Burmai tudnivalók

Burma - Bár mindenki kedves, barátságos és mosolygós, azért mindig légy észnél, és jól vedd szemügyre azt a buszt vagy háromkerekűt, amelyre felülsz.

Praktikus tudnivalók és közlekedési információk Burmáról (Myanmar)

Vízum 

 

Az országban semmilyen magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar nagykövetség Bangkokban (Thaiföld) található, ezért a Mianmarba utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe.

 

A magyar állampolgárok konzuli érdekvédelmét jelenleg a Német Szövetségi Köztársaság yangoni (rangúni) nagykövetsége látja el (e-mail: info@rangun.diplo.de).

 

Az országba lépés feltétele: érvényes vízum és a burmai tartózkodást hat hónappal meghaladó érvényességű útlevéllel. A 4 hétig érvényes turista vízumot, illetve a 10 hétig érvényes üzleti vízumot Mianmar külképviseletein lehet igényelni.

 

 Info: www.mofa.gov.mm/myanmarmissions/indexmyanmarmissions.html

 

Biztonság

 

Utazás előtt indokolt teljes körű utas és baleseti biztosítást kötni. A Külügyminisztérium terrorizmussal, terrorfenyegetettséggel országként tartja számon Burmát, javasolt az társas utazás keretei között felkeresni. A gazdasági helyzet általános romlásával párhuzamosan gyakori  a külföldiek ellen elkövetett gazdasági indíttatású bűncselekmények (rablás, lopás, betörés). Célszerű a vagyontárgyakra különösen odafigyelni. Kockázatos terület a mianmari-thaiföldi határmenti részek s a Tachilek-i határátkelő környéke. Nagyszámú taposóakna. A kábítószer csempészésért kiszabható büntetés 15 év fegyháztól a halálbüntetésig terjed. A homoszexualitás törvénytelen, nem megengedett az országban.

 

Közlekedés

 

Repülő - a Yangonban székelő legtöbb külföldi nagykövetség kifejezetten tiltja dolgozóinak, hogy a Mianmar Légitársaság (Myanmar Airways) járataival utazzanak. Ez a légitársaság kizárólag az országon belül üzemeltet járatokat. A helyi járatok indulási időpontjai hektikusan változnak.

 

A nemzetközi járatokat üzemeltető Myanmar International Airlines-ra a tilalom nem vonatkozik!

 

A Yangon-i vadonatúj nemzetközi terminál minden alapvető igényt kielégít: étterem, posta, vámmentes bolt és pénzváltó kioszk. Ha dollárt viszel be, nem kell pénzt váltanod a reptéren, a reptéri taxik ugyanis dollárért dolgoznak. Ha a városig vezető utat busszal akarod megtenni, akkor máris a kalandok és helyi élet sűrűjében érezheted megad. Lehet ez még túl korai.

 

Közúti közlekedés - különösen az esős évszakban (májustól októberig) igen veszélyes. A helyi törvények értelmében minden esetben a gyalogost gázoló gépjármű vezetője a felelős.  A legtöbb gépjármű katasztrofális műszaki állapotban van. A kötelező jobboldali vezetés ellenére a legtöbb gépkocsi jobb kormányos.

 

Városokban a taxival való közlekedés a legjobb, alkudj előre, ne a végén fizesd a dupláját, mint kellene… és vigyázz, be legyen kapcsolva a taxaméter. Taxit egész napra is bérelhetsz elfogadható áron. A triciklis riksa mindenütt elérhető, ez sokkal olcsóbb, mint a taxi.

 

Vasút - a vasúti járműpark állapota erősen leromlott. Gyakoriak a halálos balesetek

 

Hajózás - a folyó parti városok között a legjobb hajóval utazni, Bhamo-Mandalay és Mandalay-Bagan vízi útjai különösen népszerűek, szép a táj, kisebb kirándulásokat tehetsz a parton, s a komfortérzeted se sérül  - bár attól függ, milyen hajót választasz s fizetsz.

 

Itt foglalhatsz Mianmarban szállást

 

Időjárás

 

Mianmar három évszakban élvezi a trópusi éghajlatot. Az esős évszak május közepétől október közepéig, a hideg évszak (tél) október közepétől február közepéig, és a forró évszak (nyár)  február közepétől  május közepéig tart. Utazásra legjobb az október közepétől májusig tartó időszak.

 

Egészségügy

 

Javasolt utazás előtt a kombináltan is rendelkezésre álló Hepatitis-A és Hepatitis-B védőoltások felvétele. Rutin orvosi vizsgálatokat Yangonban és Mandalayban el lehet végeztetni, de máshol nem ajánlott.  Kerülendő – a fertőzés veszélye miatt – a sebészi beavatkozást igénylő kezelés! Utazás előtt indokolt teljes körű utas és baleset biztosítást kötni.

 

Ruházat

 

A trópusi éghajlat miatt a legpraktikusabb viselet a vékony pamutruha. A templomokba, kolostorokba való belépés előtt mindenfajta lábbelit le kell venni. A szent helyekre rövidnadrágban és rövid ujjú pólóban tilos a belépés.

 

Pénz

 

Az országba érkezéskor megfelelő mennyiségű USD készpénzt kell felmutatni a költségek fedezésére. A hitelkártyákat (némely szállodák kivételével) nem fogadják el, bankautomaták nincsenek. A helyi váltók a hamis bankóktól tartva nem fogadják el az AB és a CB-vel kezdődő sorszámozású amerikai bankjegyeket.

 

Vámszabályok

 

Antik vagy archeológiai jelentőségű tárgyak kivitele tilos. Kizárólag arra felhatalmazott helyen vásárolt - és megfelelő tanúsítvánnyal ellátott - ékszer, ezüsttermék kivitele engedélyezett. Tilos az országból a helyi fizetőeszközt (kyat) kivinni.

 

 Info: http://travel.state.gov/travel/cis_pa_tw/cis/cis_1077.html

 

Fesztiválok

 

Pindaya barlangfesztivál - Márciusban e páratlan szépségű és vallási jelentőségű fesztivál idején a gyönyörű Pindaya barlangok életre kelnek. Buddhista rituálék és kulturális rendezvények sokaságát rendezik a barlangok körül és a városban. Ne hagyd ki, ha éppen erre jársz.

 

Thingyan Vízi Fesztivál - Hagyományos ünnep minden évben április közepén, és ez vezeti be a burmai új évet. A vidám fesztivál 3-4 napig tart. Az emberek vízzel locsolják egymást a nagy melegben, ami a megtisztulás szimbóluma.

 

Kason Fesztivál - Általában május elejére esik (a mianmari holdnaptár Kason hónapjának első teliholdja). A hagyomány szerint ezen a napon született Buddha, ezen a napon világosodott meg, és ezen a napon is halt meg. Férfiak és nők keresik fel a pagodákat, hogy vízzel öntözzék meg a Bódhifát, ami alatt Buddha megvilágosodott.

 

Waso Fesztivál - A júliusi telihold idején - a buddhista böjti időszak kezdetén - tartják Buddha első prédikációjának emlékére. Ekkor adományoznak új viseletet a szerzeteseknek.

Tawthalin Hajóverseny - Országos királyi regatta fesztivál szeptemberben, minden város megünnepli, természetesen versenyekkel.

 

Phaung Daw Oo Pagoda Fesztivál - Az Inle tó a helyszíne, fő attrakciója négy hatalmas Buddha ábrázolás a tó közepén vontatva, s ami ennél is érdekesebb a hagyományos, lábbal, pontosabban fél lábbal evezés versenye.

 

 

 

Honlap: www.myanmarmtetours.com/bagan.htm

 

 

(Fotó: flickr.com by Yuwei Liu)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: