Cu Chi alagutak

Vietnam – Az amerikaiak ellen vívott harcban a vietkongok szabályosan beásták magukat a föld alá. Ho Si Minh–Saigon közelében fekszik az alagútrendszeréről híres Cu Chi, egykori gerilla bázis.

Cu Chi elképesztő és félelmetes alagútrendszere, és a lejárat.

Az amerikaiak ellen vívott harcban a vietkongok szabályosan beásták magukat a föld alá.

 

A lakosság és a katonák is a föld alatt éltek, keskeny, nyolcvan centis alagutak kötötték össze a nagyobb termeket, álcázott szellőzőnyílások biztosították a levegőáramlást, de a föld alatt élni maga volt a túlélésért vállalt önkínzás. Férgek és kígyók, hihetetlen forróság és bűz járta át a földalatti üregeket.

 

Volt kórház, kút és tárgyaló, fegyverraktár, konyha és több szinten futó alagútrendszer, az élelmet a gyökerek és a Saigonból hozott lopott ételmaradékok adták.

 

Csak egy példa, a szellőzőnyílásokat termeszfészkekkel álcázták és borssal szórták körbe, maguk a ki-be járó katonák is borsszappannal mosakodtak, nehogy szagot fogjanak a kutyák. Vérátömlesztéskor pedig a beteg saját vérét fogták fel, és pumpálták vissza.

 

Ma a turisták egy rövid szakaszon tekinthetik meg a vietkongok egykori gerillabázisát.

 

Némely túlsúlyos turista kedvéért az alagutak első szakaszát kiszélesítették… de így is izzasztóan félelmetes az a néhány méter, amit a sötétben tapogatózva meg lehet tenni.

 

 

Ben Dinh-ben a túravezetés egy osztályteremben kezdődik, a táblán egy tervrajz az alagutakról és filmvetítés: a fekete-fehér képkockákon igazi nemzeti büszkeséggel mutatják be a hátborzongató létkörülményeket. Ezután indulás az őserdőbe, ahol megmutatják a rejtett halálos csapdákat, az álcázott csapóajtókat és egy elhagyatott tankot. Majd leereszkedhetsz a mélybe.

 

Bemutatják, hogyan készítettek a vietkongok a fel nem robbant lövedékből halálos csapdát, és hogyan terelték el a föld alatti füstöt a forrásától, nehogy felfedje a rejtekhelyüket. S közben te is gerillának érezheted magad: lőhetsz párat egy AK47-essel (1 $ töltényenként), és a túra közben teával és főtt gyökérrel csillapíthatod éhséged, ahogyan azt a föld alatt élők tették.

 

 

 

 Két pont, ahol az alagutak megtekinthetők: Ben Dinh és a közeli Ben Duoc (5 $ a belépő). Mikrobusszal és taxival lehet megközelíteni, előbbi meglehetősen zsúfolt, de olcsó, kb. 4 $ fejenként, a taxi ára 4 személynek 40 $ körüli. Még egy lehetőség van: hajóval mész és busszal jössz vissza – ennek részleteiről a Delta Adventure Tours-nál érdeklődhetsz.

 

 

(Fotó:shutterstock.com, flickr.com by Fiona Thomson)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: