Costa Rica    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Costa Rica-i látnivalók

Costa Rica  - Egyértelmű kivételt képez Latin-Amerikában. Demokratikus ország, nincs hadserege sem, s még a csapvíz is iható... Tenger és dzsungel, egzotikus állatok és növények, ez Costa Rica legnagyobb vonzereje.

Costa Rica legszebb látnivalói, nevezetességei.

1. Strandok

 

A Csendes-óceán és Karib-tenger összesen 1180 kilométeren mossa partjait, helyenként szelíden paskolva, máshol hatalmas hullámokkal szaggatva-morzsolva a homokot és sziklákat. A strandok egy része gyakorlatilag néptelen, ám általában ezek közelében is várja egy-egy kisebb hotel a tengerimádókat. A Karib-tenger mentén, hosszú szakaszon érintetlen a part, ám a kevés kiépített fürdőhely az ország legjobbjai közé tartozik.

 

Puerto Viejo (nem tévesztendő össze a szárazföld belsejében található, hasonló nevű településsel) fekete homokjával a szörfösök paradicsoma, az északabbra található Cahuita Nemzeti Park pedig pálmafákkal szegélyezett strandjával hívogat. Itt korallszirtek óvják a partot a nagy hullámoktól, ezért úszásra és búvárkodásra egyaránt ideális a terület.

 

Különleges élményt ígér Playa Pan de Azucar, azaz a Cukorsüveg strand, vagy Conchal, amit homok helyett finomra zúzott kagylóhéj borít. A természet és a hullámok szerelmesei egyaránt kedvüket lelik Playa Grandéban, a kérges teknősök legnagyobb fészkelőhelyében, vagy Tamarindóban, ahol csodás éjszakai túrán figyelheted meg a teknősök életét, a nyílt tengertől elzárt Ocotalról pedig mélytengeri halászkirándulásokat tehetsz. A kevéssé zsúfolt strandok közé tartozik Dominical vagy az Osa félsziget dzsungel által teljesen körülzárt rövid partszakaszai.

 

A luxusra vágyókat Flamingo strandján többcsillagos szállodák és charter-vitorlások hada várja, a vékonyabb pénztárcájúak számára pedig például a vízesésekben gazdag Montezuma lehet érdekes - igaz, itt az alacsony árfekvés hasonlóan alacsony színvonallal párosul, ám az esős évszakban gyakran megközelíthetetlen kis falu az alternatív turizmus valóságos fellegvára is.

 

 

 

2. Tortuguero Nemzeti Park

 

Annak ellenére, hogy csak hajóval vagy repülővel érhető el, rendkívül népszerű a turisták körében. Három tengeri teknősfaj legfontosabb fészkelőhelye, tojásaikat május és október között rakják le.

 

Vezetett esti túrák során figyelheted meg a teknősöket. A park vad- és növényvilága rendkívül gazdag és változatos. Igazi dzsungel - mocsarakkal, lagunákkal. Láthatsz lajhárt, pumát, tapirt is, és ritka szép madarakat, valamint hüllőket. A gyalogos túrákat korlátozták, de vízitúrákat, csónaktúrákat szerveznek. A tengerpartja szép, de úszásra nem alkalmas, mert sok a cápa.

 

► Megközelítés: Cariariból vagy Moinból hajóval. Nyitva: 08:00-18:00. Belépődíj: 7 $

 

 

 

3. Arenal Vulkán

 

E nemzeti park az ország szívcsakrája. Közepén magasodik az 1600 méteres, kúp alakú Arenal vulkán. Rendkívül aktív, hatalmas kitörések és gyilkos lávaomlások jellemzik történetét. Parázsló, vörös izzása éjszaka figyelhető meg igazán. A park látogatható, de az éjszakát nem töltheted itt, kivéve, ha befizetsz egy éjjeli túrára.

 

⇒ Itt foglalhatsz Costa Ricában szállást

 

A park a turisták kedvence, nemcsak a vulkán miatt, hanem azért is, mert a területén alkalom adódik vadvízi evezésre, lombkorona túrára, vízesés rappelingre, barlangaszásra és lovaglásra is. Ha úgy gondolod, a kis közép-amerikai ország talán legnagyobb látványosságát jobb a biztos távolból szemlélni, merülj nyakig a vulkán fűtötte, vízesés táplálta Tabacon hőforrások termálmedencéiben, és innen nézd, ahogy a láva lefelé kanyarogva utat vág magának a hegyoldalon.

 

 Cím: Fortunától 12 kilométerre. Közlekedés: busz a park bejáratáig vagy taxi. Nyitva: 8:00-16:00. Belépődíj: 10 $

 

 

 

4. Cahuita Nemzeti Park

 

Itt található az ország karibi tengerpartjának egyetlen korallzátonya, kiváló lehetőséget teremtve a búvárkodásra. Több száz halfaj és két hajóroncs teszi a merülést még élvezetesebbé. Lenyűgöző strandjai és esőerdő-kirándulásai teszik vonzóvá.

 

Ha korán indulsz és szerencséd van, különféle vadak (kapucinus majmok, lajhárok), színes madarak sokaságát láthatod, és talán még a kék pillangót is megpillanthatod. A legjobb egy 4 órás, 7 kilométeres dzsungeltúrán részt venned, szakavatott vezetővel. Túrázáskor vigyél magaddal vizet és egy kis harapnivalót. Szállást könnyen találsz.

 

Megközelítés: San Joséból busszal 4 óra és 6 $. Nyitva: 08:00-16:00 (a dzsungel korán sötétedik!) Belépődíj: 7 $ (adomány)

 

 

 

5. Monteverdei Felhőerdők

 

A felhőerdők világa (hisz itt a dzsungel 1200-1600 méter magasan húzódik) rendkívül nedves, ködös misztikus terület. A vadon élő állatok egyik legjelentősebb menedéke. Leghíresebb madárlakója a ragyogó tollazatú quetzal, legkönnyebben a fészkelési időszakban (március-április) figyelhető meg.

 

A quetzal mitikus madár, a helyi pénznem neve és az indián sámánok tollazatának egykori éke, a madárnak isteni kapcsolatot tulajdonítottak. Számos jó túraút közül választhatsz, de a legizgalmasabb egy függőhidas lombkorona túra.

 

► Cím: Santa Elenától 6 kilométerre. Közlekedés: buszok indulnak a Santa Elena-i Banco Nacional elől 6:15 és 13:00 órakor, vissza pedig 12:00 és 16:00 órakor. Nyitva: 8:00-16:00. Belépődíj: 17-9 $

 

 

Ez az ország nem a rohanás világa. A kényszerű lassúság azonban szépen lassan átformálja az embert. Megtanulja tisztelni és becsülni a pihenés és várakozás perceit, felfedezi a rejtőzködő pompát, és rájön: a lajhárok és teknősök egyáltalán nem oktalan, lusta állatok, hanem bölcsek. Végtelenül bölcsek. Ezért is élnek Costa Ricán.

 

 

 

► Még több információ: visitcostarica.com

 

(Fotó: shutterstock.com, pixabay.com, flickr.com by Martin Diepeveen)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: