Bolívia    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Éttermek

Bolíviai látnivalók

Bolívia - Az amerikai Tibet… a dél-amerikai kontinens legmagasabb és legzártabb országa. Itt található a világ legmagasabban fekvő fővárosa, síparadicsoma és hajózható tava, a legkiterjedtebb sósivataga és a legtöbb indián őslakos.

Bolívia legszebb látnivalói, nevezetességei.

Az Andok hegyláncai veszik körül, lakosainak többsége 3000-4000 méter magasan éli életét, s féltve őrzi hagyományos kultúráját és a hitvilágát. A természeti szépségről pedig az Andok, az Amazonas és a Titicaca tó gondoskodik.

 

 

Andina Eduardo Avaroa Nemzeti Park

 

Bolívia és Argentína határán. Elbűvölő színek és csupa-csupa változatosság: magaslati sivatagok, gejzírek, jég borította vulkáncsúcsok. A jeges tavak méregzöldben és bíbor- vörösben pompáznak ásványianyag-tartalmuk miatt, a park rózsaszín flamingókkal ékes. Bolivia egyik legvadabb természeti csodája, a Laguna Verde az arzén és egyéb ásványi sók miatt kékes-zöld színben játszik, a tó soha nem fagy be a vize kémiai összetevői miatt, a mögötte magasodó (5900 m), kúp 5800 alakú Licancabur pedig egészen szürreálissá teszi a tájat.

 

► Cordillera Apolobamba Peru és Bolívia határán. E mesés táj nemcsak keselyűk, pumák és medvék otthona, hanem a gyógynövények mekkája is. Eredője az egyik legtitokzatosabb bennszülött kultúrának, a vándor gyógyítók kultúrájának. Eme ősi csoport hosszú generációk óta őrzi titkos gyógyító technikáit, s misztikus nyelvük még az inkáktól származhat.

 

 Noel Kempff Mercado Nemzeti Park  Bolívia és Brazilia határán. Buja amazóniai esőerdő, pompás vízesések, lenyűgöző vadvilág – ez a táj ihlette Arthur Conan Doyle elveszett világát, pedig sohasem járt erre. A legendás brit felfedező, Percy Harrison Faucett ezredes számolt be e különleges világról Doyle-nak…

 

A nemzeti park vadon élő állatok lenyűgöző skálájával büszkélkedhet: hatszázharminc madárfaj, köztük húsz papagájfaj él itt, továbbá tizenegy majomfaj, de jaguárok, tapírok, szarvasok is bóklásznak az erdőkben s a szavannákon, a folyókban édesvízi rózsaszín delfinek úszkálnak, és a kihalás szélén álló óriás folyami vidra is felbukkan itt-ott. A park a nevét egy, a kábítószer-kereskedők által meggyilkolt tudósról kapta - a gyilkosság sokkolta Bolíviát és fordulópontot is jelentett a kábítószer elleni harcban.

 

 

 

Salar de Uyuni

 

A világ legnagyobb és legmagasabban fekvő felszíni sósivataga-sómocsara. Igazi természeti csoda. 3600 méter magasan 9000 négyzetkilométeren elterülő felszínét 64 milliárd tonnányi vastag, kemény sókéreg borítja, a járműveket is könnyedén elbírja.

 

Időjárása száraz és szeles. A nappali hőmérséklet az 50 °C-ot is elérheti talaj- közelben,  miközben éjszaka −10 °C-ra is lehűlhet. Ám az esős időszakban - december és április között - a felszínét víz borítja, amelynek mélysége alig éri el az egy métert.

 

Lenyűgöző látvány: gigantikus tükörként megkettőzi a környező hegyeket, és mindent – terepjárót, gyalogost –, ami végighalad a sóréteg felett. Száraz, napos időben pedig a sóréteg vakító fehéren ragyog, mintha jég lenne. De éjszaka a legszebb, mikor a kísérteties fehér izzás visszatükrözi a hold fényét.

 

Minden év novemberében flamingók költenek a sósmocsár területén. Északi részén sókitermelő telepek épültek.

 

 

 

Sucre

 

A fehér város a gyarmati építészet ékköve, élénk egyetemi központ, a felszabadító Simon Bolivár harcostársáról kapta a nevét.

 

Bolívia hivatalos fővárosa, kevés hatalommal, ami jót tett, mert a városközpontját nem uralták el a modern épületek, hatalmi harcok se dúltak utcáin – a 19. század óta, csendben őrzi könnyed, provinciális báját.

 

Ne hagyd ki a Casa de la Libertad teret, ahol a függetlenségi nyilatkozatot írta alá Simón Bolivar augusztus 6-án 1825-ben, és sétálva engedd át magad a reneszánsz és mesztic barokk építészet csodáinak.

 

 

 

Cerro Rico

 

Kolumbusz Eldorádót kereste, nem találta, kárpótlásul azonban ott volt Cerro Rico: minden idők leggazdagabb ezüstbányája… az ezüsttel megrakott hajókat hazafelé meg Drake kapitány fosztogatta, így aztán az angolok is jól jártak.

 

Ez az a „hegy, amely embereket eszik”: az utóbbi négyszáz évben hat millió bányász lelte itt halálát. Bár készletei kimerülőben, ma is közel húszezer bányász dolgozik itt, középkori körülmények között járva az alagutakat. A turisták többsége azért jön ide, hogy megnézzen magának egy pokoli bányát. S megkóstolja a bányászok védőitalát, a majdnem tiszta szesz erősségű nádpálinkát.

 

Ha sokkoló élményre vágysz, vegyél részt egy túrán, ereszkedj le a piszkos, nyirkos és rendkívül szűk járatokba – sápadtan, összeszorított fogakkal, elnémulva bukkansz majd fel a mélyből.

 

 

 

Tiwanaku

 

Titokzatos ősi civilizáció bölcsője a Titicaca-tó déli csücskén, megalitikus emlékekkel. Egykor hatalmas birodalom központja lehetett az Andokban.  Keveset tudunk róla. A Puma Punku piramiskomplexumot például - rejtély, hogyan - óriási, több száz! tonnás kőtömbökből építették.

 

 

 

Tupiza

 

Mikor a 19. század végén egy gazdag bányabáró települt ide, a környéket ellepték a  banditák, köztük a hírhedt banditapáros, Butch Cassidy és a Sundance Kid. A legenda szerint itt töltötték utolsó napjaikat, s egy végzetes lövöldözés során haltak meg San Vicentében, körülbelül 100 kilométerre innen.

 

 

 

Titicaca tó

 

Képeslaptéma: poncsóba öltözött halász evez az azúrkék vízen, a háttérben hófödte hegycsúcsok magasodnak.

 

A tó 3810 méter magasban fekszik, s egy ősi belső tenger maradványa, amely akkor keletkezett, mikor az Andok feltorlódott az óceáni rétegen. A világ legnagyobb hajózható tava Peru és Bolívia határán, átlagos mélysége 160 méter, középhőmérséklete 10 °C körüli.

 

TOwÁBB: Bolíviai hotelek és szállások

 

Az inkák hite szerint a Titicaca tó vizéből bukkant elő a teremtő isten, Viracocha, s hívta elő a napot és a holdat, hogy világítsák be a földet. Ennek állít emléket két sziget: Isla del Sol és Isla de la Luna. Isla del Sol Viracocha és az inka dinasztia bölcsője. Szakrális központ, amely már a középkorban zarándokok ezreit vonzotta.

 

A sziget több ezer ajmara parasztnak ad otthont, akik az ősi hagyományokat követve halásznak, lámát tartanak, s földet művelnek a meredek lejtőkön.

 

 

 

La Paz

 

Az egymilliós „Miaszonyunknak, a Béke Úrnőjének városa” központjában egymást érik a csúcs modern bankcentrumok, közöttük pedig nyüzsgő piacok szoronganak, ahol a szellemek és hegyi istenek megidézéséhez szükséges minden kellék beszerezhető.

 

► Olvasd tovább: La Paz

 

 

 

► Még több információ: bolivia-guide.com

 

 

(Fotó: flickr.com by Pedro Szekely, shutterstock.com)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: