Chile    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Chilei tudnivalók

Chile - Vízummentes, viszonylag biztonságos ország, sok a kisebb földrengés, időjárása hektikus, tömegközlekedése viszont megbízható…

Chile hasznos tudnivalói, közlekedési információkkal.

Időjárás

 

Hosszú tengerpartja miatt Chile időjárása rendkívül változatos és olykor kiszámíthatatlan. 

 

A nyár decembertől februárig, az ősz márciustól májusig, a tél júniustól augusztusig, a tavasz szeptembertől novemberig tart. Ugyanakkor északon száraz és sivatagi, a központi régióban mediterrán jellegű, de május-augusztus között hidegebb és csapadékosabb, míg délen általában hűvös és nedves az időjárás. Chilei síszezon: június és augusztus között. 

 

A Húsvét-szigeteken csapadékos és szubtrópusi az éghajlat.

 

Patagónia a nyári hónapokban – decembertől márciusig – ideális, és elég forgalmas is. November és április között kevesebb ugyan a túrázó, de az időjárás is kevésbé megbízható. Május és szeptember között kifejezetten rossz az időjárás. Az Atacama egész évben látogatható.

 

 

Biztonság

 

Az ország közbiztonsága jó.

 

Az időnként előforduló utcai demonstrációk, sztrájkok, diáktüntetések a turista-helyszíneket többnyire nem érintik. A szokásos elővigyázatosságra azért szüksége van minden utazónak. Santiago belvárosában a lopások, a gépkocsi feltörések gyakoriak.

 

Kockázatosak a nagyobb városok külső kerületei, így például a santiagói körautópályát övező egy-két szegényebb negyed.

 

A kisebb, egy-két másodpercig tartó földrengések meglehetősen gyakoriak. Az országban jól kiépített védelmi rendszer működik. Vulkánkitörésre számítani kell, de érezhetők az előjelei. A klimatikus változások következtében kialakult El Niño/La Niña jelenség az ország tengerparti részeit fenyegeti, kísérőjelenségként földcsuszamlások léphetnek föl. A perui és bolíviai, valamint az argentin határszakaszokon taposóakna-veszély!, előre tájékozódj és ne térj le az útról.

 

Az országszerte ingyenesen hívható telefonszámok: mentők – 131, tűzoltók - 132 , csendőrség - 133 , hegyi mentőszolgálat - 136, rendőrségi információs vonal - 139.

 

 

Közlekedés

 

Fejlett, egyre bővülő úthálózat, sűrű belföldi légi járatok – a közlekedés biztonságosnak mondható. Santiagóban és más városokban is nyugodtan használhatók a tömegközlekedési eszközök és az elfogadható árú taxik. Autóval történő utazáskor nemzetközi jogosítványra van szükség.

 

 Repülés - Santiago de Chile nemzetközi repülőterén felszállás előtt reptéri illetéket kell kifizetni. Érdemes indulás előtt ellenőrizni, hogy a repülőjegy árában benne foglaltatik-e ennek a díjnak a megfizetése, vagy sem. Nemzetközi járaton az elutazás előtt 48 órával tanácsos a helyfoglalást megerősíteni.

 

► Távolsági autóbuszok – pontosak, hatékonyak és kényelmesek, bár az árak és az ülésosztályok között jelentős eltérések lehetnek. A legtöbb chilei városban van egy központi buszpályaudvar, körülötte a magáncégek külön irodáival. Chile legnagyobb autóbusz vállalata a Tur Bus, (www.turbus.cl) mindenre kiterjedő szolgáltatási hálózattal, kedvezményekkel. Versenytársa a Pullman (www.pullman.cl). Mindig próbálj kedvezményt kérni, keresni.

 

Turistáknak ajánlhatók a Pachamama buszok (www.pachamamabybus.com). Ez egy hop-on hop-off szolgáltatás észak és dél között. Nem olcsó, de az az előnye, hogy a busz több nemzeti parkot és egyéb látnivalókat is érint, amelyek nem közelíthetők meg tömegközlekedési eszközökkel.

 

TOwÁBB: Chile hotelek és szállások

 

► Városi buszközlekedés – szinte mindenütt elég kaotikus, bár rendkívül olcsó. A buszok számozottak, de lehet, hogy ugyanaz a szám kissé eltérő útvonalon halad. Felszálláskor a sofőrnél fizetsz, ha megmondod, hova tartasz, de rossz buszra szálltál, szól. Buszokon nagy a tömeg, zsebedre vigyázz, ellenőrre számíthatsz.

 

► Autóbérlés – egyirányú bérlésre csak a nemzetközi cégek adnak alkalmat. Jelentős felárral. Mindig nézd meg, mire érvényes a biztosítás. Kis autókat viszonylag olcsón – de nézd meg, kell-e rejtett extrákat is fizetni – terepjárókat drágán lehet bérelni. Minden járművet fel kell tüntetni az úgynevezett seguro obligatoriót (minimum biztosítás) és kiegészítő felelősségbiztosítást jelző matricával.

 

 

Egészség

 

Utazás előtt mindenképpen ajánlatos egy nemzetközileg ismert biztosítónál mindenre kiterjedő balesetbiztosítást kötni, a chilei kórházak sürgősségi esetekben is csak olyan külföldit részesítenek ellátásban, aki érvényes biztosítással rendelkezik. Ennek hiányában csak megfelelő biztosíték (pl. néhány ezer USD letétbe helyezése) mellett nyújtanak segítséget.

 

A higiéniás helyzet Chilében általában ésszerű, nem ad okot indokolatlan aggodalomra. A tuberkulózis és a hepatitis B elleni oltás ajánlott. Vidéki területeken is kerüld a rágcsálókat - a Hanta vírus végzetes lehet. Nézz körül jól a szállásokon. Tífusz vakcina ajánlott az országjáró utazók számára, a Dengue láz miatt védekezz a szúnyogcsípések ellen.

 

A víz általában biztonságos a városokban, de vidéki területeken palackozott vizet igyál.

 

Santiago súlyosan szennyezett, ez légzési problémákat vagy szem-irritációt okozhat, különösen májustól augusztusig. Az Andokban a túrázóknak tisztában kell lenniük a magassági betegség tüneteivel és megelőzésével. A fokozatosság az alapelv.

 

 

Nota bene

 

Időeltolódás GMT -4 (GMT -3 októbertől márciusig). Húsvét-sziget GMT -6 (GMT -5 októbertől márciusig). Elektromos áram: 220 V, 50Hz. Kerek két dugaszolós és kerek három tűs csatlakozók. A nemzetközi hozzáférési kód: Chile +56. A kimenő kód 00, majd a megfelelő ország kódja. Internet kávézók a nagyobb városokban. Nyilvános telefonok és nemzetközi call centerek város szerte és a bevásárlóközpontokban találhatók. A GSM 1900 hálózaton működik.

 

 

 

► Még több információ: visitchile.com

 

 

(Fotó: flickr.com by Rodrigo Basaure)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: