Chile    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Atacama sivatag

Chile - A világ legszárazabb helye. Még a történelemben sem tesznek említést arról, hogy valaha is esett volna a környéken az eső. Ennek ellenére apró oázisok és zöld szigetek tarkítják a tájat, ezeket föld alatti folyók, valamint az Andokból leszivárgó olvadó hó táplálja.

Atacama sivatag, Chile szépséges látnivalója.

1. Valle de la Muerte

 

A legenda szerint egy juhait terelő, eltévedt pásztor találkozott itt magával az Ördöggel. A pokolbéli pedig egy sziklán túlra mutatott, az igaz út helyett a halálba vezetőt mutatva. Ezért hívják ezt a helyet Valle de la Muertének.

 

A Halál Völgyének. Annak ellenére, hogy a szikla valóban pokoli-vörös szín- árnyalatot kap a lemenő nap fényében, a látvány mégis inkább mennyei a sivatagból nézve. A tájat szél formálta rózsaszín sziklák uralják: a szikrázó homokból kitörve, háttérben a hamuszürke vulkáni csúcsokkal fenséges látványt nyújtanak.

 

 

2. San Pedro

 

A térség felfedezésére induló kalandorok központja a San Pedro de Atacama erődítményt, mint missziós állomást, a spanyolok alapították a 16. században. Ma a város egy poros, határmenti település, alacsony épületekkel és homokos utcákkal.

 

A város közepén álló fehér templom teteje kaktuszfából készült, az oldalkápolna a San Isidro nevet viseli, nem véletlenül, ő az eső patrónusa. Akárcsak a sivatag többi erődítményét, a San Pedrót is örök ostrom alatt tartja az Atacama: a házakat mindig finom porréteg borítja, a homok megtelepedik a ruhákon, beleszáll a szembe, fülbe, orrba. A főutca nyugati vége a Valle de la Muertéra néz, a keleti pedig a Licancábur vulkán kúpjára.

 

A városszéli temetőben mintha a sivatag kerekedne felül, alacsony sírok követik egymást rendezetlen sorokban, keresztekkel és papírvirágokkal megjelölve.

 

Itt új értelmet nyer a bibliai mondás: "Porból lettünk, porrá leszünk." A katolikus templom és temető jellegzetes emlékei a régió újkori történelmének - bár a helyiek keresztény hitét erősen színezi a régi hiedelemvilág, például a Pacha Mama, a Föld Anya hit. A fehér falakon látható háromszögletű ablakok a Licancábur szent vulkánt szimbolizálják.

 

 

 

3. Miscanti és Miniques

 

A két vulkán egynapos kirándulás pompás célja lehet, mindkét elnevezés egyszerre az ikertó és föléjük tornyosuló vulkánok neve. Gyönyörű látvány a tavak kristálytiszta vizében tükröződő vulkánpár. A szív és a tüdő itt már minden hirtelen mozdulatnál figyelmezteti az edzetleneket, hogy a szervezet nincs hozzászokva ehhez a magassághoz. A nap égeti az arcot, pedig a levegő hideg, és a feltámadó szél is csípős.

 

A kokalevelek hatására gyengülnek a magasság keltette kellemetlenségek, a helyiek előszeretettel rágcsálják.

 

Régen az egész terület Bolíviához tartozott, míg a 19. században egy háborút követően a győztes Chile annektálta az ásványkincsekben, rézben gazdag térséget.

 

 

TOwÁBB: Atacama hotelek és szállások

 

Ma már San Pedróból Bolíviába is át lehet már ruccanni. Az út nyílegyenesen vezet fel a hegyre egészen 4500 méter magasságba. A vulkán szinte kettészeli a határt. Egy bolíviai kirándulás nem kínál különös látványosságokat, maga a kirándulás ténye a legizgalmasabb. A kirándulásról porosan és kiszáradva érkezel vissza San Pedróba. De előfordul, hogy a város a vízpumpa hibájából napokra víz nélkül marad. Amúgy itt még a jobb napokon sincs éjfél után villany, csak a csillagok fénye...

 

 

 

4. Gejzírek

 

A várostól két órányira található az El Tatio, a vulkánok szabdalta geotermikus terület. Gejzírekből feltörő gőzfelhők és fortyogó sártócsák borítják a tájat.

 

Nincs se kerítés, se kijelölt út a tűzforró lyukak mentén, páratlan az élmény, de némi veszélyt is rejt a bugyborékoló sártócsák és a gőzölgő gödrök közötti séta.

 

A vadon élő állatoknak sem könnyű az élete az Atacama sivatagban, de a kiélezett verseny ellenére igen változatos a vadvilág. Találkozhatsz egy-egy kisebb csoport, félénk vicunassal, helyi lámafajtával, sivatagi rókákkal, akik Zorróként Z betűre hasonlító nyomokat hagynak hátra, miközben lyukakat ásnak a homokba.

 

A sivatag közelében lévő sós tó, a Salar de Atacama bő madárvegetációnak ad otthont. Három flamingófaj él itt, amelyek apró, vulkán alakú fészkeket építenek, és a tóban élő halakkal táplálkoznak.

 

 

 

5. Múmiák

 

Az Atacama szinte teljesen ismeretlen volt a világ előtt, amíg Gustavo Le Paige belga atya 1951-ben meg nem érkezett Afrikából, és el nem kezdte módszeresen felfedezni a sivatagot. Egy ősi síremlék feltárása terelte a figyelmet erre az archeológia által igencsak mellőzött kultúrára.

 

A kíváncsiság lett a fő mozgatórugója Le Paige munkásságának, minden erejét arra fordította, hogy felfedezze a sivatag titkait, így nem csoda, hogy a házát kiszáradt múmiák díszítették. Munkássága csak 1980-as halála után vált nemzetközileg is ismertté, látványos Archeológiai Múzeumot alapítottak a városban, végrendeletéhez hűen, amely az Atacama elveszett világát mutatja be.

 

Az Atacama rejti a világ legrégebbi múmiáit is, az itt élő chinchorro törzs már 8000 évvel ezelőtt is alkalmazta a halottak konzerválásának különleges eljárását (feltehetően kezdetben az arzénes víz miatt korán meghalt gyerekeket mumifikálták, később a törzs majd minden tagját).

 

 

 

Atacamenos

 

Azok az emberek, akiket manapság atacamenos-nak neveznek, körülbelül ugyanakkor telepedtek le ezen a területen, amikor a kereszténység megszületett. Kifinomult kultúrájuk bizonyítékai, a sziklafestmények és az apró kőszobrok máig láthatók.

 

Amikor a spanyolok 1540-ben megérkeztek ide, már inka kultúrával találkoztak, azonban az inkák is csak körülbelül 100 évvel azelőtt jelentek meg, és olvasztották az atacamenosokat birodalmukba. Bár az inka uralom rövid ideig tartott, mégis több brutális és sorsdöntő csatát vívtak itt a spanyolokkal. Az első ezredforduló óta az Atacama erődítései biztos pihenőhelyül szolgáltak a helyi kereskedők, vadászok, pásztorok és az Andokba tartók számára. Ma már neves szállodák, remek éttermek, sőt még internetkávézók is megtelepedtek San Pedróban, amely ennek ellenére is érintetlennek és romlatlannak látszik. 

 

 

 

► Még több információ: chile.travel

 

 

(Fotó: flickr.com by Bruce W)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: