Brazíliai tudnivalók

Brazília - Ékszert az utazásra ne vigyél magaddal, és a készpénzt is rejtve hordd. Az értékesebb fényképezőgépeket és videókat rögzítsd vámáru-nyilatkozaton! A hotelben használd a széfet. A favelláktól, vagyis a bádogvárosoktól tartsd távol magad.

Brazília praktikus tudnivalói, közlekedési információkkal.

Időjárás

 

Brazíliát az Egyenlítő északon, a Baktérítő a délkeleti régióban szeli át. Így legnagyobb részén trópusi éghajlat uralkodik. Itt a meleg és nedves klíma a meghatározó. A legdélebbi vidékek éghajlata már mérsékelt égövi, itt télen előfordulhat fagy és hó.

 

Utazásra az április-június és augusztus-október közötti időszak a legalkalmasabb. Üzleti utazók kerüljék a december-március közötti hónapokat, nagy a meleg és mindenki nyaral. Rio de Janeiro tűrhetően meleg és száraz májustól szeptemberig.

 

A karnevál ideje utószezon, ha mást is akarsz látni, vedd számításba, lehet, hogy a helyreállítási munkálatokat végzik. A karnevál után minden olcsóbb, és az időjárás is kezd magához térni.

 

Rióba utazni a legjobb alkalom május és augusztus között, amikor a régiót hűtik a passzátszelek, a hőmérséklet mintegy 22-32 °C, és az ég többnyire tiszta. December és március között (az esős évszakban) minden nedves, a hőmérséklet 40 °C, de mégsem nyomasztó, mint Észak-Brazíliában, mert kék az ég a nap egy részén. 

 

 

Közlekedés

 

 Repülő - A Rio de Janeiro-i és a Sao Paulo-i Brazília két legnagyobb repülőtere – nemzetközi színvonalú és szolgáltatási körű mind a kettő. Belföldi járatokat is kiszolgálnak. Nemzetközi járatokat a brazil Varig és a TAM társaság indít. Bár elég meredek a belföldi repülőjáratok ára, a külföldiek vásárolhatnak légi-bérletet a TAM, Varig és a Vasp légitársaságok belföldi járataira. A diszkont légitársaságok közül a Gol és a Fly Airlines kínál kedvező árú járatokat.

 

A Rio de Janeiro nemzetközi repülőtér minden szolgáltatással felszerelt, több terminállal, kültéri fedett parkolóval és standard létesítményekkel. A repülőtérről buszjáratok közlekednek a városba és úgynevezett reptéri taxik, ezek szabott áron dolgoznak és olcsóbbak. Csak akkor szállj be másfajta taxiba, ha működik az óra, ne állapodj meg egy, a sofőr által ajánlott fix összegben, mert az rendszerint magasabb, mint a reális ár.  

 

► Vonat - A vonatozás nem ajánlott, a hatalmas távolságok miatt, és elég kényelmetlen és kellemetlen. Az országban több helyen is gőzmozdonyos vonatozásra invitálják a turistákat, ha ezek oda-vissza rövid utak, érdemes kipróbálni. São Paulo és Rio de Janeiro között klimatizált és hálóhelyes vonatok járnak. 

 

► Busz - Brazíliában buszozni jó és költséghatékony módja a közlekedésnek. A buszjáratokat magántársaságok üzemeltetik, de egységes árakkal dolgoznak. Kétféle buszjárat van: a helyi buszok és a turisták számára üzemeltetett járatok. Ez utóbbiak is ugyanazon az útvonalon közlekednek, mint a helyi járatok. De tisztábbak és légkondicionáltak. A buszon kell fizetni. A helyi járatok többsége zsúfolt. A hosszabb utakat megtevő távolsági buszok kényelmesek és wc-vel felszereltek. A nagyobb városokat összekötő és gyakran egésznapos-éjszakás utakra induló luxusbuszok többnyire teljesen hátrahajtható ülésekkel és lefüggönyözhető kabinokkal teszik kényelmesebbé az utazást. A városokon belül alacsony viteldíjakkal közlekednek a buszok. Az energiatakarékos troli is egyre gyakoribb. 

 

TOwÁBB: Brazília hotelek és szállások

 

► Autó - Nem ajánlott autót vezetni Brazíliában, a helyi sofőrök agresszívek, és nem veszik figyelembe a szabályokat. A parkolás is nehéz, és az utak is változó minőségűek. A brazil törvények szerint a megengedett alkoholszint 0,5 ezrelék (két doboz sör). Brazíliában nagyon gyakoriak a súlyos közlekedési balesetek, amelyeket teherautók okoznak, ezért is lehetőleg nappal közlekedj. Az irányváltást a gépkocsivezető ablakon kinyújtott keze is mutathatja. Az egyenrangú utak kereszteződésénél általában az érkezési sorrend dönti el az áthaladást. Előfordul a piros lámpánál várakozók kirablása, ezért mindig tartsd zárva az autó ablakát s ajtaját. 

 

► Taxi - A legjobb taxival közlekedni a városon belül. Vannak fix tarifával dolgozó taxik s vannak taxióra alapján. A tarifa olcsó, és borravalót sem kell adni. Bár ha az óra töredékes árat mutat, a sofőr felfelé kerekít. Mindig kapcsoltasd be a taxamétert. A telefonon hívható, fix tarifájú rádiótaxik (rádio-táxis) olcsóbbak és biztonságosabbak. A sofőrök ritkán beszélnek angolul. Írd fel a címet egy papírlapra, vagy induláskor kérd a hotel portás segítségét. Utazás közben belülről zárd be az ajtót. 

 

► Hajó - Az összes nagy folyó menti városban komp és szárnyashajó vehető igénybe. Bár az utazás lassú, de garantáltan érdekes. A brazil partok közeli gyöngyszem-szigeteket is hajóval lehet megközelíteni.

 

 

Biztonság

 

Ékszert az utazásra ne vigyél magaddal, és a készpénzt is rejtve hordd. Az értékesebb fényképezőgépeket és videókat rögzítsd vámáru-nyilatkozaton! A hotelben használd a széfet. A favelláktól, vagyis a bádogvárosoktól tartsd távol magad. Egyrészt javasoljuk, hogy minden utazó a legfontosabb okmányairól (útlevél adatoldala, jogosítvány, forgalmi engedély, zöldkártya) még indulás előtt készítsen fénymásolatot, másrészt azt olyan helyen tárolja, amely nehezen hozzáférhető!

 

 

Egészség

 

Teljes körű egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne indulj útnak. Csak palackozott vizet vagy üdítőket igyál. Kerüld az utcai árusok kínálta ételeket. A közkórházakban rossz az ellátás, a magánkórházak kauciók letétbe helyezéséhez (2-5 ezer dollár) és készpénzfizetéshez kötik a beteg felvételét.

 

Brazília egyes (Amazonas, Pantanal) területeire utazóknak érdemes a megfelelő (például sárgaláz) védőoltással óvni magukat. A dengue-láz csaknem mindenhol előfordulhat. Indulás előtt tájékozódj az egészségügyi hatóságoknál a szükséges védőoltásokról.

 

 

Nota bene

 

A boltokban csak készpénzzel lehet fizetni. Vigyázat, a brazil bankautomaták kártyaspecializáltak, vagyis nem minden kártyát fogadnak el, a Vista és MasterCard nem „csereszabatos”. Hasznos elérhetőségek: Rendőrség: 190; Szövetségi rendőrség: 194.; Mentők: 192; Tűzoltók: 193. Az elektromos hálózat változóan 110 és 220 V-os. Több hotel 110 V és 220 V-os konnektorral is rendelkezik. Az elektromos konnektorok amerikai és európai típusúak. A feleslegesnek tűnő szolgáltatásokat végzők kizárólag a borravalóból élnek: parkolóhelyi kisegítők, üzemanyagtöltő asszisztensek, cipőtisztítók.

 

 

 

 Még több információ: braziltravelinformation.com

 

 

(Fotó: flickr.com by marek krzystkiewicz)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: