Ciprus    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Ciprusi tudnivalók

Ciprus - Sokat süt a nap, de a csapvíz nem iható. Mindenki autóval közlekedik, de taxiból három fajta is választható. A biztonság kielégítő, de az ingyenes orvosi ellátás alacsony színvonalú.

Ciprus praktikus tudnivalói, közlekedési információkkal.

Időjárás

 

A hőmérséklet a mediterrán térségre jellemző, de a legmelegebb nyári hónapokban (július-augusztus) akár a 40 Celsius fok fölé is emelkedhet. A nyári hónapokban jelentősen megnő a levegő sivatagi porral való szennyezettsége. Ez megterhelő lehet a légzőszervi, illetve szívbetegségben szenvedők és a kisgyermekek számára. A por napokig a levegőben marad, azután eltűnik, majd később ismét megjelenik.

 

Biztonság

 

Az országban a közbiztonság jó, noha az utóbbi években többször is sor került bankrablásra, robbantásos üzleti leszámolásra. Ritkán, de előfordul az utcai tolvajlás is. A gépkocsifeltörés meglehetősen ritka. Célszerű elkerülni a nagyobb sportrendezvények és a stadionok környékét mérkőzések idején.

 

Az idegenforgalmi szezon beindultával viszont fennáll annak a veszélye, hogy a kiemelt idegenforgalmi helyeken nő a kábítószerhez, bankkártyához, egyéb fizető eszközökhöz, valamint kisebb vagyoni értéket képviselő tárgyakhoz köthető lopások és az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett garázdaságok száma. A kábítószer birtoklásával vagy használatával kapcsolatban a rendőrség fellépése szigorú, a zéró tolerancia elve érvényesül.

 

Egészség

 

Európai Egészségbiztosítási Kártya ellenében sürgősségi egészségügyi ellátás jár, de egyéb megbetegedések esetére az utazási biztosítás nyújthat fedezetet. A sürgősségi egészségügyi ellátás az állami intézményekben ingyenes, de általában alacsony színvonalú. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

 

Az országban sok Magyarországon végzett magyar és ciprusi orvos van, akikkel szükség esetén a nicosiai nagykövetség segít felvenni a kapcsolatot.

 

A szigeten csapvizet nem ajánlatos inni, az ásványvíz aránylag olcsó.

 

Közlekedés

 

Repülő - Larnaca nemzetközi repülőtere  öt kilométerre található a várostól. Csak rövid idejű parkolás lehetséges, de a parkolás viszonylag olcsó. Szolgáltatások a repülőtéren: bankok, pénzváltók, kávézó, posta és vámmentes boltok, snack bár. A mozgáskorlátozottakra figyelnek. (www.hermesairports.com)

 

A repülőtér a B4 gyorsforgalmi út mellett található, ez egyenesen Larnaca város központjába fut. A reptéri busz minden egész órában indul hétfőtől péntekig, és 15 percet vesz igénybe a városba való bejutás. Taxi van…

 

A Paphosi repülőtér tizenhárom kilométerre van a várostól. Charter járatok kedvelik. A  rövid- és hosszú távú parkolás megoldható. Közel van a terminál épülete. Szolgáltatások: bank, ATM, pénzváltó, étterem és bár, orvosi központ. Akadálymentesített a repülőtér. Taxival a legkényelmesebb a városba jutni, bár van egy rendszeres buszjárat is. (www.hermesairports.com)

 

Hajó - Limassol, Larnaca és Vassiliko a három meghatározó hajókikötő. A kompjáratok egészen hektikusan viszik, hozzák az utasokat. Ciprus és a Földközi-tenger ezen részének legnagyobb és legjelentősebb kikötője Limassol (Lemesos) szélén található. Ez az óriási kikötő egyaránt szolgálja az utas- és a teherforgalmat.

 

Busz - A ciprusi buszok nagyon megbízhatatlanok és gyakran késnek sőt, leállnak. A nagyvárosokban a buszközlekedés kezdetleges, a járatok sűrűsége nem az itthon megszokott, hanem általában 30 perc, és a vonalhálózat is nagyon gyér.

 

Taxi - A taxik esetében három fajtából választhat az utazni vágyó: a nagyobb városok közötti és a repülőtéri iránytaxik: 4-7 utast szállítanak, hétfőtől péntekig reggel és este hat között félóránként. Helyek előre foglalhatók. Helyi taxik: a kisebb településeken és környékükön szállítják az utasokat. Városi taxik: minden nagyobb városban, a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Hétvégén drágábbak…

 

Autó - A Ciprusi Köztársaságban fejlett az infrastruktúra, a Nicosia - Larnaca, Nicosia - Limassol - Pafos, valamint Nicosia - Ayia Napa útvonalakon jó minőségű az autópálya. A közlekedésben a balra tarts érvényes. A városok közötti forgalom iránytaxikkal és személygépkocsikkal bonyolódik, a tömegközlekedés (autóbusz) fejletlen. A repülőtér és Nicosia, illetve Limassol között kedvező árú reptéri iránytaxi szolgálat működik.

 

⇒​ Itt foglalhatsz Cipruson szállást

 

A tömegközlekedési hálózat meglepően rossz, így a legtöbb ciprusi inkább autót vezet, így aztán a sziget elég zajos, forgalmas, különösen csúcsidőben. Az autókölcsönzés a legkényelmesebb megoldás, de egyben a legdrágább is, a sziget körüli utazásra. Vigyázz, ott is baloldalon közlekednek, mint Angliában.

 

A közlekedés biztonsága átlagos, a fegyelem laza (gyorshajtás, irányjelzés elmaradása, elsőbbségadás, parkolás). Az ittas vezetést (22 mg felett) büntetik. Hegyi nevezetességek megtekintéséhez vagy az Akamas-félszigeten való túrázáshoz ajánlott a négykerék-meghajtású autó.  Közlekedési baleset esetén mindenképpen hívj rendőrt és vetess fel jegyzőkönyvet!

 

Pénz

 

Cipruson a fizetési eszköz az euró. Az árakat helyenként még ciprusi fontban is feltüntetik, ez félrevezető lehet, mert az összeg így nominálisan lényegesen alacsonyabb.

 

A bankok hétköznap 08.00-tól 13.00-ig tartanak nyitva. Turisták által gyakran látogatott helyeken megbízható magánpénzváltók működnek. A bankkártyák használata elterjedt, egyszerű fizetni velük. Ajánlatos azonban óvatosnak lenni északon, ugyanis túlszámlázás esetén nincs esély a jogorvoslatra.

 

Határ

 

A magyar hatóságok nem tartanak fenn hivatalos kapcsolatot az Észak-Ciprusi Török Köztársasággal, így nem áll módjukban érdekképviseleti tevékenységet folytatni annak területén. A Ciprust kettészelő tűzszüneti vonaltól északra csak saját felelősségedre utazhatsz.

 

Az átkelés a tűzszüneti vonalon – egyes átkelő pontokon – bármikor lehetséges, a gépkocsival (bérelt is) átkelőknek külön gépjármű-biztosítást kell kötniük. Nem tiltott az északi oldalon való éjszakázás, de jogi kérdéseket vethet fel, ha valaki eredetileg görög ciprióta tulajdonú szállodában teszi azt.

 

Nota bene

 

Magyar állampolgár vízummentesen utazhat a Ciprusi Köztársaságba. A török katonai beavatkozás után létrejött tűzszüneti vonaltól északra (a sziget egyharmadára) a ciprusi kormány ellenőrzése nem terjed ki. A magyar mobiltelefonok működnek, ugyanakkor a görög ciprusi mobil kártyával nem lehet telefonálni az északi oldalon. Ciprus előhívószáma: +357. Nem használnak körzetszámot. Általános segélykérő telefonszám: 112. Belföldi tudakozó: 118-92.  Hálózati feszültség: 220 V, a csatlakozó aljzatokhoz átalakító szükséges. Ilyen vásárolható a reptéren, a trafikokban, az elektronikai üzletekben.

 

 

 

Még több információ: visitcyprus.com

 

 

 

Fotó: pixabay.com

 

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: