Bolgár tengerpart

Bulgária  - Mindenkinek mást jelent. Friss, egzotikus ízek, tengeri kikötők, kolostorok, tengerpart.  A pontus euxinos, ahogy a görögök a fehér homokot nyaldosó Fekete-tengert nevezték, rászolgál nevére: lassan mélyülő, meleg, tiszta és nyugodt víz, amelynek sótartalma csupán fele a Földközi tengerének (v.ö. sótlan tenger is megnyalja a partot). Álljon itt a bolgár nemzeti válogatott, azaz a tengerpart 4 gyöngyszeme.

1. Albena

 

Albena rendezett és letisztult. Egy kézben fut össze az egész üdülőtelep. Több tízezer vendégágy, félszáz szálloda konkurenciaharc nélkül. Többségük felújítva, de a hatvanas évek stílusa nehezen adja meg magát, küzd az életéért.

 

Albena családi mennyország.  Külföldiek sokasága lepi el a partot, de szokásuktól eltérően viszonylag csendesek. Őket is megfogja a nyugalom. Mivel az üdülővárost egy védett erdő, a Baltata árnyékába építették, a tengerpart valóban csodaszép.  Kisgyermekes családok, párok számára ideális nyaralóhely, szebb partokkal, mint a Napospart. Bulizásra azonban kevésbé alkalmas.

 

2. Aranyhomok

 

Albena három kilométeres partszakasza után szinte megszakítás nélkül jön az Aranyhomok. Körös-körül ősfák, ritka növények - vigyáznak is rá. Kék zászló lobog felette, jelezve, hogy igen rigorózus környezetvédelmi előírásoknak felel meg a telep, csakúgy, mint Albena és a főleg bolgárok által látogatott, jóval délebbre fekvő Napospart.

Képzeljünk el egy vidámparkot, egy cirkuszt és még egy vidámparkot, ami tanyát vert a tengerparton. Egymást érik a vízicsúszdák, ugrálóvárak és számtalan olyan alkalmatosság, amiről csak a gyerekek tudják, mire való.

 

Itt foglalhatsz Aranyparton szállást

 

 

Az üdülőközpont északi részén található az Aquapolis nevű aquapark. A kicsiket számtalan gyermekmedence, a nagyokat a kanyargós csúszdák várják. A vízi bárban a felnőttek vízben álló székeken ülve kortyolhatják hűsítő koktéljaikat. Igazi bátorságpróba a 18 méter magas csúszdáról leereszkedni, akár 60 km/h-s sebességgel is száguldhatnak le az igazán merészek ( www.aquapolis.net).

 

A partot a domboldalba vágott szállodáktól keskeny út választja el, itt yachtkikötő várja a jómódú vendégeket és a kecses hajótestek semmihez nem fogható látványára kiéhezett gyermekeket. Ha pedig elegünk lenne a tengerből, jöhet a trákok által feltárt források igencsak tempósan felszínre buzgó ásványvize és az Aranyhomok gyógyfürdő-központ vagy a közeli Várna, amely megér egy kirándulást…

 

3. Napospart

 

Nem csak napos, de hatalmas és élettől zajos. Bulgária leghosszabb és legszélesebb parti sávján olcsó szállodák tömege - egészen pontosan 498, legalábbis amikor legutóbb megszámoltuk -, tíz tucat étterem, diszkók, mulatók, kávéházak...

 

A nessebari öbölben elnyúló aranysárga, finom homokos strand, a fokozatosan mélyülő, enyhén sós, kristálytiszta tenger kiváló nyaralóhely minden korosztály számára. Tiszta vízének és tengerpartjának köszönhetően elnyerte a kék zászlót, a nemzetközi strandtisztaság és rendezettség elismerését. A vízben nincsenek veszélyes állatok, hínárok, ezért fürdőpapucs használata nem szükséges. A strandokon a napernyőkért és nyugágyakért fizetni kell.

 

Itt foglalhatsz Naposparton szállást

 

A Napospart előnye a sík terep, és az, hogy a szállodák elsősorban a part hosszában lettek felépítve, így a strand bármely szállodából könnyen megközelíthető. A vízi sportolás kedvelőit jet-ski, víziejtőernyőzés, strandröplabda, aquapark és megannyi más várja - megfizethető áron.

 

A szófiai aranyifjak itt töltik minden hétvégéjüket, kimulatják magukból az elmúlt hetet, aztán hétfőn visszaadják a partot jogos tulajdonosaiknak, a nyaralóknak. A Napospart teljesen ráállt a fiatalokra: kedvezményekkel, gyermekmenükkel (!), nonstop ovival csábítják ide a családokat. Állítólag harmincöt éven felülieket is láttak már itt, de ezt még senkinek nem sikerült bebizonyítania.

 

4. Neszebar

 

Bulgária Szentendréje. Kihagyhatatlan. Aki már látta, annak felesleges részletezni, aki még nem, annak lehetetlen leírni. Nincs két egyenes utca, a terek vagy egy újabb térbe, vagy egyenesen a tengerbe torkollanak. A várost egy szigetre építették úgy másfél évezrede, de az épületek többsége alig 5-600 éves. Felújított templomok, alig-templomok, romtemplomok, templom-templomok. Öreg nénikék a fák árnyékában kézzel vert csipkét árulnak, vagy csak üldögélnek hónaphosszat és bámulják, ahogy a turisták bámulják otthonaikat. Élő múzeumváros... Na, ugye mondtam, hogy nem jön át a hangulata? 

 

 

 

Még több információ: www.beachbulgaria.com

 

 

Foto: pixabay.com

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: