Belgium   Brüsszel    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

Brüsszeli éttermek, klubok

Brüsszel - Ha szereted a sört, a csokoládét és a finom ételeket, jobb helyet aligha találhatsz. Városszerte sok az étterem, bisztró, kávézó és gyorsétterem. Meg kell kóstolnod  a spontán erjedésű könnyű lambic söröket vagy a Kriek meggysört vagy a szerzetesi sörök valamelyikét… vagy…

Brüsszeli éttermek és legjobb klubok

A belga Godiva, Leonidas és a Neuhaus csokoládék és pralinék tárházát terítik eléd lépten, nyomon. Már ha édességre vágysz. Aztán ott van a brüsszeli gofri, a kagyló és hasábburgonya. [Belga gofri: szinte bárhol, sokféle töltelékkel >> 1.50 - 3.00 kontra McDonald's Big Mac >> 3.90]

 

Belga konyha

 

A brüsszeliek nagyon szeretik a saját konyhájukat, így tele is a város a helyi ínyenc fogásokat kínáló éttermekkel. Az éttermek vasárnap és hétfőn gyakran zárva tartanak, többnyire csak ebéd- és vacsoraidőben (12.00-14.00, 18.30-22.00) van csak konyha, a kettő között bezárnak. Ha csak kisebb harapnivalóra vágysz, keresd fel a Grand-Place-tól rövid sétányira található romantikus Grand-Sablon egyik aprócska bisztróját.

 

Nemzetei eledel a moules frites, a fűszeres lében párolt kagylók belga mód sült krumplival. A waterzooi (csirkehúsból vagy halból készült tejszínes ragu), a paling in 't groen vagy anguilles au vert (zöld szószban főtt angolna), a stoofvlees vagy carbonade Flamande (flamand gulyás).

 

A Louise avenue éttermei már újító szellemben ízesítik a tradicionális menüt, de itt is akadnak hangulatos, fával burkolt kis ebédlők, ahol olyan klasszikus fogásokat szolgálnak fel, mint a krémes waterzooi ragu – eredetileg hallal, ma már csirkével is készítik ezt a krumplis, hagymás, tojásos, tejszínes ételt, amely állítólag V. (Habsburg) Károly kedvenc fogása volt.

 

Éttermek

 

 

Ha Brüsszel belvárosában akarsz vacsorázni, a végén egy jóképű számlát kapsz társnak… de ha egy kicsit arrébb mégy, nem is messzire, már elérhető áron juthatsz menühöz vagy egy gazdag gyros tálhoz. Brüsszel otthont ad a remek olasz, portugál és ázsiai éttermeknek is.

 

1. Chalet Robinson -  A Bois de la Cambre (parkerdő) közepén egy sziget, rajta pedig stílszerűen a Chalet Robinson nevű étterem. Egy nagy faház egy kis szigeten, klasszikus berendezéssel. Egy kis csónakban érkezel az étteremhez, a környezet zöldellően üde és izgalmas. A konyha belga és francia. Megfizethető áron.

 

Cím: Bois de la Cambre | Sentier de l'Embarcadère 1, Brüsszel 1000. Info: www.chaletrobinson.be

 

2. T'Kelderke - Az egyszerűség a ház mottója, ilyen a konyha, de az árlap is… Ebben a 17. századi boltíves pincében (kelderkeben) 13 euróért  laksz jól. Elragadóan hiteles belső.

 

Cím: Grand-Place 15, Brussels 1000. Info: www.restaurant-het-kelderke.be

 

3. Chez Léon - Nem messze a Grand-Place-tól, rengeteg kagyló és burgonyachips -  jó belga konyha 1893 óta. Saját sörrel. Nem drága.

 

Cím: Rue des Bouchers 18, Brüsszel 1000. Fotó és info: www.chezleon.be

 

4. La Maison du Cygne - Ez az elegáns étterem hajdan kocsma volt, ahol Karl Marx ivott és álmodozott - az emberiség szerencsétlenségére…  Ma csiszolt diófa borítású falak, eredeti  Brueghel kép a falon, egyenruhás pincérek fogadják a vendéget. A konyha hagyományos francia és belga. Kóstold:  sült fácán, párolt rombuszhal mogyoró-menta szósszal, pirított borjúhús friss erdei gombával.

 

Cím: Rue Charles Buls 2, Brüsszel. Honlap: www.lamaisonducygne.be

 

5. La Manufacture - Az épület egy bőrgyár volt előző életében, ma már csak a bőrbevonatú ülések emlékeztetnek erre, no meg a hihetetlen tágasság, az ipari jellege ellenére vagy azzal együtt is kellemes hely. Csendes udvara jó időben üditő… A konyha fúziós mediterrán és ázsiai. Lazac carpaccio, sushi, kuszkusz, és strucc filé mangóval, zöld paprikával lehet a kedvenced.

 

Cím: Rue Notre-Dame du Sommeil 12-20. Info: www.lamanufacture.be

 

Sörbárok

 

 

Több mint 400 féle sört főznek Belgiumban, kezdve a lager és pilsner típusoktól egészen a búza és az árpa, valamint a gyümölcssörökön át a trappista szerzetesek söréig. A cseresznyesör valódi specialitás. Híres még a Stella Artois, a Leffe, a Hoegaarden, a Duvel. Az apátságok évszázadok át főzték a sört, a legfinomabbak a Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren és Achel. A jellegzetes apátsági belga sörök kísérői a sajtok. Búzasör a halakhoz, blond vagy tripel sör a szárnyasokhoz, ízesített lambic sör a desszertekhez. 

 

A naplemente utáni populáris szórakozóhelyek központjai: a külső Porte Louise terület és a belvárosi Place Roger és Place de la Bourse. Az elegáns szórakozás helyszíne a Louise avenue és a rue Antoine Dansaert, ahol sör helyett a pezsgős koktél dívik. Az opera és a klasszikus balett kedvelői a neoklasszikus La Monnaie felé vegyék az irányt.

 

Ha a brüsszeli éjszaka ízébe szeretnél belekóstolni, ülj be egy bárba, és rendelj cseresznyével ízesített sört = 4-8 € / korsó. Itt minden bárnak sajátos karaktere és történelme van.

 

1. Estaminet Toone - Az egyik legérdekesebb a bábszínházas hangulatú Toone, a bábszínház 1834-ben nyitotta meg kapuit, valójában a belga sörök hatalmas tárháza is. A hangulat féktelen, teli belgákkal és külföldiekkel.

 

Cím: Impasse Schuddeveld 6. Info: toone.be

 

2. A La Becasse - Híres az autentikus kerámia korsókban felszolgált édes Lambic söréről.

 

Cím: Rue de Tabora 11.

 

3. A la Mort Subite - A kesernyés és gyümölcsös Gueuze söre miatt kedvelt. Egykor ebédidőben bankárok s hivatalnokok jártak ide, s kártyáztak az utolsó pillanatig, s tették ezt este is, amikor is az utolsó leosztással, a hirtelen halál jegyében, aki nyert, mindent vitt... Végül e szórakozóhely neve  ez lett.

 

Cím: Rue Montagnes aux Herbes Potagères 7.  Fotó és info: alamortsubite.com

 

4. Au Bon Temps Vieux - A hordóból csapolt cser  esznyesöréről, pontosabban a Morte Subite Kriekről nevezetes...

 

Cím: Impasse Saint-Nicolas 4. 

 

5. La Fleur en Papier Doré - Egykor a szürrealista Magritte és társai törzshelye volt. A kávézó valóságos Ali baba barlangja - legalább is a falakon lógó képek, keretes kéziratok alapján. Szürcsöld a kávéd, s közben, mint egy tárlaton, vizslasd a falakat...

 

Cím: Rue des Alexiens 55. Info: lafleurenpapierdore.be

 

6. Le Cirio - Híres specialitása pedig a vallon-flamand (alig létező) barátságot jelképezi a bor és habzóbor mixével.

 

Cím: Rue de la Bourse 18-20.

 

7. Delírium Café - Brüsszel főteréhez közel, a macskaköves mellékutcák egyikén táncoló pink elefánt díszíti a bejárati ajtót...A nagy alkoholtartalmú, és még nagyobb kedveltségű névrokon, a Delírium Tramens sör tiszteletére.

 

Cím: Impasse de la Fidélité 4A. Fotó és info: deliriumcafe.be

 

 

 

Még több információ: visitbelgium.com

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: