Bilbao

Spanyolország – Bilbao meglehetősen csúnya város, de igazán karakteres és tiszteletre méltó. Hajdan a nehézipar, ma a légies művészetek és galériák városa, egyre fontosabb kulturális központ. Melynek centruma a Guggenheim Múzeum.

Bilbaói Guggenheim múzeum.

A világ egyik leglátványosabb modern épülete a bilbaói Guggenheim Múzeum, egymásra tornyosuló lekerekített formákban megtestesített folyóparti csoda, amelyet titánlapok fénylő burája borít.

 

A múzeum a város lakóinak egyik fele szerint gyönyörű, a másik fele szerint szörnyű, de az bizonyos, léte Bilbaót a kulturális idegenforgalom egyik központjává tette. Évente egymillió látogatót fogad.

 

Az épület hajlított, csavart és domborított formáival távolról egy absztrakt szoborcsoportra emlékeztet.

 

⇒ Itt foglalhatsz Bilbaóban szállást

 

Üveg függönyfalai és központi tere, az átrium természetes fénnyel világítják meg a belső teret.

 

A háromszintes múzeum 19 terme hagyományosan téglalap alakú, az átkötő termek azonban egyediek és szabálytalanok.

 

Nincs állandó kiállítás, időszaki bemutatókat tartanak. Mindig figyelemreméltót, olykor botrányosat.

 

S ha már itt jársz:

 

Három nevezetes temploma: a San Antonio templom az óváros hajdani erődítménye helyén, az óvárosi katedrális és a barokk Szent Miklós templom. Az 1892-ben épült neobarokk Városháza izgalmas látványossága az Arab szalon. Ne hagyd ki a bilbaói Arénát sem, itt játszik az Athletic Bilbao, Spanyolország egyik legpatinásabb labdarúgócsapata.  A Rivera Piac pedig a kontinens egyik legnagyobb fedett piaca, örökös sürgés-forgással, és persze kellő bőséggel.

 

 

 

Guggenheim Múzeum. Cím: Abandoibarra Et. 2. Közlekedés: metróval a Moyua, villamossal a Guggenheim megállóig.  Nyitva: kedd-vasárnap, 10:00-20:00 Belépődíj: 9  €,  extra 2 € az audio-tárlatvezetés. Honlap és fotó: www.guggenheim-bilbao.es

 

 

 

Fotó: shutterstock.com

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: