Cuzco kisokos

Peru - Cuzco a turisták számára nem cél, hanem kiindulópont a Machu Picchu felé, aztán amikor ide érnek, csodálkoznak, milyen érdekes és megkapó ez a perui város is. Cuzco az inkák központja volt, ez hangulatán még ma is érződik. Székesegyháza és a La Merced templom a spanyol építészet gyöngyszemei.

Cuzco hasznos tudnivalói árakkal.

Biztonság

 

Ezen a magasságon a fejfájás és a légszomj a leggyakoribb betegség, olykor a hányinger. Igyál sok vizet, kerüld a nehéz ételeket, és mint a helyiek: igyál te is coca mate-t vagy teát. (Ne aggódj!) Cusco egyre zsúfoltabb, sok a turista, így a tolvaj is. Éjszaka légy óvatos, közlekedj hivatalos taxival.

 

 

Időjárás

 

Az extrém magasság és az Egyenlítőhöz való közelsége miatt az átlagos hőmérséklet igen kiegyenlített. A nyár (decembertől februárig) kissé melegebb, mint a többi évszak, de esős. Súlyos felhőszakadások és áradások teszik olykor kényelmetlenné az utazást.

 

A legjobb május és szeptember között ide utazni, amikor Cusco szinte mindig napos és csontszáraz. Az esték azonban hűvösek, bár a hó nagyon ritka.

 

 

Cuzco hotel, szállás

 

Jó hír, a szállás Cuscóban általában elég olcsó, és meglehetősen jó színvonalú, hátizsákos éjszakai szállásokat is találsz, de nem spórolsz annyit, amennyivel rosszabb körülmények közé kerülsz.  A főszezon májustól októberig tart. Ez a száraz évszak, ekkor a legnagyobb a forgalom.

 

  Booking.com  

 

 

A legtöbb új szálloda elég messze esik a központtól, megnehezíti a városnézést és a szórakozást. Főszezonon kívül, november és április között, elég mértéktartó a szállások ára.

 

 

Látnivalók

 

Az Inka Birodalom központjában egykor kétszázezren laktak. Az első inka, Manco Cápac alapította, s a város egy hatalmas pumát formázott, az inkák szent állatát. Központjában emelkedett az arannyal borított Naptemplom, a birodalom legszentebb helye, amely több ezer papnak adott otthont, és egyben a legjelentősebb inka csillagvizsgáló volt.

 

Aztán jött Pizarro… és felépíttette a Santo Domingo templomot a Naptemplom lerombolt alapjaira. Egy ásatás során megtalálták az eredeti inka templom néhány termét – lenyűgöző mérnöki tudásról tesznek tanúbizonyságot, össze se hasonlítható az európai építészettel.

 

Arany udvar / Coricancha inka romjai >> 6.00 $

Vonat a Machu Picchu (oda-vissza): lassú és drága >> 100 - 600

Machu Picchu >> 20.00

Szent Völgy buszos túra: egész napos túra a környező völgyben >> 22.70

Cusco 2 órás túra: helyi látnivaló, erősen ajánlott >> 5,20 $

 

A Sacsayhuamani erőd is remekbe szabott inka építmény volt egykor, a puma fejét formázta. Tornyaival és számtalan épületével, mint egy igazi labirintus, termeit raktárként használták, naptemploma rituális szertartások színhelyeként szolgált. Ma már csak a falak állnak. A spanyolok egyenként hordták el a köveit, hogy templomaikat, kormányépületeiket és a gazdagok házait felépítsék belőlük. Csak azok a kövek maradtak, amelyek túl nagyok voltak ahhoz, hogy egyszerűen elmozdítsák.

 

Hogyan mozgatták az inkák a hatalmas köveket, amelyeket a spanyolok nem bírtak elhordani? Máig rejtély. A legnagyobb kőtömb becsült súlya 128 és 200 tonna! között lehet…

 

 

Cuzco közelében találod az inka tudás rég elfeledett tárházát. Moray olyan, mint egy amfiteátrum, de itt nem színi- előadásokat tartottak a nép szórakoztatására, annál sokkal keményebb munka folyt.

 

Kísérleti helyszín volt ez, ahol növényeket teszteltek. A lépcsőzetes felépítésnek köszönhetően különböző mikro- klimatikus viszonyokat hoztak létre, s így azt vizsgálhatták az inkák, hogyan reagálnak a növények a hőmérséklet-változásra.

 

Aktuális árak ⇒ Cuscoban

 

Étkezés

 

Az étel és az ital meglehetősen olcsó, éttermek és bárok sora verseng a turistákért. A pizza különösen népszerű ebben a régióban, az árak nagyon ésszerűek, az európai árakhoz mérten. Szabadtéri éttermek: jó minőségű perui konyhával várnak, elfogadható áron. Cuy chactado (sült tengerimalac burgonyával), chicharrón (olajban sült sertéshús, menta, hagyma és a kukorica), lechón (malacsteak). Klasszikus a rocoto relleno (töltött csípős paprika) és a papa rellena (hússal töltött burgonya), torta de papa (burgonya omlett).

 

Reggeli: ahol a helybéliek is  >> 1,50-2,90 $

Ebéd: sok étterem a belvárosban  >> 2,25-3,70

Vacsora: turista éttermekben és menük >> 3,40-5,70

Sör (0,5 l palack): helyi lager, last minute áron >> 1,20-3,00 $

 

 

Közlekedés

 

A város nevezetességei gyalogosan is megközelíthetők, a láb mindig kéznél van, de a taxi is olcsó és szabályozott. (Okarina, Alo Cusco taxik). Gyalog megerőltető a magasság miatt, menj lassan s kortyolgasd a vized.

 

Taxi a repülőtértől a városközpontig >> 1,10-1,90 $

3km taxi Cuscoban  >> 1,10-1,90 $

 

A Machu Picchu-kaland lehet felháborítóan drága is, ha nem figyelsz oda és nem tervezel előre. Cusco és Agua Calientes között a vonat lassú és drága, kb. 30 dollárral többért már egy komplett csomagot kapsz valamelyik helyi utazási irodánál.

 

 

 

 Még több információ: cuscotravelguide.com

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: