Csehországi tudnivalók

Csehország - A túlszámlázó pincérektől és a zsebesektől eltekintve biztonságos ország, a tömegközlekedés kifejezetten jó és kedvező árú.

Csehország hasznos tudnivalói, közlekedési információkkal.

Biztonság

 

Az általános közbiztonság jó, de a turisták gyakran esnek zsebtolvajok áldozatául. A városban sétáló vagy tömegközlekedési eszközön utazó turisták zsebéből vagy táskájából direkt lökdösődés közben lopják el értékeiket. Nem ritka az éttermi lopás sem.

 

Gyakoriak a gépkocsifeltörések és -lopások. Előfordul, hogy a rendőrök alkudoznak a kiszabásra kerülő közlekedési büntetés összegéről, nem akarnak igazolást adni a külföldinek. Ilyenkor érdemes feljegyezni az intézkedő rendőr azonosító számát, az időpontot és a pontos helyszínt.

 

Közlekedés

 

Csehországban gyakoriak a nagy esőzések és árvizek, jellemzően a morvaországi és sziléziai utakon lehet számítani átmeneti fennakadásokra, forgalom-korlátozásokra, terelésekre. Az aktuális helyzetről az alábbi honlapon lehet tájékozódni: www.dopravniinfo.cz

 

Csehországban közlekedési ügyekben a rendőrség (Policie ČR), a helyi rendőrség (městská policie), valamint a vám- és pénzügyőrség (celní úřad) járhat el. Szigorúan büntetik a szabálysértőket. Előfordulhat, hogy kisebb közlekedési baleseteknél, autófeltöréseknél több órát kell várni a rendőrség kiérkezésére. Sztrádák mellett sok a trükkös csaló, autófeltörő.

 

A nagyvárosok központjában a parkolás megkezdése előtt érdemes tájékozódni, hogy lehetséges-e ott turistáknak is. Kék és sárga csíkkal festett felületeken nem szabad, de táblák is figyelmeztetnek rá szép cseh nyelven. Kerékbilincs és elvontatás: 1500 - 2500 cseh korona…

 

⇒ Itt foglalhatsz Csehországban szállást

  

Autópálya-díjak: 10 napra, 1 hónapra és 1 évre érvényes matrica kapható. Az aktuális matricaárak a www.ceskedalnice.cz/en/english.htm honlapon tekinthetők meg (angol nyelven is).

 

Az összes tömegközlekedési eszközre egységes díjszabású jegyek érvényesek. Metróállomásokon, kioszkokban, trafikokban vásárolhatók. Gyakori az ellenőrzés. Legjobb napijegyet váltani. (www.dpp.cz)  Csehországban sok a panasz a taxisokra. Célszerű előre tisztázni a viteldíj várható összegét.

 

Telefon

 

Csehországon belül nincs előhívószám. A csehországi telefonszámok – a sürgősségi számok kivételével – egységesen kilenc számjegyűek. Magyar mobilról történő híváskor a 00-420 országkód után a kilenc számjegyű hívószámot kell tárcsázni. Az általános segélyvonal a 112, angolul vagy németül is… 

 

Egészség

 

Az egészségügyi ellátás általános színvonala megfelelő. A cseh egészségügyi intézmények baleset vagy sürgősségi ellátás esetén kérik az EU egészségbiztosítási kártya vagy utasbiztosítás felmutatását. Ennek hiányában csak fizetés ellenében biztosítják az orvosi ellátást. Csehországban orvosi ellátás esetén vizitdíjat (30 CZK), kórházi ellátási díjat (100 CZK/nap), illetve sürgősségi/ügyeleti díjat (90 CZK) kell – még az orvosi ellátás megkezdése előtt – fizetni.

 

 

 

► Még több információ: czechtourism.com

 

 

skitz_cz képe a Pixabay -en.

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: