Bosznia-Hercegovina tudnivalók

Bosznia-Hercegovina - Este sétálhatsz a városokban, de eszedbe ne jusson vezetni, az kijelölt utakat a taposó aknák miatt elhagyni, utcai standról csak óvatosan egyél,  a hotelek azonban olcsóbbak a vártnál.

Bosznia-Hercegovina hasznos tudnivalói, közlekedési információkkal.

Időjárás

 

Utazásra a legjobb a májustól októberig tartó időszak, ekkor meleg és száraz az időjárás. A tél nagyon hideg, sok az eső, a hó és gyakori a szél. Az éghajlat eltérő az egyes tartományokban, Bosznia csapadékosabb, mint Hercegovina. Átlaghőmérséklet Szarajevó környékén - 0,5 º C  januárban  / 19 º C  júliusban.

 

Biztonság

 

Az utcai bűnözés alacsony, zsebtolvajlás és az autófeltörés előfordulhat. Az autólopások többnyire a nagy értékű, német gyártmányú autókat és a terepjárókat érintik. A lakosság körében még mindig sok az illegálisan tartott fegyver. A külföldi turistát nem fenyegeti közvetlen veszély a közterületeken, az utakon. Nyugodtan lehet sétálni este a városok utcáin.  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

 

Aknaveszély miatt a főútvonalakat lehetőleg ne hagyd el, sok az útmenti akana is!, terepen lehetőség szerint a kijelölt útvonalakon közlekedj és kerüld a földutakat, erdőket, mezőket.

 

Közlekedés

 

Az úthálózat bővítése folyamatos. A főutak állapota általában jó, a mellékutak állapota sok kívánnivalót hagy maga után. Gyakran hiányoznak az útjelző táblák, a padkák állapota elhanyagolt. A nagyobb városokban  a tömegközlekedés ajánlható.

 

Bosznia-Hercegovinában az autóval való utazás bizonyos kockázatokkal jár. Figyelembe kell venni az utak állapotát, zsúfoltságát, a helybeliek kiszámíthatatlan (gyakran túl lendületes, helyenként túl lassú) vezetési stílusát, illetve a technikailag erősen amortizálódott autóparkját, az abból fakadó kockázatokat.

 

A helyi szokásoknak megfelelően a „zöld-sárga” lámpánál az országban már nem hajtanak át, hanem inkább lefékeznek. A hegyekben kanyargó utakon számolni kell – különösen az őszi és tavaszi esőzések idején – útomlással, vagy azzal, hogy kövek hullnak az úttestre.

 

Az éjszakai vezetést kerüld el. A benzinkutat 30 – 50 km távolságon belül találhatsz a főutak mellett - általában reggel 6 órától este 22 óráig üzemelnek.

 

Gyakori a sebességmérés - az intézkedő rendőr esetenként hirtelen lép ki a gépkocsi elé a forgalmi sávba, ezzel hirtelen fékezésre késztetve a vezetőt. Baleset esetén ne!!! menj bele az egyezkedésbe, hanem várd meg az intézkedő rendőrt, a jegyzőkönyv felvételét – melyet a határokon kilépéskor kérhetnek - függetlenül attól, hogy mekkora fennakadást okozol ezzel.

 

November 15 és március 15 között kötelező a téli gumi használata.  Kötelező a tompított fényszórók állandó használata, lakott területen is.

 

23 év alatti, jogosítvánnyal rendelkező személy 23.00 és 05.00 óra között csak egy 25 éves vagy idősebb, érvényes jogosítvánnyal rendelkező személy kíséretében vezethetnek járművet.

 

Drasztikus mértékben megemelték a lakott területen belüli gyorshajtás büntetési tételét. Nemzetközi gépjármű biztosítási bizonylat, az ún. zöldkártya kiváltása kötelező.

 

A bosznia-hercegovinai Nemzeti Autóklub (BIHAMK) 24 órás tájékoztató és diszpécser szolgálatot tart fent, angol nyelven is: 033 1282

 

Pénzváltás, bankkártya

 

Bosznia- Hercegovinában az egyetlen, mindenütt elfogadott hivatalos fizetőeszköz a konvertibilis márka (1KM = 100 pfennig). Árfolyama az euróhoz rögzített. Bankkártya elfogadóhelyek csak a nagyobb településeken találhatók, de a banki automaták száma folyamatosan nő. A szupermarketekben már a bejáratnál jelzik, hogy az üzletben milyen típusú bankkártyát fogadnak el a pénztáraknál.

 

Egészségügyi helyzet

 

Egészségügyi és járványügyi szempontból biztonságos ország, amennyiben betartod az általános higiéniai szabályokat. De vigyázz az út menti, utcai és piaci alkalmi árusoknál, pecsenyesütőknél.

 

A közkórházak, egészségügyi intézmények alulfejlettek – a magán orvosi rendelőben magas színvonalon folyik a gyógyítás, de a nyugat-európaihoz közelítő árszínvonalon kell fizetni.

 

Az ivóvíz iható, az ellenőrzött húsáru, baromfi, hal, a gyümölcs, a zöldségfélék, a boltokban kapható (pasztörizált) tej és tejtermékek biztonságosak.  A „tenger gyümölcseit” csak a modernebb, hűtőlánccal rendelkező bevásárló-központokban vásárold.

 

Mosztár környékén, a hegyi fennsíkokon és a szurdokokban két őshonos viperafajta, a homoki és a foltos vipera igen elterjedt, éjszaka vadásznak, mérgük életveszélyes. Viperamarás esetén, vagy a Fekete özvegy mérges pók csípésekor két órán belül feltétlenül orvoshoz kell fordulnod!

 

Szállás

 

Bosznia-Hercegovina hotelárai európai összehasonlításban is nagyon olcsók, főszezonon kívül még egy kis luxust is megengedhetsz magadnak. A hotelek állaga megfelelő, ha kisebb hotelt és magánszállást választanál, előbb nézz bent körül.

 

Itt foglalhatsz Boszniában szállást  

 

A városokban eligazodsz angol nyelven, a nagyobb turisztikai központokban is. Az ételek és italok is olcsók, ha követed a helyiek étkezési szokásait.

 

Nota bene

 

A magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy személyi igazolvány birtokában utazhatnak be Bosznia-Hercegovinába. A budapesti nagykövetség címe: 1026 Budapest, Verseghy Ferenc utca 4.Tel: 06-1-212-0106/07. A bosnyák, a horvát és a szerb is hivatalos nyelv. Angolul és németül sokan beszélnek. A nemzetközi  telefonkód kódot 387. A kimenő kód 00, majd a megfelelő ország kódja. Nyilvános telefonok száma, a térerő és az internetkapcsolat elfogadható.  Kerüld a beszélgetéskor a  háborús és a politikai témákat, ha muszlim a vendéglátód, ne fogyassz alkoholt. 220 V, 50 Hz - európai stílusú két dugaszolós. GMT +1 (GMT +2 a március utolsó vasárnapján és október utolsó vasárnapján).

 

 

 

Még több információ: discoverbosnia.com

 

 

 

Fotó: pixabay.com

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: