Belgium   Brüsszel    Látnivalók   |   Tudnivalók

Brüsszeli kisokos

Brüsszel a kontinentális bürokraták városa, de mégis tagadhatatlan a varázsa.  Kissé drága, nehéz a dolga annak, aki spórolni akar. A hotel és szállás azért drága, mert sok az üzleti utazó, bár a hétvégék olcsóbbak.

Brüsszel hasznos tudnivalói árakkal.

Időjárás

 

Brüsszelben meglehetősen mérsékelt az éghajlat egész évben. A nyár ritkán zavaróan forró, a tél is enyhe, a havazás sem gyakori, miként a tartós fagy sem az. Az eső… na, az elmaradhatatlan, még ha szemerkél is csak, mégis bosszantó.

 

Biztonság

 

Brüsszel általában biztonságos, de egyre több a zsebtolvaj, éjjel egyedül ne vegyél fel pénzt ATM-ből és az aluljárókban is légy óvatos.

 

Brüsszeli hotelek és szállás

 

A brüsszeli szállások ára korántsem olcsó, a turisták egy-két napot töltenek csak itt és állnak is tovább… hétvégén a szállások  és hotelek olcsóbbak, január és március között szintúgy, miként a júliusi és augusztusi szabadságolások idején is.

 

  Booking.com  

 

 

Szállodák felszereltsége gazdag és meggyőző, bár maguk a hotelek, legalább is a többségük személytelen, hivatalnoki, vagyis hangulattalan. Hét végén kiürülnek a szállodák, mennek az eurokraták haza, miként júliusban és augusztusban is. Na, ez a legjobb időszak az utazásra. A Brüsszel Park, Cinquantenaire Park és Leopold Park háromszöge által határolt úgynevezett Európa negyedet azonban kerüld. Itt ne foglalj szállást, mert drágább és, hidd el, a népessége is agyadra megy.

 

Közlekedés

 

Modern és jól szervezett a tömegközlekedési rendszer: 3 metróvonal, 20 villamos és 5 buszvonal hálózza be a várost. A jegyek egy órán belül korlátlan átszállást tesznek lehetővé. Vagyis a belvárosi közlekedés során ugyanazt a jegytípust használhatod a buszon, a metrón és villamoson, átszállássokkal. De vehetsz napi jegyet is.

 

Intercity: igazán kényelmes, gyorsan elérheted a belgiumi nagyvárosokat. Állomások: Bruxelles-Nord, Bruxelles-Central és Bruxelles-Midi. A vonatok sűrűn járnak.   A jegyen nincs indulási idő, kezeléskor érvényesítik, de nézd meg, mennyi idő kell az utazáshoz az adott szakaszon, és úgy vegyél jegyet...Taxi: www.unitax.be. Tömegközlekedés: www.stib.be. Vonat: www.belgianrail.be

 

Aktuális árak ⇒ Brüsszel

 

Étkezés

 

Ha szereted a sört, a csokoládét és a finom ételeket, jobb helyet aligha találhatsz. Városszerte sok az étterem, bisztró, kávézó és gyorsétterem. Meg kell kóstolnod  a spontán erjedésű könnyű lambic söröket vagy a Kriek meggysört vagy a szerzetesi sörök valamelyikét… vagy…

 

A belga Godiva, Leonidas és a Neuhaus csokoládék és pralinék tárházát terítik eléd lépten, nyomon. Már ha édességre vágysz. Aztán ott van a brüsszeli gofri, a kagyló és hasábburgonya. A belga konyhán érződik a franciás hatás, a bisztrókban pedig a közel-keleti ízvilág.

 

Francia minőség + német mennyiség!

 

Nemzetei eledel a moules frites, a fűszeres lében párolt kagylók belga mód sült krumplival. A waterzooi (csirkehúsból vagy halból készült tejszínes ragu), a paling in 't groen vagy anguilles au vert (zöld szószban főtt angolna), a stoofvlees vagy carbonade Flamande (flamand gulyás). A jellegzetes apátsági belga sörök kísérői a sajtok. Búzasör a halakhoz, blond vagy tripel sör a szárnyasokhoz, ízesített lambic sör a desszertekhez.

 

A brüsszeliek nagyon szeretik a saját konyhájukat, így tele is a város a helyi ínyenc fogásokat kínáló éttermekkel. A St. Catherine téren készítik a legfinomabban a hagyományos kagylót és sült krumplit.  A Louise avenue éttermei már újító szellemben ízesítik a tradicionális menüt, de itt is akadnak hangulatos, fával burkolt kis ebédlők, ahol olyan klasszikus fogásokat szolgálnak fel, mint a krémes waterzooi ragu – eredetileg hallal, ma már csirkével is készítik ezt a krumplis, hagymás, tojásos, tejszínes ételt, amely állítólag V. (Habsburg) Károly kedvenc fogása volt.

 

A Hangszermúzeum tetőtéri étterme a francia gasztronómia remekeit kínálja a hihetetlen panoráma kíséretében, egy gyönyörű, Victor Horta által tervezett Art Nouveau épületben. Ha csak kisebb harapnivalóra vágysz, keresd fel a Grand-Place-tól rövid sétányira található romantikus Grand-Sablon egyik aprócska bisztróját.

 

A belga Godiva, Leonidas és a Neuhaus csokoládék és pralinék tárházát terítik eléd lépten, nyomon. Már ha édességre vágysz. Aztán ott van a brüsszeli gofri, a kagyló és hasábburgonya. [Belga gofri: szinte bárhol, sokféle töltelékkel >> 1.50 - 3.00 kontra McDonald's Big Mac >> 3.90]

 

Belga konyha

 

A brüsszeliek nagyon szeretik a saját konyhájukat, így tele is a város a helyi ínyenc fogásokat kínáló éttermekkel. Az éttermek vasárnap és hétfőn gyakran zárva tartanak, többnyire csak ebéd- és vacsoraidőben (12.00-14.00, 18.30-22.00) van csak konyha, a kettő között bezárnak. Ha csak kisebb harapnivalóra vágysz, keresd fel a Grand-Place-tól rövid sétányira található romantikus Grand-Sablon egyik aprócska bisztróját.

 

Nemzetei eledel a moules frites, a fűszeres lében párolt kagylók belga mód sült krumplival. A waterzooi (csirkehúsból vagy halból készült tejszínes ragu), a paling in 't groen vagy anguilles au vert (zöld szószban főtt angolna), a stoofvlees vagy carbonade Flamande (flamand gulyás).

 

A Louise avenue éttermei már újító szellemben ízesítik a tradicionális menüt, de itt is akadnak hangulatos, fával burkolt kis ebédlők, ahol olyan klasszikus fogásokat szolgálnak fel, mint a krémes waterzooi ragu – eredetileg hallal, ma már csirkével is készítik ezt a krumplis, hagymás, tojásos, tejszínes ételt, amely állítólag V. (Habsburg) Károly kedvenc fogása volt.

 

T'Kelderke - Az egyszerűség a ház mottója, ilyen a konyha, de az árlap is… Ebben a 17. századi boltíves pincében (kelderkeben) 13 euróért  laksz jól. Elragadóan hiteles belső.

 

Chez Léon - Nem messze a Grand-Place-tól, rengeteg kagyló és burgonyachips -  jó belga konyha 1893 óta. Saját sörrel. Nem drága.

 

La Maison du Cygne - Ez az elegáns étterem hajdan kocsma volt, ahol Karl Marx ivott és álmodozott - az emberiség szerencsétlenségére…  Ma csiszolt diófa borítású falak, eredeti  Brueghel kép a falon, egyenruhás pincérek fogadják a vendéget. A konyha hagyományos francia és belga. Kóstold:  sült fácán, párolt rombuszhal mogyoró-menta szósszal, pirított borjúhús friss erdei gombával.

 

La Manufacture - Az épület egy bőrgyár volt előző életében, ma már csak a bőrbevonatú ülések emlékeztetnek erre, no meg a hihetetlen tágasság, az ipari jellege ellenére vagy azzal együtt is kellemes hely. Csendes udvara jó időben üditő… A konyha fúziós mediterrán és ázsiai. Lazac carpaccio, sushi, kuszkusz, és strucc filé mangóval, zöld paprikával lehet a kedvenced.

 

Több mint 400 féle sört főznek Belgiumban, kezdve a lager és pilsner típusoktól egészen a búza és az árpa, valamint a gyümölcssörökön át a trappista szerzetesek söréig. A cseresznyesör valódi specialitás. Híres még a Stella Artois, a Leffe, a Hoegaarden, a Duvel. Az apátságok évszázadok át főzték a sört, a legfinomabbak a Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren és Achel. A jellegzetes apátsági belga sörök kísérői a sajtok. Búzasör a halakhoz, blond vagy tripel sör a szárnyasokhoz, ízesített lambic sör a desszertekhez. 

 

A naplemente utáni populáris szórakozóhelyek központjai: a külső Porte Louise terület és a belvárosi Place Roger és Place de la Bourse. Az elegáns szórakozás helyszíne a Louise avenue és a rue Antoine Dansaert, ahol sör helyett a pezsgős koktél dívik. Az opera és a klasszikus balett kedvelői a neoklasszikus La Monnaie felé vegyék az irányt.

 

Ha a brüsszeli éjszaka ízébe szeretnél belekóstolni, ülj be egy bárba, és rendelj cseresznyével ízesített sört = 4-8 € / korsó. Itt minden bárnak sajátos karaktere és történelme van. Brüsszel főteréhez közel, a macskaköves mellékutcák egyikén táncoló pink elefánt díszíti a Delírium Café bejárati ajtaját...A nagy alkoholtartalmú, és még nagyobb kedveltségű névrokon, a Delírium Tramens sör tiszteletére.

 

Látnivalók

 

A fő attrakció a Grand Place és a közeli Manneken Pis szobor ingyenes. Minden más látványosság húzós belépődíjjal terhes. Brüsszel a hivatalnoksereg áradata ellenére is varázslatos.

 

 

Szórakozás

 

Ha a brüsszeli éjszaka ízébe szeretnél belekóstolni, ülj be egy bárba, és rendelj cseresznyével ízesített sört. Majd nézz jól körül: itt minden bárnak sajátos karaktere és történelme van, a bábszínházas hangulatútól, mint az Estaminet Toone, az Art Deco stílusú sörházig: A la Mort Subite.

 

Az elegáns szórakozás helyszíne a Louise avenue és a rue Antoine Dansaert, ahol sör helyett a pezsgős koktél dívik. Az opera és a klasszikus balett kedvelői a neoklasszikus La Monnaie felé vegyék az irányt.

 

Vásárlás

 

Menj le a Boulevard de Waterlooról nyíló Avenue Louise-ra, ahol az összes designer üzletet és butikot megtalálod. Nagy nevek egy kupacban: Louis Vuitton, Gucci, Versace, Chanel és a Bvlgari...

 

Speciális üzleteket Rue Haute-n és Rue Blaes-n találsz. Míg a nagynevű dizájnerek üzletei a Louise Avenue-n várnak, a belga divatguruk butikjai, például a jól szabott és nagyon színes stílusáról híres Olivier Strellié a rue Antoine Dansaerten.

 

A Rue Neuve a vásárlók főutcája, és véletlenül a leghosszabb is a városban. Itt minden megtalálható, főleg a nemzetközi áruházláncok, de több igazán eredeti kis üzletet találsz a Grand Place és a Rue Lemonnier között. A Westland Shopping Mall több mint 140 különféle üzlettel büszkélkedhet…

 

Ha olcsóbb cuccokat keresel, irány a brüsszeli bolhapiac (Marché aux Puces) a Place du Jeu de Balle-n, csupa kaland, tarkabarka áruk tárháza elérhető áron.

 

A sétálóutcák szerelmesei pedig ki ne hagyják a 200 méter hosszú St. Huber bevásárló árkádot. 1847-ben nyílt, Európában elsőként, a városi polgárság felső rétegét szolgálva.

 

Vásárláshoz a stílusos brüsszeli Sablon kerület ajánlott, kivált vasárnaponként, kora reggel akadhatsz kapásra a bolhapiacon, már maga a vadászat is szórakoztató. A belga piacoknak hihetetlenül gazdag a kínálta: art deco, műtárgyak, régi könyvek, finom kristályok… no meg ékszerek, edények, bútorok s különleges régi ruhák…

 

A Grand Sablon téri antik piacon nemcsak jó vásárra tehetsz szert, érdemes betérni egy kávézóba is egy teára meg sütire, és ne hagyd ki a híres csokoládé-mester, Pierre Marcolini üzletét sem: a fűszeres csokipralinéival töltött ajándékdoboznak garantáltan örülni fognak az otthoniak.

 

 

 

Még több információ: brussels.info

 

 

Foto: pixabay.com

Betöltés...
(11)
Pozitív értékelés (11) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: