Belgium   Brüsszel    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

Brüsszeli kisokos

Brüsszel a kontinentális bürokraták városa, de mégis tagadhatatlan a varázsa.  Kissé drága, nehéz a dolga annak, aki spórolni akar. A hotel és szállás azért drága, mert sok az üzleti utazó, bár a hétvégék olcsóbbak.

Brüsszel hasznos tudnivalói árakkal.

Időjárás

 

Brüsszelben meglehetősen mérsékelt az éghajlat egész évben. A nyár ritkán zavaróan forró, a tél is enyhe, a havazás sem gyakori, miként a tartós fagy sem az. Az eső… na, az elmaradhatatlan, még ha szemerkél is csak, mégis bosszantó.

 

Biztonság

 

Brüsszel általában biztonságos, de egyre több a zsebtolvaj, éjjel egyedül ne vegyél fel pénzt ATM-ből és az aluljárókban is légy óvatos.

 

Brüsszeli hotelek és szállás

 

A brüsszeli szállások ára korántsem olcsó, a turisták egy-két napot töltenek csak itt és állnak is tovább… hétvégén a szállások  és hotelek olcsóbbak, január és március között szintúgy, miként a júliusi és augusztusi szabadságolások idején is.

 

  Booking.com  

 

 

Szállodák felszereltsége gazdag és meggyőző, bár maguk a hotelek, legalább is a többségük személytelen, hivatalnoki, vagyis hangulattalan. Hét végén kiürülnek a szállodák, mennek az eurokraták haza, miként júliusban és augusztusban is. Na, ez a legjobb időszak az utazásra. A Brüsszel Park, Cinquantenaire Park és Leopold Park háromszöge által határolt úgynevezett Európa negyedet azonban kerüld. Itt ne foglalj szállást, mert drágább és, hidd el, a népessége is agyadra megy.

 

Közlekedés

 

Modern és jól szervezett a tömegközlekedési rendszer: 3 metróvonal, 20 villamos és 5 buszvonal hálózza be a várost. A jegyek egy órán belül korlátlan átszállást tesznek lehetővé. Vagyis a belvárosi közlekedés során ugyanazt a jegytípust használhatod a buszon, a metrón és villamoson, átszállássokkal. De vehetsz napi jegyet is.

 

Taxi a reptértől a városközpontig >> 25.00 - 40.00 €

Airport Express busz városközpontig >> 13.00

Buszjárat a repülőtérről városközpontig >> 3.00

3km taxi Brüsszelben >> 6.00 - 10.00

Metró vagy busz Brüsszelben >> 1.70 - 2.00

 

Intercity: igazán kényelmes, gyorsan elérheted a belgiumi nagyvárosokat. Állomások: Bruxelles-Nord, Bruxelles-Central és Bruxelles-Midi. A vonatok sűrűn járnak.   A jegyen nincs indulási idő, kezeléskor érvényesítik, de nézd meg, mennyi idő kell az utazáshoz az adott szakaszon, és úgy vegyél jegyet...Taxi: www.unitax.be. Tömegközlekedés: www.stib.be. Vonat: www.belgianrail.be

 

Aktuális árak ⇒ Brüsszel

 

Étkezés

 

Ha szereted a sört, a csokoládét és a finom ételeket, jobb helyet aligha találhatsz. Városszerte sok az étterem, bisztró, kávézó és gyorsétterem. Meg kell kóstolnod  a spontán erjedésű könnyű lambic söröket vagy a Kriek meggysört vagy a szerzetesi sörök valamelyikét… vagy…

 

A belga Godiva, Leonidas és a Neuhaus csokoládék és pralinék tárházát terítik eléd lépten, nyomon. Már ha édességre vágysz. Aztán ott van a brüsszeli gofri, a kagyló és hasábburgonya. A belga konyhán érződik a franciás hatás, a bisztrókban pedig a közel-keleti ízvilág.

 

Francia minőség + német mennyiség!

 

Nemzetei eledel a moules frites, a fűszeres lében párolt kagylók belga mód sült krumplival. A waterzooi (csirkehúsból vagy halból készült tejszínes ragu), a paling in 't groen vagy anguilles au vert (zöld szószban főtt angolna), a stoofvlees vagy carbonade Flamande (flamand gulyás). A jellegzetes apátsági belga sörök kísérői a sajtok. Búzasör a halakhoz, blond vagy tripel sör a szárnyasokhoz, ízesített lambic sör a desszertekhez.

 

Költségkímélő reggeli: kávézókban >> 4.00 - 7.00 €

Költségkímélő ebéd: alkalmi éttermek, gyorsétkezdék >> 6.00 - 10.00

Költségkímélő vacsora: városközponton kívül >> 8.00 - 15.00

Sör (korsó): bőséges választék >> 4.00 - 8.00

McDonald's Big Mac >> 3.90

Belga gofri: szinte bárhol, sokféle töltelékkel >> 1.50 - 3.00

 

A brüsszeliek nagyon szeretik a saját konyhájukat, így tele is a város a helyi ínyenc fogásokat kínáló éttermekkel. A St. Catherine téren készítik a legfinomabban a hagyományos kagylót és sült krumplit.  A Louise avenue éttermei már újító szellemben ízesítik a tradicionális menüt, de itt is akadnak hangulatos, fával burkolt kis ebédlők, ahol olyan klasszikus fogásokat szolgálnak fel, mint a krémes waterzooi ragu – eredetileg hallal, ma már csirkével is készítik ezt a krumplis, hagymás, tojásos, tejszínes ételt, amely állítólag V. (Habsburg) Károly kedvenc fogása volt.

 

A Hangszermúzeum tetőtéri étterme a francia gasztronómia remekeit kínálja a hihetetlen panoráma kíséretében, egy gyönyörű, Victor Horta által tervezett Art Nouveau épületben. Ha csak kisebb harapnivalóra vágysz, keresd fel a Grand-Place-tól rövid sétányira található romantikus Grand-Sablon egyik aprócska bisztróját.

 

 

Látnivalók

 

A fő attrakció a Grand Place és a közeli Manneken Pis szobor ingyenes. Minden más látványosság húzós belépődíjjal terhes.

 

Atomium: a vas kristályrácsa 160 milliárdos nagyításban >> 11.00 €

Mini-Európa: Európa kicsiben az Atomium mellett >> 13.10

Musées Royaux d'Art et d'Histoire: híres remekművek sokasága >> 5.00

Belgian Comic Strip Center: képregények művészete >> 7.50

Brüsszel a hivatalnoksereg áradata ellenére is varázslatos.

 

Szórakozás

 

Ha a brüsszeli éjszaka ízébe szeretnél belekóstolni, ülj be egy bárba, és rendelj cseresznyével ízesített sört. Majd nézz jól körül: itt minden bárnak sajátos karaktere és történelme van, a bábszínházas hangulatútól, mint az Estaminet Toone, az Art Deco stílusú sörházig: A la Mort Subite.

 

Az elegáns szórakozás helyszíne a Louise avenue és a rue Antoine Dansaert, ahol sör helyett a pezsgős koktél dívik. Az opera és a klasszikus balett kedvelői a neoklasszikus La Monnaie felé vegyék az irányt.

 

Vásárlás

 

A nagynevű dizájnerek üzletei a Louise avenue-n várják a vásárlókat. A belga divatguruk butikjai pedig - például a jól szabott és nagyon színes stílusáról híres Olivier Strellié - a rue Antoine Dansaerten.

 

A Grand-Sablon téri antik piacon nemcsak jó vásárra tehetsz szert, érdemes betérni egy kávézóba is egy teára meg sütire, és ne hagyd ki a híres csokoládé-mester, Pierre Marcolini üzletét sem: a fűszeres csokipralinéival töltött ajándékdoboznak garantáltan örülni fognak az otthoniak.

 

 

 

Még több információ: brussels.info

 

 

 

(Fotó: flickr.com by martin v morris)

Betöltés...
(10)
Pozitív értékelés (10) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: