Casablanca

Marokkó - Magányos és elérhetetlen, mint egy álomkép - úgy áll a II. Hasszán mecset a nap aranyló fényében.

Casablanca tengeren álló mecsete.

Péntek, 12 óra 24 perc, csillagászati szerda Casablancán. A távoli eszplanád csempepadlóján sétálnak a hívők az oszlopok között, egyedülállók, családosok, kisebb csoportokban. A rituális fürdő után léptek be ide.

 

Ezen a szokásos pénteki napon 5-6 ezren vannak. És ez nem is oly sok, ha a világ második legnagyobb mecsetjéről van szó.

 

Csak a két hektárnyi belső terem 25.000 ember befogadására képes. De ily sokan csak ünnepnapokon jönnek. Az oldalhajóknál, a két empóra egyikén, ahol - férfiak számára nem láthatóan - a nők ülnek, itt senki nem zavarkolódhat. Az eszplanádon pedig további 80.000 ember hallgathatja a szentbeszédet.

 

Alattvalók adománya

 

Csak a Mekkában található mecset nagyobb. Casablanca e híres mecsetének építésére koncentrálták 1987 és 1993 között a marokkóiak minden alkotó energiáját. Amikor az azóta már elhunyt király önnön alattvalóinak, a 12.945.309 marokkóinak a hozzájárulását kérte, egy mohamedi mondásra hivatkozott: Aki mecsetet épít, melyben Isten nevét dicsőítik majd, annak a Legnagyobb otthont épít a Paradicsomban.

 

A próféták és a monarcha kétszeres felhívása alól csak kevesen vonták ki magukat. A hivatalokban dolgozók egy havi illetményüket ajánlották fel, a parasztoktól pedig legalább egy dirhamot (kereken 20 forintot) szedtek be. Így lett a II. Hassan ( Hasszán) mecset a király legszemélyesebb alkotása.

 

Az iszlám világítótornya

 

A minaretje a maga 200 méterével magasabb, mint a Kheopsz-piramis és bármelyik keresztény napnyugati katedrális tornya.

 

Az 1993. augusztus 30-án felszentelt mecset felépítése a becslések szerint hatszáz millió dollárba, 140 milliárd forintba került.  A II. Hassan mecsetet az iszlám világítótornyának szánták. Igaz, némi árnyék is vetül ide, némelyek, kivált fiatal értelmiségiek úgy vélik: a pénzzel, amit a mecset megépítésére szántak, nagyon sok nincstelen nyomorát lehetett volna enyhíteni.

 

Mondják, a mecsetben az uralkodó részére fenntartott helyen - ha szükséges - egy pillanat alatt üvegburok szökell fel a padlóból, védelmezően.

 

A mecset zöld tetői már messziről láthatók, s látszólag mázas téglából készültek. A valóságban alumínium ötvözetből, ami könnyebb és tartósabb. Ez az 1100 tonna súlyú tető öt perc alatt kinyitható; az imaterem pedig, egy óriásira növelt arab-andalúz ház ebédlőjéhez hasonlít.

 

Isten trónja a víz felett áll

 

- így szól egy koránvers. Nos, ez itt is így van. A mecset alapterületének egy részét a tengertől rabolták el, 2/3-a pilléreken nyugszik. A beton egyedi fejlesztésű, a megszokottnál kilencszer szilárdabb, korrózió- és földrengésálló. Összesen 300.000 tonna betont és 400.000 tonna acélt használtak el az építkezés során.

 

Itt foglalhatsz Casablancában szállást

 

A 22 monumentális kapu bronzból és titánból készült, hogy ellenálljon a tengeri szélnek. A hatalmas munkához 30.000 kőfaragó, stukkózó, festő, fafaragó, kőműves munkája volt szükséges, akik 5 év alatt alkották meg a szentélyt.

 

Te is bemehetsz

 

A 200 méter hosszú és 100 méter széles mecset belül is fényűző. Kivéve az 50 muranói kristálycsillárt, és a mihrab melletti hat, fehér carrarai márványból készült oszlopot - itt minden más Marokkóból származik. A 65 méter magas főhajó mennyezete hazai cédrusból készült, éppúgy a kétoldali galéria művészien vágott, vörösesarany rostélyai, melyek védik a nőket a férfiak kíváncsi tekintetétől.

 

Ellentétben más marokkói mecsetekkel a II. Hassan mecset fogad más vallásúakat is - négyszer egy nap, 2500 forintnyi belépti díj ellenében. A belépés cipő nélkül, illő öltözetben.

 

 

 

 Még több információ: casablanca-hassan-ii-mosque

 

 

 

(Fotó: flickr.com by laura0509)

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: