Csehországi látnivalók

Csehország - Prágából egynapos kirándulással elérhető Karlovy Vary, Karlštejn és Konopiste vára, és a két történelmi város, Mělník és Kutná Hora. De ne hagyd ki a képeslapra illő Český Krumlovot, se Telc városát, a reneszánsz építészet apró csodáját...

Csehország legszebb látnivalói, nevezetességei.

1. Český Krumlov

 

Úgy tartják, a legszebb cseh város, nem hiába került fel a Világörökség listájára is. A Moldva kettős kanyarulata felett - a gyönyörű természet ölében lapul meg. Barangolj a mesébe illő kastélya körül, a folyó partján, vagy vessz bele a középkori, reneszánsz szépségű mellékutcácskáiba…

 

Várnak a kiállítások, hangversenyek, színi- előadások, vendéglők, kávéházak és középkori kocsmák... A város környéke csupa aktivitás: lovaglás, vadvízi evezés, hegymászás, hegyi kerékpározás.

 

► Info: www.ckrumlov.info/php/hu/

 

2. Karlovy Vary

 

Koronás fők kedvenc helye volt egykor, és ma is híres – többek között gőzölgő termálforrásairól és barokk-gótikus építészetéről. Akit a jó levegő elálmosít, wellness-élményekkel, erdei sétákkal frissítheti fel magát, vagy beleugorhat a város nyüzsgő kulturális életébe, mert programból sosincs hiány.

 

Ha már itt jársz, ne hagyd ki a közelben az Ohře folyó fölé magasodó Loket kastélyát. És ne feledkezz meg a gyógyforrások vizének kortyolgatása közben az esti Becherovkáról se...

 

► Info: www.karlovyvary.cz

 

3. Kutná Hora

 

Látogass el e régi ezüstbánya-városba, és nézd meg a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának emelt és róla elnevezett csodás templomot. A több mint öt évszázadon át, előbb gótikus, majd barokk stílusban épített katedrális lenyűgöző fal- festményekkel büszkélkedhet.

 

Kutná Hora hatalmas város volt egykor, amely méretét és lakóinak számát tekintve nemcsak Prágával, de még Londonnal is vetekedett. A királyi pénzverde is azt követően alakult meg, miután a 14. században felfedezték itt az ezüstöt, és a város villámsebesen Bohemia, vagyis a történelmi Csehország politikai, kulturális és gazdasági központjává vált. Ma a Világörökség része.

 

Ha a katedrálisban kigyönyörködted magad, nézd meg a 15. századi Kőházat, amely ma Csehország egyik leggazdagabb múzeuma, az Ezüstmúzeumot a Hrádek gótikus kastélyában, és bóklássz a macskaköves utcákon, amelyeket gótikus és neoreneszánsz épületek szegélyeznek.

 

► Info: www.kutnahora.cz

 

4. Macocha-szakadék

 

Akinek tériszonya van, messze kerülje el! A többiek viszont nyissák nagyra a szemüket, mert lélegzetelállító látványban lesz részük…

 

Állj meg a szakadék peremének legmagasabb pontján, itt van az első számú kilátóterasz, és nézz lefelé – az ezernyi barlanggal tarkított Morva-karsztba vágott óriási – 170 méter mély – hasadék legaljára is elláthatsz. És ha már kellően elszédültél, ereszkedj le a mélybe, mondjuk a Punkva barlangokba, ahol egy földalatti folyó vezet a titokzatos sötétségbe.

 

 Info: www.cavemk.cz

 

5. Olmütz

 

Az egyetemi város kiépített parkjaival, barokk templomaival, szobraival és szökőkútjaival csalogat. Híres látnivalói a 15. századi orloj, a Szent Vencel dóm és az érseki székesegyház, ahol III. Vencel cseh és magyar király nyugszik, akit 1306-ban Olmützön öltek meg – a tettesek és a gyilkosság indítéka máig felderítetlen, de III. Vencel halála egyben a cseh Přemysl-ház kihalását is jelentette.

 

 Itt foglalhatsz Csehországban szállást

 

Olmütz a termékeny Hanák régióban fekszik, amely festői kis falvairól és vonzó szüreti fesztiváljairól is híres. [1848-ban, amikor  ideiglenesen a császári udvartartás Olmützre települt,  december 2-án Ferenc Józsefet az olmützi érseki palotában császárrá kiáltották, s itt bocsátotta ki a magyarok számára elfogadhatatlan alkotmányt.]

 

► Info: www.olomouc.eu

 

6. Pilzen

 

A Pilsner Urquell sörfőzde a hely, ahol 1842-ben megszületett a világ legjobb söre – tartja némely cseh. Vezetett túrák visznek körbe a középkori alagutakon és söröspincéken az óváros központja alatt.

 

Pilzenben láthatod Csehország legnagyobb terét is, ez a Köztársaság tér (Námesti Republiky), de ha inkább a sörös élményeknél maradnál, nézd meg a reneszánsz városházát, emeletén az első minőségellenőrként funkcionáló Serfőzők Próbapadjával.

 

A legenda szerint erre kellett a mesternek a ser főzetmintáját ráöntenie, majd ráülnie, s ha a nedű száradása után nadrágja nem ragadt bele, akkor elfenekelték, a sört pedig kiöntötték. Aztán látogasd meg a középkori malátacsíráztatóban kialakított Serfőző Múzeumot (Pivovárské Museum) is, ahol láthatod, hogyan húzták fel a vizet 80 méteres mélységből.

 

► Info: www.plzen-city.cz

 

7. Sedleci osszárium

 

Borzongató és egyedülálló élmény vár rád Kutná Hora külvárosában: majd negyvenezer csontváz díszíti és bútorozza be a sedleci kápolna belső terét. Az apátság aprócska temetőkertje a 13. században vált a hívők áhított nyughelyévé, amikor II. Ottokár cseh király a Szentföldről visszatérve a Golgotáról hozott földet hintett el a sírok között.

 

Egy századdal később a pestisjárvány és a huszita háborúk több ezernyi áldozatát temették ide, majd 1400 táján gótikus kápolnát húztak fel a temetőkert közepére, és napvilágra kerültek a tömegsírok.

 

A csonthalmokat a kápolnában helyezték el, és itt nyugodtak egészen 1870-ig, amikor egy fafaragó mestert megbíztak a feladattal: rendezze a csontokat... A kápolna sarkaiban négy hatalmas halom magasodik, a mennyezetet koponyák füzére díszíti, az óriás csontcsillár pedig az emberi test minden csontját magában rejti. De csontok formázzák a megbízó címerét és a faragómester aláírását is.

 

► Info: www.kostnice.cz

 

8. Telč

 

Az egyik legszebb reneszánsz város Európában, főterén a festménybe illő, 16. századi színes, árkádos házikókkal.

 

A 13. században mint vizierőd működött, háborúk és csatározások pusztították, de a legnagyobb csapást az 1530-as tűzvész okozta, amikor szinte teljesen újjá kellett építeni a várost. Katedrálisa eredetileg gótikus stílusban épült, de a 17. században reneszánsz stílusban felújították, és egy csinos angolparkkal is bővült.

 

► Info: www.telc.cz

 

 

 

► Még több információ: czechtourism.com

 

 

Peter Tóth képe a Pixabay -en.

Betöltés...
(9)
Pozitív értékelés (9) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: