Burma-Mianmar

Burma - A korábbi főváros, Rangon bágyadt trópusi hangulatával és gyarmatosítás korabeli épületeivel, az Irrawaddy folyó menti városok, Bagan és Mandalay buddhista templomaival, pagodáival és palotáival ejt ámulatba.

 

Bagan

 

Vallási és kulturális központ, egykor tizenháromezer pagoda ékesítette a síkot, mára háromezer maradt. De még így is lélegzetelállító látvány, ahogyan a sztupák égbemeredő csúcsai előbukkannak a ködből.

 

Negyven négyzetkilométernyi területével a legnagyobb kiterjedésű buddhista vallásos emlékhely a világon. A legtöbb pagodát a 11. és a 13. század között emelték.

 

A legmagasabb a Thatbyinnyu templom, amely gyönyörű Buddha szobrot rejt magában, s ahonnan a legszebb a kilátás, főleg a napkelte és napnyugta fényeiben. A Shwezigon Paya a helyi legenda szerint Buddha néhány csontját és fogait őrzi. A Kyanzitthar templom egy korai remekmű a 11. századból. Az épületsor négyzet alakban húzódik, s egy nyitott teret ölel körbe, amelynek központját négy nagy Buddha szobor díszíti. Az épület falain a csempék Buddha életének jeleneteit örökítik meg.

 

 Cím: 145 km, délnyugatra Mandalaytól. Belépődíj: 10  $ , egy hétig érvényes. Fotó: flickr.com by Christopher.Michel Honlap: myanmarmtetours.com/bagan.htm

 

 

 

Inle tó

 

Inle lakói cölöpökre épített bambuszkunyhókban vagy a tópartra felhúzott egyszerű faházakban élnek, és mezőgazdasággal foglalkoznak. Kertjeik takarót borítanak a tóra. Ezért is fejlesztették ki az állva halászó, lábbal evezős technikát – a tó teli náddal és vízinövénnyel, s így a csónakban ülve nem látni, mi rejtőzik a növénytakaró mögött. Több mint húsz csigafaj és kilenc halfaj él itt, amelyekkel – akváriumokon kívül – sehol másutt nem találkozhatsz a világon. 

 

► Honlap: inlelake-myanmar.com

 

 

 

Kyaiktiyo

 

Az arany szikla, amely mintha bármelyik pillanatban legurulhatna a hegyről… de nem gurul, Buddha hajszála tartja.

 

A legenda szerint Buddha egyik látogatása alkalmával adta hajszálát Taik Thának, a remetének. A remete továbbadta a királynak, azzal a feltétellel, hogy a hajszálat egy olyan sziklába helyezik, amelynek formája a remete fejét mintázza. A király természetfeletti erők segítségével a tenger mélyén rátalált a sziklára és megtalálta a tökéletes helyet. Így került a szikla a Kyaiktiyo hegy tetejére, s rá az aprócska, mindössze hét méteres, arany levelekkel díszített sztupa.

 

A csónak, amellyel a sziklát szállították, kővé dermedt, mintegy háromszáz méterrel távolabb, ez a Kyaukthanban Pagoda. A hegy lábánál fekvő Kinpun faluból érkező zarándokok (16 kilométeres út) fáradozását különleges áldás kíséri: egy éven belül egymás után háromszor anyagi javakban részesülnek és éleslátással ajándékoztatnak meg.

 

 Belépődíj: 10 $ . Kameradíj: 3 $.

 

 

 

Maha Muni Pagoda | Mandalay

 

A legszentebb Buddha-szobor őrzője.

 

Az eredetileg ércből öntött szobrot ma már két hüvelyk vastagon arany borítja, s arany aura öleli körül. 3,8 méter magas és egy tonnát nyom. Koronáját gyémánt, zafír, rubin, jáde és smaragd díszíti. A hagyomány szerint csupán öt képmása létezik Buddhának, amely még életében készült. Kettő Indiában, kettő a Paradicsomban, az ötödik a Maha Muni pagodában. Ez utóbbit Arakán fővárosában, Dhanyawadiban formálták meg, amikor Buddha látogatást tett ott, s a király kérésére elkészítették a képmását.

 

A szobrász Sakka, az istenek királya volt, aki egy hétig faragta művét, míg Buddha egy bódhifa alatt meditált. Amikor elkészült, Buddha rálehelt a szoborra, és megáldotta. Az arakán királyságból (ma Burma része) 1784-ben került a szobor a pagodába.

 

Minden nap korán reggel néhány szerencsés monk a szobor fürdetésével kezdheti a napját: hajnali négy és fél öt között indul az egyórás rituálé: a szobor arcát megmossák, tisztára törlik, majd a fogmosás következik.

 

Nem messze a Buddha-szobortól hat khmer bronzszobrot csodálhatnak a látogatók, amelyek a kambodzsai Angkor Wat templomból kerültek ide – három oroszlán, egy háromfejű elefánt és két harcos szobra. A helyiek úgy tartják, a harcosok csodás gyógyerővel bírnak, bármely testrészüket megdörzsöli a látogató, meggyógyul A templom mellett szent halastó található – a zarándokok rizstallérral etethetik a halakat és teknősöket.

 

Maha MUni pagoda belépődíj: 4 $. Honlap: www.myanmarmtetours.com/mandalay.htm

 

 

 

Királyi palota | Mandalay

 

Igazi város a városban, 2 kilométer hosszú falai tökéletes négyzetet formáznak, 48 bástyája aranycsúcsban végződik, s egy 64 méter széles, 4,5 méter mély várárok öleli körül. 12 kapuja egy-egy csillagjegyet ábrázol. Óratornya az idő múlását jelezte a városlakóknak.

 

Vízórát használtak, vagyis egy speciálisan kialakított edényrendszert, amelyben a víztartó tál pontosan meghatározott idő alatt telt meg vízzel, jelezve az idő múlását. Az óratoronytól északra található a mauzóleum, ahol a palotát építtető Mindon király és három felesége nyugszik. Mellette a királyi pénzverde, ahol az első burmai érmét verték 1865-ben.

 

A palota egyik legszebb ékessége a nyolc trón, közülük a legnagyobb, oroszlános trónban csak a király foglalhatott helyet. A legszebb épület pedig az üvegpalota, amely a király lakhelye volt.

 

Alapvetően két teremre bontották, a keletit méhfigurák díszítik, s itt ünnepelték a burmai újévet, valamint itt történt a fiatal hercegnők ceremoniális füllukasztása is. A nyugati terem volt Mindon király fő lakhelye, itt aludt a király és családja. A hercegnők és királynők sem léphettek be ide lábbeliben, és az arany ernyőiket is a bejárat előtt kellett hagyniuk.

 

 Golden Palace belépő: 5 $. Királyi palota  belépő: 3 $. 

 

 

 

Shwedagon Pagoda | Rangon / Yangon

 

Az aranypagoda a legszentebb buddhista emlékhely, amely négy Megvilágosodott relikviáit őrzi: Kakusandha, a 25. Buddha pálcáját, Konagamana, a 26. Buddha vízszűrőjét, Kassapa, a 27. Buddha ruhájának egy darabját, valamint a nagy Gautama Sziddhártha, a történelmi Buddha nyolc hajszálát.

 

Ha a legendának hiszünk, a pagoda 2500 éves, ha az archeológusoknak, akkor valamikor a 6. és a 10. század között építhették, de ez utóbbi ellentmond a buddhista monkok hagyományának, ők ugyanis úgy tartják, a pagodát még Gautama Sziddhártha halála, vagyis i. e. 486 előtt megépítették.

 

Tény, hogy többször átépítették, mai 98 méteres magasságát a 18. században érte el. A csúcsát öt és félezer gyémánt és kétezernél is több rubin díszíti, a legtetején egy 76 karátos, 15 grammos gyémánt szikrázik. A sztupát mindenütt aranylapocskák borítják, ezek a burmaiak ajándékai. Az adományozás a 15. században kezdődött – amikor Shin Sawbu királynő kilóinak számával megegyező súlyú aranyat ajánlott a pagodának –, és ma is tart.

 

A látogatóknak belépés előtt le kell vetniük a cipőjüket, és az első lépcsőn hagyni. A sztupát a burmaiak az órajárással megegyezően járják körbe. Hitük szerint születése napja meghatározza az ember sorsát, de nem 7, hanem 8 napot különböztetnek meg úgy, hogy a szerdát kettéosztják – déli 12 óra a választóvonal.

 

Egy-egy állat jelképezi a napokat, és minden nap szülöttjei egy-egy Buddha képmás előtt is tiszteleghetnek – virágot és imazászlót hoznak, vizet öntenek a képmásra, és imába foglalják kívánságaikat.

 

Belépőjegy nincs, a lift használatáért és a cipő őrzéséért sem kérnek pénzt, minden adomány önkéntes – a legkisebb pénzérmétől a pagoda tetején ragyogó gyémántig… De azért 5 dollárt elvárnak.

 

Honlap: shwedagon.org 

 

 

 

Fekvő Buddha  | Mudon

 

A Sein Win Taw Ya legnagyobb fekvő Buddha a világon, Mawlamyine városától délre, Mudon közelében található.

 

A fekvő Buddha 180 méter hosszú és 30 méter magas.

 

Több mint száz álló alamizsnát kérő buddhista szerzetes szobra jelöli ki a hozzá vezető utat. Buddha belseje üreges, egyik része buddhista szentély, sok másikban a látogatóknak szóló dioráma szerű életképek közvetítik a buddhizmus tanításait s mutatják be a buddhista pokol kínjait... Nincs még kész egészen, és így inkább esetleges a hatása, mint sem misztikus. 

 

 

 

► Fotó: flickr.com by Bernhard Huber Honlap: www.myanmarmtetours.com

 

 

(Fotó: flickr.com by mauro gambini)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: