Costa Rica    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Costa Ricai kisokos

Costa Rica - Izgalmas ország, amely látnivalói mellett sok-sok kalanddal csábítja az utazót. A főszezon legzsúfoltabb időszakában, decemberben és januárban szüretelik a világhírű Costa Ricai kávét, március elején pedig több mint 1500 orchideafaj virágzik.

Costa Rica hasznos tudnivalói, közlekedési információkkal.

Costa Rica a közép-amerikai kontinenshídon elterülő ország. Karib-tengeri és csendes-óceáni partvidékét keskeny síkság kíséri. Az ország területének legnagyobb része vulkánok csúcsaival tűzdelt hegyvidék.

 

 

Képviselet

 

Nincsenek hivatalos külképviseletek Costa Rica és Magyarország viszonyában. Hazánk mexikóvárosi nagykövetét akkreditálja San Joséba. Magyarország tiszteletbeli konzulátussal rendelkezik az ország fővárosában működtetett konzuli irodával.

 

 

Biztonság

 

Costa Rica nem tekinthető teljesen biztonságosnak, mivel az utóbbi időben elszaporodtak a kisebb bűncselekmények. A holmidra mindenkor és mindenütt figyelj, különösen az autóbusz-állomásokon és a tömegközlekedési eszközökön. A lopás és autófeltörés gyakori. Ne hordj ékszert, ne legyen nálad nagy mennyiségű készpénz, és ne válts pénzt az utcán.

 

A drogkereskedelmi útvonalak a columbiai, ecuadori, vagy egyéb dél-amerikai forrásokból kiindulva ma már az egész ország területét behálózzák, de ez nem érinti közvetlenül a turistákat. Az idegenforgalom célpontjaira a rendfenntartó szervek felügyelnek. A szervezett, csoportos turizmuson kívüli egyéni utazások kockázatosak.

 

 

Időjárás

 

Éghajlata trópusi. A májusi–novemberi időszak esős, a decemberi–áprilisi időszak pedig száraz. A turistaszezon novembertől áprilisig tart. A tengerpartok közelében, illetve a Kordillerák magaslatai és szélirányos völgyei az átlagosnál többször kapnak csapadékot. Habár az évi átlaghőmérséklet a tengerparti sávokon meghaladja a 31 fokot, egy jó kis trópusi eső bármikor eláztathatja a kirándulást, különösen a májustól őszig tartó időszakban.

 

Az esős évszak árai ugyanakkor jóval alacsonyabbak, a vegetáció pedig érthetően dúsabb és frissebb ilyenkor. Bármikor utazol is, mindig legyen nálad esőkabát vagy esernyő, a párás, esős időben gyakran jól jöhet egy száraz zokni vagy ing. Ha a hegyekben is szeretnél kirándulni, legalább 15 fokkal hidegebb időjárásra készülj.

 

 

Egészség

 

Egészséges maradsz, ha megfontolod, mit eszel és iszol, ha nem napozod vörösre magad az óceánparton, és nem vágtatva vágsz neki a vulkánoknak.  Tiszteld a trópusi napot és védd magad tőle. Igyál sok palackozott vizet, kerüld a jégkockás üdítőt…

 

Kötelező oltás nincs. Elővigyázatosságból ajánlható: hepatitis A, hepatitis B, hastífusz, MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) és a tetanusz-diftéria (10 évente). A víz a városokban általában biztonságos, de inkább palackozott vizet vásárolj. Az egészségügyi szolgáltatások a városokban magas színvonalúak és megbízhatóak, miként jó a higiénia is, de a kezelések ára nagyon magas. A gyógyszertárakban többnyire recept nélkül is kaphatsz legálisan megfelelő orvosságot.

 

⇒ Itt foglalhatsz Costa Ricában szállást

 

A trópusi betegségeket elkerülheted, ha körültekintően jársz el. A malária a tengerparti és az északi zónában fordul elő, a szúnyogok éjszaka támadnak, kenőccsel, füstölővel vagy hálóval védekezhetsz. Viseljen hosszú nadrágot és hosszú ujjú inget. A dengue-láz terjesztője egy agresszív nappali szúnyog, a másodszori fertőzése lehet életveszélyes. A strandokon ügyelj a pirujasra (homoki bolhákra). Icipici rovarok, ha megcsípnek, ne vakard el. Magától begyógyul.

 

 

Közlekedés

 

Repülőterek - Costa Rica két légitársasága közül az egyik a NatureAir (www.natureair.com), a másik a Sansa (www.flysansa.com). Mindkét légitársaság kis utasszállító repülőgépekkel repül, a poggyász súlya nem lehet több, mint 12 kg. A NatureAir a Tobías Bolaños repülőtértől (San Josétól 8 km-re, nyugatra), a Sansa a Juan Santamaría nemzetközi repülőtérről (San Josétól 20 kilométerre, nyugatra) indítja járatait. A száraz évszakban nagy a kereslet a jegyek iránt…, foglalj előre, és indulás előtt 3 nappal erősítsd meg. A menetrendek folyamatosan változnak, és a zord időjárás miatt a késések gyakoriak. Légy türelmes: a kis repülőgépek - nagy viharok élménytől óvakodj. Costa Rica két nemzetközi repülőtérrel rendelkezik, a nagyobbik San Jose (Juan Santamaría), a kisebbik Liberia mellett található. (www.aeris.cr)

 

Buszok - A buszos távolsági közlekedés a legjobb és legolcsóbb, a leghosszabb út sem kerül sokkal többe, mint 10 $. San Joséban nincs központi pályaudvar, a terminálokat szétszórva találod a városban. A buszmenetrend ingadozhat. (www.costaricabybus.com). A csomagjaidra vigyázz. Helyi buszok San José, Puntarenas, San Isidro, Golfito és Puerto Limón városban járnak.

 

Taxi - San Joséban címek helyett inkább a híres épületek vagy szobrok alapján adnak - és várnak - útmutatást. Bár megkezdték az utcatáblák felszerelését is… Ezért ha taxiba ülsz, érdemes előtte megnézni, milyen nevezetesség van az adott környéken, és ahhoz irányítani a sofőrt. Kapcsoltasd be a mariast, a mérőórát.

 

Autó - Ha saját vagy bérelt autóval közlekedsz, figyelj a kátyúkra: az utak tényleg nagyon rossz minőségűek. Amennyiben az előre lefoglalt bérautóért nem mégy el időben, előfordulhat, hogy hoppon maradsz, tehát, ha bármilyen okból késel, értesítsd az autókölcsönzőt. Ugyanez érvényes a repülőjáratokra is. Az ország vasúti forgalmát 1995-ben beszüntették.

 

 

Dzsungel és óceán

 

A karibi part általában nyugodtabb, a csendes-óceáni viszont jobban ki van építve. Mindkét partvonalon gyakori azonban a pusztító, örvénylő hullámverés, ezért mielőtt úszni vagy búvárkodni indulnál, kérdezd meg, mikor biztonságos a tenger.

 

A természetvédelmi területeken soha ne hangoskodj, ezzel elijeszted az állatokat. A dzsungelben a fényt szinte teljesen megszűrik a lombkoronák, csupán 10%-a jut el a föld szintjére. Ja, és még valami: csak hivatásos vezetővel vágj neki az őserdőnek, és soha ne hagyd el a kitaposott ösvényt, mert könnyen eltévedhetsz.

 

 

Nota bene

 

Spanyol a hivatalos nyelv, de az angolt széles körben beszélik. Akárcsak az USA-ban, a feszültség 120 V, és a frekvencia sáv 60 Hz, a fali dugaszoló aljzatok is az észak–amerikai minta alapján készülnek. A nemzetközi telefonkód: Costa Rica 506. A kimenő kód 00, majd a megfelelő ország kódja…

 

Costa Rica-é az egyik legfejlettebb távközlési rendszer Latin-Amerikában. Mobil a GSM 1800-as hálózatokon. Internetkávézókat találsz a nagyobb városokban. Vészhelyzet telefonszám: 911 (angol nyelvű operátor), mentők: 1.028, tűz: 1.118. Rendőrség: 2222-1365 vagy 2221-5337.

 

 

 

 Még több információ: visitcostarica.com

 

(Fotó: flickr.com by Jose Pablo Orozco Marin)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: