Bosznia-Hercegovina látnivalók

Bosznia-Hercegovina - A Balkán kis szív alakú országa, átitatva hajdani római hódítással, szláv invázióval, török uralommal… és modern kori háborúkkal. Most barátságos és vendégszerető, Szarajevó, Mostar és a tengerpart kihagyhatatlan látnivaló.

Bosznia-Hercegovina legszebb látnivalói, nevezetességei

1. Mostar

 

A tragikus sorsú Mostar óvárosa ismét lenyűgöző, Csontváry Római híd Mostarban című  festményét szinte mindenki ismeri itthon is…

 

A kőhídat  I. Szulejmán építtette 1557-ben,  30 métert hidal át és az íve 23 méter magasra emelkedik a Neretva folyó  fölé, a bosnyákok és horvátok lakta partokat köti össze. Bár a háborúk a várost és a hidat sem kímélték, ma ismét teljes szépségében látható – ám az óvárosban alig találsz parkot vagy épületet, amely ne a háborúra emlékeztetne… A Neretva folyón átívelő Öreg Híd mindkét oldalon kávézók és bazárok sokasága.  A hídról kellő borravaló fejében fiatalok ugranak a mélybe: a jéghideg vízbe s a lapuló aknák közé…

 

2. Neum

 

Bosznia egyetlen tengerparti városa, a boszniai 25 kilométeres tengerpart centruma. A város és az öböl kettészeli Horvátországot. A tenger itt télen is 13 fokos, nyáron eléri a 30 fokot is, a rengeteg napsütésnek köszönhetően. A horvátok lakta város nyáron kedvelt a turisták körében, visszafogott árai miatt is.

 

3. Medjugorje

 

Európa egyik legfiatalabb zarándokhelye. 1981.június 24-én a falu feletti Crnica hegyen sétáló gyerek előtt megjelent a Szűzanya.  A Mária jelenések később többször is megismétlődtek. Az első jelenés napra pontosan a polgárháború kitörése előtt 10 évvel történt.

 

Ma a kisváros évente több százezer zarándokot fogad, puritán, de tisztes körülmények között. A római katolikus egyház nem ismeri el Međugorjét a Mária-jelenések helyeként, de nem is kárhoztatja vagy támadja. Az elmúlt évtizedben többször is megtörtént, hogy több mint 4 ezer pap celebrált misét 200 ezer hívőnek.

 

4. Jajce

 

Húsz méter magas vízeséséről híres, mely a Pliva-tó és a Orbász folyó találkozásánál zúg alá elképesztő látványosan a város szívében. Csontváry Kosztka Tivadar is megfestette. Várát uralta Zsigmond és Mátyás király valamint Zrínyi Miklós is.

 

A város négy birodalom (római, bizánci, török és osztrák-magyar), három királyság (bosnyák, magyar és jugoszláv), valamint három monoteista vallás (kereszténység, judaizmus és iszlám) kifinomult emlékeit őrzi.

 

5. Visoko

 

2005-ben kürtölte szét a világban Semir Osmanagić, hogy a Visoko feletti hegyen (9) piramis található. Azóta áll az érdeklődés középpontjában. Annak ellenére is, hogy az állítást, miszerint itt láthatók Európa legrégebbi és legnagyobb piramisai, a tudományos társadalom jelentős része komolytalannak tartja, az ásatásokat pedig már az állam sem támogatja.  De tény, hogy a Visoko feletti hegy szabályos piramis alakú képződmény. Alatta egykori illír település nyomai.  Környékén rovásírásra bukkantak. S tény, hogy évente sok ezer turista látogatja a területet.

 

6. Banja Luka

 

A völgyben fekvő város termálvíz forrásairól és fürdőiről nevezetes. A kénes gyógyforrások vonzzák a turistákat, miként a várost körülölelő hegyek, a környező vizek és folyók is a túrázókat.  A rafting szerelmeseinek egyik kedvence. A legszebb túraút az Orbász folyó kanyonján vezet át Banja Luka és Jajca között.

 

Itt foglalhatsz Boszniában szállást  

 

A kissé romos vár is megér egy sétát, kivált, ha valamely – gyakori – fesztiválnak ad otthont. Múzeumai közül figyelemre méltó a Bosanski Krajina és a Néprajzi valamint a Modern Művészetek Múzeuma.

 

7. Szarajevó

 

A Balkán legszebb városainak egyike…nyüzsgő és élénken barátságos.  A Dinári hegység által körülölelt város történelmileg híres kulturális és vallási sokszínűségéről: iszlám, ortodox, katolikus és zsidó hívők élnek együtt évszázadok óta. Ahogy mondani szokták,  Európa Jeruzsáleme…    A török kori műemlékek állnak itt kontrasztban a monarchia korabeli középületekkel és a modern építészet konstrukcióival, csak sétálj vagy ülj ki egy teraszra és bámészkodj kedvedre.

 

A Latin-hidat ne hagyd ki, ez volt a helyszíne az 1914. június 28-án történt Franz Ferdinand főherceg elleni merényletnek, amely elindította az első világháborút. Ha kirándulsz, csak a kijelölt utakat kövesd, a területen sok a lapuló akna.

 

 

 

Még több információ: discoverbosnia.com

 

 

 

Fotó: pixabay.com

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: