Amazonas túrák

Brazília - Egy félnapos, fából készült gailoával megtett hajóút Belémből vagy Manausból kiindulva épp elég, hogy mindent, mi fontos, megtapasztalj. Vigyél magaddal vizet és élelmet.

Amazonas túrák, Brazília lenyűgöző élményei.

Ha a tukán, a nyílméregbéka, a kétméteres tányérú, vízen libegő Victoria Regina és a fekete pókmajom megvan a látnivalók közül, és valamely esőerdei falu népét is szemügyre vehetted – teljes az élmény. Amúgy turista módra. Na jó, egy kis kaucsukgyűjtés is beleférhet. Hajdan úgy lepték el ezt a vidéket a szerencsevadász-kaucsukcsapolók, mint Alaszkát az aranybányászok. Rövid ideig legalább annyira meg is gazdagodtak...

 

Hajótúrák

 

Komoly dolog. A folyó nagy és erős, és a két-háromszintes hajók is kicsik hozzá képest. Ha egy effélével utazol, biztosan több madarat látsz, mondjuk egy keselyűt vagy lent egy folyami delfint, de kevesebbet a folyóból és a partmenti életből. Nagyobb és közelebbi az élmény egy kisebb hajóval utazva.

 

Ha zavartalan élményre vágysz, készülj fel az útra. Óvd az egészséged is. A leglényegesebb egy függőágy, olcsón vásárolható a belémi vagy manausi piacon, 25 R$. De vegyél hozzá ugyanott két hosszú kötelet is, mert a hajókon a fedélzeti kampók távolsága nem mindig pont olyan hosszú, mint a függőágy.

 

Nappalra elég a laza ruházat, de éjszakára elkel a melegebb és hosszú ujjú öltözet, amely véd a rovarok ellen is. A takaró és néhány helyi rovarriasztó is ajánlott. Vigyél egy nagy üveg ásványvizet, élelmiszert, gyümölcsöt vagy aprósüteményt is.

 

Sok hajón kínálnak ételt és italt is, sőt benne van az árban, de vigyázat, lehet, hogy a fekete babot a folyóvízben főzték... És nem árt egy saját tekercs vécépapírt is vinni… Sárgalázoltás nélkül ne is próbálkozz egy amazonasi túrával. Ellenőrzik.

 

TOwÁBB: Manaus hotelek és szállások

 

Olykor megengedik, hogy az indulás előtti és érkezés utáni éjszakát is a hajón töltse a turista, így szállásköltséget spórolhat. Bár a függőágyas fedélzet zsúfolt, és nyitott, jóval olcsóbb, mint a kabin, ami meleg, de ha van saját toalettje is, akkor megéri. Nagyobb társaság béreljen egy kabint az értékeknek és a mellékhelyiség miatt, és akkor nyugodtan aludhatnak a fedélzeten. Persze lehet menni négy-ötcsillagos hajókkal is…

 

Manausnál biztonsággal fürödhetsz is, úgy érzed majd magad, mintha egy tenger terülne el előtted...

 

 

Kisokos

 

Az Amazonas Peruban, az Andok csúcsai között ered. Mire Brazília partjainál a tengerbe ömlik, nem kevesebb, mint 15 000 mellékfolyó duzzasztja óriássá, amelyek maguk is óriások, közülük 17 hosszabb és bővizűbb a Rajnánál és a Dunánál.

 

Torkolata előtt erőteljes tengeráramlás halad északnak, amely magával sodorja a folyam óriási tömegű hordalékát, ezért tölcsértorkolat alakult ki, amelynek északi ágán hömpölyög az óceánba az Amazonas vizének fő tömege. Itt újholdkor és teliholdkor megdöbbentő erejű természeti jelenség zajlik: a szökőárrá nőtt dagályhullám benyomul a torkolatba, amely 4-5 méter, olykor 10 méter magas hullámfalat is létrehoz. Ezt a tupi indiánok amaszumunak, a vízfelhő lármájának nevezik; nyelvtudósok ebből származtatják a folyamóriás nevét.

 

 

 

 Még több kép és információ: amazon-rainforest.org

 

 

(Fotó: flickr.com by Daniel-Zanini H., shutterstock.com.)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (2)

Ez is érdekelhet: