Bolívia    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Éttermek

Bolíviai tudnivalók

Bolívia - A kokatea nem minősül kábítószernek, az ártatlanság vélelme nem ismert, az olcsó vidéki buszjáratok életveszélyesek,  sok a trükkös rablás, és magas, de nagyon, az UV sugárzás.

Bolívia hasznos tudnivalói, közlekedési információkkal.

Vízum nem szükséges a 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetére, csak érvényes útlevél. Bolívia a beutazás szempontjából a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek második kategóriájába tartozik. Terrorizmustól nem kell tartani.

 

A kokatea Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, de nem hozhatod be az unióba. A bolíviai törvények szabadságvesztéssel büntetik bármilyen fajta kábítószer (ideértve a marihuánát is) birtoklását, fogyasztását vagy kereskedelmét.

 

► Figyelem: Az ártatlanság vélelme Bolíviában nem alkalmazható, így a vádlottaknak kell (még ha csak kísérték is az igazi elkövetőt) bizonyítani ártatlanságukat! Tilos régészeti lelőhelyeken talált vagy mozgóárustól vett eredeti, történelmi értékkel bíró tárgyaknak, továbbá állatoknak és növényeknek az adott bolíviai állami szakhatóság engedélye nélküli kivitele az országból.  

 

Biztonság

 

Az országban relatív nyugalom van, azonban útblokádok, tüntetések bármikor előfordulhatnak, ezért ajánlatos utazás előtt a bolíviai politikai eseményeket figyelemmel követni.

 

Az országban, de különösen a fővárosban gyakoriak a bűncselekmények. Rendszeres a lopás (szállodákban, közterületeken, tömegközlekedési eszközökön). Olykor rablások is előfordulnak. Érkezéskor előre egyeztetett, megbízható reptéri transzfert vegyél igénybe.

 

Kockázatos területek: a Chapare (Santa Cruz és Cochabamba között), a Yungas (La Paztól északkeletre), az Altiplano régiók és El Alto városa, különösen éjszaka. Bármely erőszakos kár esetén a hazai biztosítónál történő kárigény érvényesítéséhez bolíviai rendőrségi feljelentés szükséges.
 
► Trükkök: 1. Ha találsz egy pénztárcát vagy pénzt a földön, az szinte biztos, hogy csali, és elég nagy kalamajka támad, ha felveszed… hirtelen melletted teremnek, azt mondják, az az övék, felezzetek, rendőrrel fenyegetnek stb., közben kizsebelnek. 2. Megszólít egy helybéli, aztán jön az álrendőr, igazoltat, a melletted álló bolíviai igazolja magát (hoppá!), elhiszed, és máris kéri a rendőr a pénztárcádat, hamis bankókat keresve… Se ál, se egyenruhás rendőrnek ne engedd, hogy az utcán végezze a motozást, irategyeztetést, légy együttműködő, de vigyen az őrsre… nem rendőrségi autóba ne szállj be.

 

Közlekedés

 

Komoly elővigyázatosságot követel az utazás, különösen az olcsó távolsági buszok igénybevétele (rablásveszély és a rossz közlekedési morál miatt). Ne utazz közúton éjszaka! Viszonylag gyakoriak a kisebb földrengések és vidéken a buszbalesetek.

 

Vízi útra csak komoly utazási iroda szervezésében vállalkozz. A repülőterek biztonságosak, de a járatokra nem jellemző a pontosság. Szabados a vezetési stílus, a hegyvidéki utak veszélyesek, a biztonsági öv használata még városban és a hátsó ülésen is erősen ajánlott. Sok a figyelmetlen gyalogos, biciklis és mozgóárus, akik körülnézés nélkül lépnek le a járdáról.

A taxi a legbiztonságosabb közlekedési mód. Sok taxis részmunkaidőben dolgozik a városokban, a menetdíjat előre ki kell alkudni, általában nem lehet több mint 15 BS.

 

A nemzetközi vezetői engedély szükséges (www.fitac.org). A városokban, rögzített útvonalon minibuszok (trufis) járnak, de megállnak, ha leinted, a viteldíj olcsó, de nem kényelmes az utazás.

 

Bolívia két különálló és független vasúthálózata a keleti és nyugati. A keleti hálózat Santa Cruzból fut a brazil határig (www.ferroviariaoriental.com). A nyugati vonal Argentína felé fut (www.fca.com.bo).

 

Bolívia tenger nélküli ország. De a Titicaca-tavon és az Amazonason a víz a legjobb közlekedési forma. Az egyetlen komp San Pedro és San Pablo/ Titicaca-tó között közlekedik.

 

Egészségügy

 

Mind a közegészség, mind az egészségügyi helyzet elfogadható, nincs ok komoly aggodalomra. Védőoltásokat nem írnak elő, de sárgalázoltás és malária elleni gyógyszer előzetes szedése az őserdei túrára indulóknak szükséges. Általános elővigyázatosságból más (a tífusz, tetanusz, agyhártyagyulladás, Hepatitis A és B elleni oltások) is szóba jöhetnek.

 

Baleset vagy súlyosabb betegség esetén elsősorban a magánklinikák igénybevétele ajánlott. Enyhébb lefolyású betegségre a helyi gyógyszertárakban (ezek éjjel-nappal nyitva vannak, szinte minden utcasarkon) vény nélkül is kaphatók gyógyszerek.

 

Nemzetközi biztosítás mindenképpen javasolt. Célszerű rákérdezni az adott biztosítónál, hogy van-e bolíviai biztosítópartnere, ugyanis ennek hiányában egy esetleges orvosi kezelés alkalmával a bolíviai egészségügyi intézmény addig nem látja el a beteget, amíg annak költsége nincs kifizetve. Egészségügyi egyezmény nincs a két ország között.

 

Az igen erős UV sugárzás miatt sötét napszemüveg és magas fényvédő faktorú krémek, valamint kalap használata még viszonylag hűvös, borús idő esetén is nagyon ajánlott. A hegyvidéken a nyári hónapokban éjszakára is nagyon lehűlhet az idő.

 

A magasan fekvő vidékre (pl. La Paz, Titicaca tó, Salar Uyuni, Oruro, Potosí) látogatók a magassági betegség leküzdése érdekében az érkezés első napjára semmiképpen se tervezzenek kirándulást, ajánlott a napot nyugodt pihenéssel tölteni, könnyű ételeket és kokateát fogyasztani - ezt a helyi hotelok is ajánlják -, illetve súlyos tünetek esetén javallott az ún. soroche tabletta szedése. Utazáskor mindig legyen nálad több liter ivóvíz!

 

Nota bene

 

Nemzetközi telefonkód: Bolívia 591. A kimenő kód attól függ, hogy milyen hálózatot használsz (pl. a 0010 Entel, vagy 0013 a Boliviatel), ezt követi a megfelelő országkód vagy területkód. Az internet kávézók széles körben elterjedtek a fővárosban és turisztikai területeken. 220 V, 50 Hz-es, US két tűs csatlakozó és kör alakú aljzat. Hitelkártyát széles körben elfogadnak. Turista rendőrség telefonszáma: 800-10-8687, rendőrség (Radio Patrullas): 110

 

 

 

► Még több információ: bolivia-guide.com

 

 

(Fotó: flickr.com by mishmoshimoshi)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: