Chile    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Chilei látnivalók

Chile - Hósipkás hegyek, irdatlan gleccserek és esőre éhes sivatagok uralják a világ egyik leghosszabb s legnagyobb területű országát.

Chile legszebb látnivalói, nevezetességei.

1. Atacama sivatag

 

Ez pedig a világ legszárazabb vidéke, lenyűgöző kopárságát csak a sós mocsarak és tavak meg az őslakos aymarák elhagyatott házai tarkítják. A sivatag némely területe vagy négyszáz éve nem látott esőt. Itt találták meg a világ legrégebbi múmiáit, korukat 9000 évre becsülik.

 

► Olvasd tovább itt: atacama sivatag

 

 

 

2. Torres del Paine Nemzeti Park

 

A világ legszebb nemzeti parkjainak egyike, a világörökség része. A paine szó jelentése kék: a gleccserek, a tavak és hegycsúcsok napközben kékes árnyalatban látszanak, de naplemente idején a hegyormok vörös színűre váltanak, s néha olyan, mintha lángok ölelnék. A terület a hegymászók, trekkingelők paradicsoma.

 

A Torres de Plaine parkban lehet lovagolni, túrázni, kajakozni, biciklizni valamint gránitsziklákat mászni, bár ehhez külön engedély kell és nem olcsó mulatság. A túrázókat több kijelölt és bejáratott trekking útvonal várja, az egy napostól a másfél hetes túráig mindenre nyílik lehetőség.

 

Az egyik legnépszerűbb út a W alakú túra, ahol gyakorlatilag a W szárai mentén 3 völgybe lehet eljutni. Kényelmesen hat nap alatt járható be, feszített tempóval elég négy is. Az út mentén kempingek, szállások várnak.

 

 Honlap: torresdelpaine.com

 

 

 

3. Húsvét-sziget

 

Magányos sziget a Csendes-óceán közepén, épp oly közel (vagy messze) Chilétől, mint Tahititól. Rejtélyes kőszobrai által híres – ezek a moaik –, amelyek egy majd tökéletes kört formáznak a part mentén.

 

E háromszáz mestermű valamikor a 10. és 16. század között épült, és többségüket egyetlen sziklatömbből faragták.

 

Máig sem tudták megfejteni, hogyan faragták ki az őslakosok e masszív szobrokat a kemény vulkanikus kőzetből, és hogyan szállították a partra a belterületek kőfejtőiből. Ha megcsodáltad a szobrokat, vedd az irányt Rano Kau, vagyis a vulkánkráter felé, majd nézd meg az Orongo szikla rajzait, és ne hagyd ki a múzeumot sem a főváros Hanga Roában.

 

 

 

4. Juan Fernández szigetek

 

Aki ide beteszi a lábát, Robinso Crusoe lábnyomán jár…

 

A leghangulatosabb kikötőváros, Valparaísótól nyugatra fekvő kis szigetcsoport egyike volt az a hely, ahol Alexander Selkirk skót tengerész négy évet töltött teljes magányban, s adott ihletet Daniel Defoe regényének megírásához. A kötekedő, nehéz természetű Selkirk egy felfedező csapathoz csatlakozott, de útközben többször összetűzésbe került a tisztekkel és társaival, s végül, mikor a Csendes-óceánon hajóztak, maga kérte a kapitányt, hogy tegye ki egy szigeten. Ott aztán halászattal, élelemszerzéssel és menedék készítésével töltötte napjait. Vadkecskéket szelídített, ruhákat varrt magának és két kunyhót húzott fel a szigeten.

 

TOwÁBB: Chile hotelek és szállások

 

Egy idő után azonban visszavágyott – az évek során két hajó is kikötött, de mert mindkettő spanyol hadihajó volt, és mert a spanyolok elfogták az angol és skót tengerészeket (a spanyol örökösödési háború idején), nem merészkedett a közelükbe. Végül, négy év elteltével ugyanaz a hajóskapitány kötött ki a szigeten, amelyik itt hagyta a kalandort – ez vetett véget Selkirk magányos éveinek.

 

 

 

+ Még több Chile

 

 Chiloé szigetcsoport Chile partjai mellett a Chacao csatorna másik oldalán fekvő szigetek ősépítészeti csodákkal csalogatják a turistát. Több mint 150 színes, ódon, fából ácsolt templom, közülük 16 világörökségi oltalom alatt áll, és a víz szélén, cölöpökön álló házikók tartoznak a szigetek ékes látnivalói közé.

 

► Chile tóvidéke A káprázatos tóvidék nemzeti parkokkal ékes, amelyek ősi araukária fákat, meseszép alpesi tavacskákat és tökéletesen formált vulkánokat őriznek látogatóiknak. Ideális célponttá téve kajakosoknak, hegymászóknak és műlegyes horgászoknak, no és mindenkinek, aki a szabadban szereti tölteni az idejét.

 

 Nacional Lauca Park Világörökségi bioszféra rezervátum, ahol flamingók és nanduk (strucchoz hasonló madarak) futkároznak a különleges, sós felföldön. De e parkban található a világ egyik legmagasabban fekvő tava is, a Chungará – elképesztő, 6400 méteres tengerszint feletti magasságban.

 

 Pumalín Park A patagóniai esőerdőben 13 kiépített útvonal vezet a mesés dzsungelbe, ahol is lenyűgöző, ezeréves vörösfenyőkben gyönyörködhetsz. A kicsi organikus farmokon a helyiek állatot tartanak, sajtot, mézet készítenek, meg gyönyörű szőtteseket, s ökoturizmussal foglalkoznak – bemutatják, hogyan lehet a környezetet védve együtt élni a természet kincseivel.

 

 Chuquicamata A világ legnagyobb külszíni rézbányája 2850 méteres magasságban fekszik, és termeli az ország rézkincsének több mint negyedét. Vezetett túrák visznek le a mélybe és ismertetik meg a látogatókkal az egykor ragyogó, de mára elhagyatott bányász-szellemvárost.

 

 Antarktisz Punta Arenas, Chile legdélebbi városa a kiindulópontja a hihetetlenül kalandos utazásnak, amely az egyik legérintetlenebb, vad vidékre vezet. Hol máshol láthatnál pingvineket és örvénylő jéghegyeket, és képzelhetnéd magad felfedezőnek, mint az Antaktisz hófehér világában?

 

 

 

 Még több információ: visitchile.com

 

 

(Fotó: flickr.com by Miguel Vieira, shutterstock.com)

 

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: