Bolívia    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Éttermek

Bolíviai konyha

Bolívia  - Az ételek rendkívül változatosak és finomak. De ma már La Pazban nehezebb hagyományos éttermet találni, mint olasz pizzériát…

Bolíviai konyha, gasztronómia remekei.

A bolíviai konyha alapja a magasabb területeken a paprika és más fűszerek, a húsok és a szénhidrátok és a chuno (dehidratált burgonya). A trópusi régióiban a friss gyümölcsök, zöldségek és húsok, és a manióka. A bolíviaiak reggeliznek és ebédelnek, utóbbit akár hosszan elnyújtva, több fogással, vacsorára azonban (a nagy magasság, nehezebb emésztés) miatt kíméletesen esznek.

 

Ételek

 

 Reggelire: A leggyakoribb és legolcsóbb bolíviai étel a salteña – ez a bolíviai empanada (sós tésztában sütött marha, sertés vagy csirke hús, de van vega változata is). Népszerű a kávéhoz a cuñape, amely maniókalisztből sütött cipó, sajttal a tetején.

 

► Reggeli italok: ensalada frutas, amely szeletelt gyümölcsös joghurt, dióval és mézzel a tetején, és a vitaminico, vagyis gyümölcsdarabok, cukor, tej és egy kevés malátasör mixelve).

 

► Ebédre: Hús krumplival – ez a bolíviai konyha jellegzetessége. A burgonyát már az inkák is ismerték és fogyasztották.  A hús lehet marha, csirke, láma… de lehet nyúl és olykor tengerimalac is, mint Peruban. A hús jellegzetes mártása az ilajhua, ami paradicsomból és erős paprikából készül, hasonlít a mexikói salsára. Kóstold: picante de pollo (krumpli vagy rizs, rántottszerű/vagy főtt csirke és csípőspaprika-saláta), lechon al horno (sertés/malacsült és édesburgonya, sült banán), lomo montado (sült bélszín steak rizzsel, sült banán, tojás).

 

► Utcai finom falatok: include anticucho (szarvasmarhaszív fűszeres kukorica- mártással, burgonya), choripan (csípős kolbászos szendvics), salchipapa (szeletelt sült kolbász, burgonya).

 

Italok

 

A legtöbb hagyományos bolíviai ital kukorica alapú. A chicha a legnépszerűbb, az alkohol- tartalmú erjesztett kukoricaitalt  már az inkák is szentnek tartották. A chicha de mani ugyanez mogyoróból. A tojori fehér kukoricából készül, cukorral és fahéjjal. Ezek a gazdag, szénhidrát alapú italok energiát és meleget adnak a hideg magasságban.

 

A kokalevélből erjesztett italoknak is előnyös az egészségügyi hatásuk: miközben a vércukorszintet és a test hőmérsékletét ésszerű szinten tartják, enyhítik a magassági betegség tüneteit.

 

TOwÁBB: Bolíviai hotelek és szállások

 

Sokféle bolíviai főzött sörhöz is hozzá lehet jutni, legjobb  a Paceña, a Taquiña és a Huari. A Tarija régió – a világ legmagasabb, 1700 méter tengerszint feletti magasságban lévő szőlőültetvények – borai egyre nagyobb figyelmet keltenek a nemzetközi borpiacon. A bolíviai főzött sörök és a hagyományos bolíviai likőrök és koktélok szinte minden bárban megtalálhatóak az itallapon.

 

Jellegzetes italok: api (kukorica tea, fahéj, szegfűszeg, citrom), chicha (erjesztett gyümölcs, kukorica vagy manióka gyökér), singani (nemzeti liquor), mate de coca (coca levél tea), el inca (édes, alacsony alkoholtartalmú sör).

 

 

 

 Még több információ: bolivia-guide.com

 

 

(Fotó: flickr.com by Constantine Agustin)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: