Cao Dai katedrális

Vietnam - A Ho Si Minh-i katedrális mintha a Walt Disney távol-keleti változata volna...

A Cao Dai katedrális elképesztő belső tere.

A kaodaizmus (vietnamiul: Đạo Cao Đài) sajátos vietnami monoteista vallás, amely az indiai buddhizmus, a kínai taizmus és konfucianizmus mellett keveredik a katolikus kereszténység tanításaival is – és összefonódik a helyi védőszentek népi kultuszával. Ritka szép és színes a Ho Si Minh-i temploma.

 

A vallási irányzatot 1925-ben Ngô Văn Chiêu (1878-1932) alapította Tây Ninh városában.

 

A Ngô Văn Chiêu előtt megjelenő szellem 1925 karácsonyának éjszakáján fedte fel, hogy ő nem csupán egy személy, hanem maga Cao Đài, a Legfelsőbb Lény: „A Legfelső Uralkodó, az Én vagyok. A Buddhák legrégebbike, az Én vagyok. Sákjamuni, az Én vagyok. Jézus-Krisztus, az Én vagyok. Most felveszem a Cao Đài nevet, hogy egy új vallást tanítsak”.

 

TOWÁBB: Ho Si Minh hotelek, szállások

 

A vallás szentszék temploma vad és egzotikus, belül emelkedik, térformálása optikai csalódást idéz elő, ahogy Graham Green megjegyezte, ez a Walt Disney távol-keleti változata, túlszínezett kígyókkal és sárkányokkal.

 

A rokokó rendetlenség állandó visszatérő motívuma a mindent látó szem, pont úgy néz ki – háromszögbe zárva – mint az amerikai egy dollároson a szabadkőműves rajzolat.

 

 

 Még több információ: www.caodai.org

 

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: