutális harcmodor néha igen gyorsan véget vet a küzdelmeknek. A mérkőzés közben s előtt fogadásokat lehet kötni, kézjelekkel. Ezért, aki túlságosan átéli az effajta összecsapásokat, legyen óvatos a  gesztusait illetően, mert a bukmékerek könnyen félreérthetik... Harcok napja: hétfő, szerda, csütörtök és vasárnap. A Lumpini parkban turistáknak rendeznek bemutatókat,  ez egy kicsit szelídebb változat.

 

Cím: Ratchadamnoen Nok Rd 1, Pom Prap Sattru Phai. Fotó: flickr.com by JM. Honlap: www.rajadamnern.com

 

 

 

5. Arany Buddha: Wat Traimit 

 

13. században készülhetett, de csak 1957 óta ismert - legalább is világszerte. A 3  méter magas 5 tonna tömör aranyból készült Buddha szobrot a vérzivataros századokban a burmaiak elől vakolattal borították - nem is tartották jelentősnek, mindaddig, míg egy építkezés során el nem mozdították, balesetet nem szenvedett és a vakolat mögül elő nem tűnt az aranyos csillogás...

 

Cím: Traimit Rd. Nyitva: 09:00-17:00. Belépődíj: 20 THB.

 

 

 

6. Ayutthaya

 

Bangkoktól 70 kilométerre áll a birodalom hajdani fővárosa, megkopottságában is hihetetlen fényűzésre és gazdagságra emlékeztetve. A burmaiak vetettek véget tündöklésének 1760-ban. Ma a világörökség része.

 

A hatalmas emlékparkká átalakult város elefántháton is bejárható, legnevezetesebb és legszebb építményei: Wat Panan  Choeng, Wat Sri San Phet, Wat Mahatat, Phukhao Thong.

 

Közlekedés: Bankokból busszal, Chao Phraya-ból csónakkal. Belépődíj: változó 20-50 B között építményenként, de van ingyenes is. 

 

 

 

 Még több információ: bangkok.com

 

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: