Barbados

Karib-szigetek - Egy hatalmas korallsziget, nyugati partján fehér homokos strandokkal és kék-zöld színben játszó tengerrel. Korallzátonyok csipkézik partvonalát, kitűnő terepet kínálva a könnyű- és mély búvárkodáshoz. A keleti part mentén az erős és állandó szél szörfözésre kiváló.

Barbados praktikus tudnivalói árakkal.

Időjárás

 

A legjobb hónapok: január, február, március és április. A legjobb idő a száraz évszakban várja a nyaralókat, januártól júniusig. Barbados éghajlata felettébb kellemes. Mert bár szinte örökké süt a nap, a tengeri áramlatok azonban kellemessé teszik a hőmérsékletet. Az átlaghőmérséklet januárban 25 C°. Február-május között a legszárazabb, június a legcsapadékosabb. A hurrikánok júniustól októberig teszik látogatásukat, de ritkán, inkább csak trópusi viharrá szelídülve.

 

 

Biztonság

 

Nyugi, élvezhető a nyaralás. De légy körültekintő, azért írjuk le: Barbadoson nincs magyar képviselet, a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszú időt vesz igénybe – érdemes uniós tagállam konzulátusához fordulni.

 

A kelet-karibi térségben a lehorgonyzott vagy a part közeli hajókat kalózok támadhatják meg. Ne vegyél fel idegeneket a hajóra, se nappal, se éjszaka. A rendőrség segélyhívószáma 911. Mobil legyen nálad. Piacon, pályaudvaron, bárokban és strandon ne viselj ékszert, és kevés készpénzzel indulj útra. Útlevél másolatával közlekedj, az eredeti legyen a szállodai széfben.

 

Jellemző a lopás és az utcai bűnözés. De nyugi, élvezhető a nyaralás. A tengerparton éjszaka azonban légy óvatos. Egyedül nappal se ne nagyon bóklássz, vagy csak a helyiek által is biztonságosnak tartott területeken. Ajtót, ablakot zárj, másolt okmányokkal közlekedj. Ja, és ne vásárolj utcai hamisított árucikkeket, te is lebukhatsz… Segélyhívó: tűzoltók 311, rendőrség: 211, mentők: 511.

 

 

Barbadosi hotelek, szállás

 

A legtöbb üdülőhely a sziget nyugati oldalán és déli részén található, a keleti oldalon mérsékeltebbek az árak. Strand közeli, éjszakánként 100 $-os hotelektől a 1000 $-os szuper-luxus üdülőhelyekig terjed a kínálat.

 

  Booking.com  

 

 

 

Látnivalók

 

A körte alakú sziget nyugati felét a luxus üdülők és árnyékaik uralják, a központi felvidéket a rumfőzdék és -ültetvények, a keleti part és hatalmas hullámai a szörfösök és vékony pénztárcájúak paradicsoma, kevesebb stranddal s több olcsó bárral. Barbados felszín alatti tavai a világ legtisztább ivóvizét szolgáltatják.

 

A legtöbb ember csak nyaralni jön ide, hogy magába szívja a napsugarakat a téli hónapokban.

 

A nyugati parton nyaraló sztároktól és profi búvároktól hemzsegő partszakaszok, a sziget keleti felén másznivaló sziklák és meghitt piknikhez alkalmas eldugott kis strandok várnak. A brit múltat nemcsak a délutáni tea és a krikett hagyománya idézi, de a Sunbury Ültetvényes Ház és a Szt. Miklós apátság is.

 

 

Az egzotikus virágok és fűszernövények mesés kavalkádjával találkozhatsz a Flower Forestben, ahogyan az Andromeda botanikus kertben is, utóbbi még csöndesebb kikapcsolódást ígér. Érdemes a sziget legfinomabb nedűjét is megkóstolni, túrázz egyet a Mount Gay rumgyárba.

 

Andromeda botanikus kert >> 5 $
Szt. Miklós apátság cukorültetvény és szeszfőzde >> 15 
Concorde érzés – épségben >> 10 
Harrison cseppkőbarlang 25 >> 
Ocean Park >> 16 
Egy napos búvárkodás >> 80 $

 

 

Egészség

 

Az orvosi kezelés magas színvonalú és drága. Kiemelt egészségügyi létesítmény: Barbados Queen Elizabeth Hospital. Az orvosi ellátás általában jó, de hosszú ideig kell várakozni, és a mentők is lassúak. Előre kérik a pénzt. Körültekintően köss biztosítást.  Nincs kötelezően előírt védőoltás. Vigyázz, a Dengue-láz gyakori helyi népbetegségnek számít.

 

 

Étkezés

 

A tengeri étkek a legfinomabbak Barbadoson: legyen az csattogóhal, kagyló vagy a nemzeti szimbólum, a repülő hal – minden menükártyán megtalálható az ötcsillagos éttermektől a tengerparti büféig. A halakat általában cou-couval tálalják (kukoricaliszttel és zöld okrával készített puffancs).

 

Turista-kedvenc specialitások: a pudding 'n souse (pácolt sertéshús, kenyérfa- gyümölcs és édesburgonya-puding), illetve a makaróni pite (pontosan, sajtos – olykor csípős salsás, olykor tonhalas – makaróni egybesütve) is megérnek egy kóstolást.

 

Olcsó étterem >> 10,18 $
Középkategóriás étterem, 2 főre >> 44,50 
McDonalds menü  >> 10,40 
Belföldi sör (0,5 l ) >> 2,10 
Importált sör (0,33, üveg) >> 3.20 
Kóla / Pepsi (0,33, palack) >> 2,02 
Víz (0,33, palack) >> 1,25 
Tej, 1 liter  >> 3,28 
Friss fehér kenyér (500g) >> 2,22 
Tojás (12) >> 3,76
Friss sajt (1 kg) >>7 ,24 $

 

 

Vásárlás

 

A helyi Mount Gay rumot Bridgetownban érdemes beszerezned, ahogyan kamerákhoz, órákhoz, kristályhoz és arany ékszerekhez is itt lehet a legjutányosabban hozzájutni. A legfinomabb házi rumos sütemény a Pelican Crafts Centre-ben kapható, a legszebb színes kerámiák pedig az Earthworks-ben.

 

A turisták által leginkább keresett szuveníreket, a barbadosi fekete korall ékszereket és agyagedényeket a keleti part mentén árusítják.

 

 

Közlekedés

 

Baloldali a közlekedés, a regisztrált taxik és a nagyobb busztársaságok járatai általában biztonságosak. A magán furgonok és kis buszok gyakran zsúfoltak és túllépik a sebességhatárokat. Óvakodj a privát mini-buszoktól ("Z buszok").

 

Ne vezess éjszaka, mert keskeny utakon soka biciklis és gyalogos. A kereszteződések olykor életveszélyesek. Járdák, ha vannak nagyon egyenetlenek, és csak alkalmanként van rámpa a kereszteződésekben. Gyalogátkelőhely is nagyon ritka.

 

Egyirányú jegy (helyi közlekedés) >> 1,00 $
Taxi 1km  >> 19,00 
Benzin (1 liter)  >> 2,58 $

 

 

Szórakozás

 

A nyugati parton a nagy üdülőkomplexumok köré csoportosul az éjszakai élet, közülük több szálloda partmenti bárokkal és pubokkal is csalogat. A déli parton a sportklubok és -bárok népszerűek, ahol sokszor ingyen mérik a helyi sört meg a margaritát, a naplementét pedig utcai partyk követik. 

 

 

 

 Még több információ: visitbarbados.org

 

 

(Fotó: flickr.com by Brook Ward)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: