Cornwall

Anglia - Hatalmas sziklák és hullámok összecsapása. Homokos strandok. Vad mocsarak és szelíd erdők. Fantasztikus ételek és élénk művészeti élet. Cornwall. Itt minden lélegzetelállítóan szép.

Cornwall, Anglia nevezetessége.

Apró halászkikötők, öreg csempész fogadók, erős gránitgátak, pompás strandok, eldugott öblök és megannyi ringó halászhajó... A régi és az új érdekes keveréke e táj:  futurisztikus üvegpaloták és világszínvonalú galériák találkoznak itt az omladozó bányákkal és ősi mezővárosokkal. Túrázók és sziklamászók kedvenc terepe.

 

Cornwall két kertjéről, parkjáról is világhíres.  

 

► A másik egy ökopark, az Eden Project.  A világ legfantasztikusabb botanikus kertje. A növények és emberek élő színháza, amely valójában egy gigantikus növénytárház, s amely az ember és növények egymásrautaltságát, kölcsönös függőségét hivatott demonstrálni.

 

A botanikus kertet színpompás virágok borítják, izgalmas ösvények szelik át, de világhírűvé a félgömb alakú üvegházai, biomjai tették. A legnagyobb belmagassága 45 méter magas, így a mamutfenyőknek sem kell meghajolniuk. A biomok a napenergiát hasznosítják, így nem fázik meg a narancsfa, a vanília vagy az orchidea se.

 

A párás meleg néha megviseli a látogatókat, számukra „hűtőtermeket” alakítottak ki. Az édenkertben természetesen minden bio és újrahasznosított, ám utóbbiból akár csinos ruhákat is vásárolhatsz.

 

Az egyik a Lost Gardens of Heligan. A hatalmas botanikus kert olyan, akár egy elvarázsolt, zegzugos dzsungel. De van itt olasz kert, mediterrán erdő, ausztrál bozótos, rózsakert, szőlőültetvény, legelő is - különleges kertépítészeti elemekkel. De nem az angolkertekre jellemző rendezettség, hanem a meglepetésekkel telitett kuszaság a jellemző.

 

⇒ Itt foglalhatsz Cornwallban szállást

 

Anglia délnyugati csücskén kellemes tengerpartokkal, nagyszerű szörföző helyekkel, hangulatos, apró halászfalvakkal és szép idővel találkozhat az idelátogató. Newquay a szörfözők első számú paradicsoma, Bude a strandolni vágyók kedvelt városa, de a György korabeli építészetéről és katedrálisáról híres nagyváros, Truro is kedvelt turistacélpont.

 

No és a híres St Michael's Mount: egy mesebeli kastély és egy zordonszép kápolna ül a Szent Mihály domb tetején, a sziget csak apály idején közelíthető meg száraz lábbal, az előtte húzódó part s a mögötte fekvő kis település nosztalgikus élménnyel gazdagítja az utazót. A vár és a szárazföldet hajdan alagút kötötte össze, de ma sajnos nem járható.

 

Kóstold - ha erre jársz! Cornish Pasty: félkör alakú tésztában sült zöldséges hús. Cornish Ice Cream: sárgás színű és gazdag ízű, magas író tartalmú fagyi. Cornish Cream tea: tejföl és lekvár, pogácsa és egy csésze tea. Hogs Puddin:  grillezett vagy sült fűszeres fehér kolbász. StarGazy pite: szardínia tésztában sütve, a hal feje és farka kikandikál a megsült tésztából.

 

 

 Még több információ: visitcornwall.com

 

 

 

Roman Grac képe a Pixabay -en.

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: