Tippek & toplisták

Az első 24 óra a legkockázatosabb

Tipp - Ez így együtt tömény és riasztó... pedig a biztonságos utazást szolgáló tanácsaink nem elriasztani, csak óvni szeretnék az utazót.

Biztonsági tippek és tanácsok külföldön.

1. Hallgass az ösztöneidre! Vedd figyelembe, mit sugallnak érzéseid.

 

Ha valamilyen ismeretlen oknál fogva egy bizonyos helytől vagy személytől végigfut hátadon a hideg, azonnal távozz. Tudatosan is használd az ösztöneidet, és próbáld fejleszteni őket.

 

2. Ne felejtsd, a lopások legnagyobb része a megérkezés utáni első 24 órában történik, amikor az utazó a legjobban ki van szolgáltatva a helyi körülményeknek.

 

3. Ha nem érzed magad biztonságban egy ismeretlen országban, városban vagy faluban, akkor első sétádat anélkül tedd, hogy bármiféle érték lenne nálad; aztán már lehet értékes holmival is útra kelni.

 

4. Ne állj meg az utcán térképet böngészni vagy eligazítást kérni. Ez egyértelművé teszi, hogy turista vagy. Inkább keress egy nyüzsgő üzletet, ahol megnézheted a térképet.

 

5. Ne vigyél magaddal kamerát vagy más egyéb értéket olyan táskában, amelyen fel van tüntetve a márkanév. Inkább egy egyszerűbb táskát válassz  vagy valami kevésbé feltűnő tartót. Ajánlatos a fényképezőgéped vagy más egyéb drága elektronikus eszközöd márkanevét fekete matricával leragasztani, így az valami olcsó gépnek látszik.

 

6. Ne viselj ékszert a szegényebb országokban vagy olyan helyeken, ahol sok bűncselekmény történik.

 

7. Szerezz be egy biciklizárat, ezzel könnyen rögzítheted a táskád út közben, például a vonaton a bőröndöt a poggyásztartóhoz, s nyugodtan szundikálhatsz.

 

8. Éjszaka a szállodában helyezz az ajtód elé egy üveget vagy támassz az ajtónak egy könnyen felboruló széket.

 

9. Utazáskor vigyél magaddal egy kis zseblámpát és tartsd magadnál éjszaka a szobádban is.

 

10. Sose fogadj el senki idegentől vagy helyben megismerttől csomagot, ajándékot és különösen ne vállald ezek kézbesítését... 

 

11. Vigyázz az álrendőrökkel, akik a személyi igazolványodat akarják látni; kérd meg őket, igazolják magukat; hívj egy másik egyenruhás rendőrt, ha ez lehetséges - és sose add át eredeti útleveled, csakis a másolatot! (Fénymásolva vidd magaddal, az eredeti maradjon a hotelszéfben! De az is megfelelő, ha nálad van az eredeti is, és csak akkor veszed elő, ha látod már, hogy valóban igazi rendőrökkel találkoztál. És végig legyél nagyon udvarias.) Ha még mindig nem tágítanak, ajánld fel, hogy elmész velük a rendőrkapitányságra, de sose engedd őket az autódba!

 

12. Vigyázz a turista-tolvajokkal, gyakran rosszabbak, mint a helyiek!

 

13. Keress egy saját taxisofőrt, és ne menj el az elsővel, aki felajánlja magát; a legtöbb országban előfordul(hat), hogy bárki taxi jelzést téve autójára taxisnak adja ki magát.

 

14. Bárhova is mégy, mindig legyen nálad az adott ország valutájából kis címletben, némi gond támadhat abból, ha úgy ülsz taxiba, hogy a legkisebb bankjeggyel, ami nálad van, fedezni tudnád a taxisofőr 3 havi fizetését!

 

15. Ha nem gondoskodhatsz hátizsákod megóvásáról, és éppen a tömegben állsz, például a piros lámpánál, mozogj előre és hátra a táskáddal úgy, hogy senki ne érhessen hozzá anélkül, hogy észre ne vedd, ha társasággal utazol, kölcsönösen figyeljétek egymás táskáját.

 

16. Ha valami szokatlan történik, gondolj arra, hogy lehet, ez csak figyelemelterelés, hogy rászedjenek, légy extra óvatos és tartsd szem előtt és kézben értékeidet.

 

17. Bármi kínos esetet élsz is át, ne ess pánikba, ez sosem segít és gyakran fokozza az erőszakot.

 

18. Külföldön sohase hangoztasd az állampolgárságod, és ne taglald a vagyoni helyzeted.

 

19. Legyen a nyakadban egy kis síp, ezzel jelezheted a többieknek, ha megtámadtak és talán elriasztja a támadót is.

 

20. Ne feledd, a tolvajok ragadózókként csapnak le áldozatukra: a gyengéket választják. Így ha biztos vagy abban, hogy értékeidet nehéz lenne megszerezni, már nincs is semmi baj. Nagyon sok naiv turista van, akik könnyen válnak áldozattá, kár értük, jó nekünk...

 

 

Fotó: flickr.com by Nick Kenrick

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: