Ciprus    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Ciprus látnivalók

Ciprus varázsa: mediterrán nyaralósziget nyüzsgő városokkal, lenyűgöző ókori emlékekkel, napsütötte strandokkal és üdülőkkel, no meg pompás, hagyományos ízekkel.

 

Bár a szigetet erőszakkal kettéosztották, a lakosai forráspont alatt élnek, és mindent áthat a turistaszeretet. Az üdülőváros Protaras a vízi sportok széles skáláját kínálja és a sziget legjobb, kék zászlós strandjait vallhatja a magáénak, Ayia Napa pedig naplemente után éled igazán, vad partik és lüktető éjszakai élet jellemzi.

 

1. Larnaca

 

Ez a világ egyik legrégebb óta lakott városa - mélykék tengerrel, finom, homokos strandokkal, és megbízhatóan derült égbolttal. Ráadásként pedig a tengerpart mentén húzódó pompás sétánnyal (Finikoúdes). A  larnacai pálmafás promenád mentén üzletek, kávézók, bárok és tavernák, no meg ajándékárusok sora várja a nyaralókat (Jó minőségű cipőket és táskákat lehet vásárolni az európai árak töredékéért).

 

Séta előtt vagy után pedig a város jelentős nevezetességei: két templom és egy erőd. A tengerparton található larnacai erődöt még az oszmánok építették, a britek fennhatósága idején azonban már csak börtönként és kivégzőhelyként használták. Ma múzeum – rekonstruált kivégzőteremmel. Az erőd falán körbe lehet sétálni, a tenger hullámai ugyan fel-felcsapnak, de a kilátás pazar.

 

Az Ayía Phaneroméni templom nemcsak csodálatos bizánci ikonjairól, de egy hozzá kapcsolódó legendáról is nevezetes: ha háromszor körbejárod a templomot, akkor minden betegségből kigyógyulsz, de ruhádból egy apró darabot a templomnál kell hagynod. A 9. században épült, püspökéről utóbb Szent Lázárnak nevezett templomot még VI. Leó császár építtette, Lázár püspök itt élt 30 évig, testét is itt földelték el, de később Marseillesbe vitték, így ma már csak az üres szarkofágja látható. A Szent Lázár ikont viszont az ortodox húsvét idején körbeviszik a város utcáin.

 

2. Umm Haram

 

Larnaca városától nem messze található a Sós Tó, mely télen s tavasszal flamingók ezreinek ad otthont. A tóhoz közel helyezkedik el Hala szultán sírja (a képen). Zarándokhely, de itt található Umm Haram,  Mohamed próféta dajkájának és nagynénjének kupolás sírhelye is.

 

A mecset a mai napig a muzulmánok egyik legfontosabb zarándokhelye Mekka és Kairó után. Umm Haram az arabok ciprus elleni hadjárata idején járt e tájon, és ekkor szenvedett halálos balesetet.

 

3. Lefkarai csipke

 

A szigeten található Lefkara városa az itt készített csipkének, kézimunkáknak és evőeszközöknek köszönhetően vált híressé. Az elbeszélések szerint még maga Leonardo da Vinci is eljött ide, hogy a Milánói Székesegyház oltárára csipkét vegyen. A lefkarai kézimunka kizárólag tiszta ír vászonra készül.

 

Vásárláskor óvatosnak kell lenni, mert az olcsó, importált kínai változat itt is megtalálható. Az eredeti lefkarai csipkén kevesebb mint egy tucat minta található, valamint két oldala megegyezik egymással. Ezeknek a terítőknek az elkészítése hónapokat vesz igénybe, ennek megfelelően drága.

 

4. Kolostorok

 

A Troodos hegység nyáron és télen egyaránt rengeteg látnivalóval szolgál a Ciprusra érkező turistáknak. Az itt eltöltött pár nap nyáron felüdülést jelent a síkság forrósága után. A hegység lankái között található falvak többsége még megőrizte eredeti ciprusi jellegét. Sok helyi lakos a régi hagyománynak megfelelően az augusztusi hónapban ide vonul vissza a kánikula elől. Számtalan turistaút hívogatja a természet szerelmeseit.

 

A térségben, Pedhoulas-ban található Ciprus leghíresebb temploma: a Kykko Kolostor. A kolostor mesés ikonokat tudhat magáénak, melyek közül egyet talán maga Szent Lukács festett.( A Madonna képet lepel takarja, senki sem láthatja, aki mégis, a hit szerint megvakul.) A Nikitari városához közel elhelyezkedő Assinou templom freskóiról, a Stavros Kolostor pedig ikonjairól vált híressé.

 

5. Strandok

 

A larnacai pálmafás sétány mellett húzódó Phinikoudes strand homokja különleges, szürke színű, a strand gyalog, busszal és autóval is könnyen megközelíthető, teljes infrastruktúra várja a fürdőzőket. A Makenzie fehér homokos strand, a larnacai repülőtér közelében található, a vízi sportok és búvárok terepe. A Faros strand csöndes és nyugalmas, festői környezetben.

 

A paphosi Corellia Hotel melletti strand kicsit zsúfolt, főleg kisgyerekes családok látogatják, mert a víz sekély és meleg. A kékzászlós strandon lehet napágyakat és napernyőket is bérelni, a tengerbe messzire beúszni, a hullámtörő sziklára pedig felmászni, sütkérezni. A paphosi Lemba Community Beach nyugodtabb, kevésbé zsúfolt, de a tenger itt olykor erősen hullámzik, ekkor vigyázni kell az áramlatokkal. A strand partja remek beach party-k helyszíne.

 

Az Agia Napához közeli Nissi strand széles partját aranyló homok borítja. A strand szélvédett, vize szelíden hullámzó. Vízi sportolásra alkalmas, bérelhetsz napágyat és -ernyőt, még egy búváriskolába is beiratkozhatsz.

 

A pegeiai Coral Bay Beach mentén olykor még ma is korallszínekben pompázik a tenger… a víz pedig kifejezetten meleg, a part homokos. Könnyen megközelíthető kék zászlós strand, vízi sportra is remek, napágyak és ernyők bérelhetők.

 

6. Aphrodité

 

Ciprus kiváló üdülő paradicsom a víz alatti világ szerelmeseinek is. A sziget tengerpartjainak élővilága, valamint a még felfedezésre váró "hajóroncsok" és "kincsek" nagy vonzerőt jelentenek a búvár sport kedvelőinek. Larnaca tengerparti vizei az itt található hajóroncsokról váltak ismertté a búvárok körében. A leghíresebbek az 1947-ben elsüllyedt a H.M.S. Cricket, valamint a Zenobia komp roncsa. Polis és Akamas partja gyönyörű víz alatti fényképek készítésére alkalmas.

 

⇒​ Itt foglalhatsz Cipruson szállást

 

Paphos város tengerpartja a Jubilee Shoals nevezetű hatalmas víz alatti szikláról és annak barlangjairól, kiálló részeiről nevezetes. (A monda szerint Paphos közelében született Aphrodité.) Számos ragadozó halfajtára, nagy méretű sügérre és polipra bukkantak már ebben a térségben a vállalkozó kedvű búvárok. Az itt található csatornák átjárhatósága is ámulatba ejtő, azonban ez a látványosság elsősorban a gyakorlottabb búvároknak ajánlott.

 

7. Zöld vonal: Nicosia

 

Ciprus szigetének fővárosa Nicosia, Európa ma már egyetlen katonailag kettéosztott városa. A régi városrészben található az ún. Zöld Vonal, melynek egyik oldalán a sziget török a másik oldalán a görög része található.

 

Az 1570-ben a város köré emelt Velencei falak még mindig, szinte eredeti állapotukban állnak. A városba három kapun keresztül lehet bejutni, a Paphos, a Kyrenia és a Famagusta kapun, melyek mindegyike egy-egy építészeti remekmű. A modern Nicosia varázsát elsősorban a régi városrészben fellelhető labirintusszerű sikátorok és elegáns udvarházak adják. A keskeny utcák házain sok esetben megfigyelhető az ún. kiosk, mely a kiálló erkélyeken található ablakot jelenti. Ezeknek az ablakoknak az volt a feladatuk, hogy a nőknek, mivel egykoron még nem mehettek ki szabadon az utcára, némi betekintést engedjen az utcán és tereken folyó életbe.

 

 

 

Még több információ: visitcyprus.com/wps/portal

 

 

 

Fotó: pixabay.com

Betöltés...
(9)
Pozitív értékelés (9) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: