Dániai látnivalók

Dánia  - A kissé hideg strandok, a mesebeli kastélyok, a buja erdők és a barátságos polgárok országa, ahol, állítólag, fertőző az életöröm. Nos, lássuk a Koppenhágán kívüli legérdekesebb látnivalókat.

1. Kronborg-kastély

 

Shakespeare Hamlet című drámájának színtere és a Világörökség része. Következésképpen Helsingor város kihagyhatatlan látnivalója. Még azok körében is divatos, akik soha nem olvastak Shakespeare-t .

 

A Kronborg-kastély Észak-Európa egyik legjelentősebb reneszánsz vára. Hajdani stratégiai jelentőségét annak köszönhette, hogy a Dániát és Svédországot elválasztó öböl itt a legszűkebb. Az 1420-as években VII. Erik erődöt épített, amely később, II. Frigyes idején alakult át reneszánsz kastéllyá és királyi lakhellyé. Az idők során tűzvészek és ostromok tépázták falait. Napjainkban időnként Hamlet-előadások színhelye. 

 

A kastély alatti kazamatákban található Dán Holger lovag szobra. Alakját Andersen meséje tette ismertté. A legenda szerint ez a legyőzhetetlen harcos honvágytól hajtva hazatért és ott mély álomba zuhant. Ha azonban hazája halálos veszélybe kerül, felkel, és újra harcba indul.

 

Honlap és fotók: kongeligeslotte.dk/en/palaces-and-gardens/kronborg-castle.html

 

2. Odense

 

Andersen városában természetesen látni kell a nagy mesélőnek emlékül állított múzeumot, amelyet még 1908-ban alapítottak. Ma interaktív kiállításokkal és Andersen skicceivel, műalkotásaival a falon, illetve önéletírásából megelevenedő jelenetekkel mutatja be a leghíresebb dán meseírót. Andersen gyermekkori otthona, amely az Odense Katedrálistól délnyugatra található, szintén a múzeumhoz tartozik.

 

Európa egyik legszebbjeként tartják számon a város állatkertjét, főként, miután 2001-ben megnyitotta óriás Oceanáriumát is. Az állatpark a világ minden tájáról mutat be különleges fajokat, a szibériai tigristől a dél-amerikai esőerdőkben honos tapírig. Van egy hatalmas, az afrikai szavannát imitáló területe is, ahol a zsiráfokat még etetni is lehet. Az állatkertbe vízi úton, a folyón csónakázva is megérkezhetsz, így még a sorbaállást is elkerülheted a bejáratnál. A park este 9-ig nyitva tart.

 

Honlap és fotók: www.visitodense.com/ln-int/funen/attractions/odenses-attractions

 

3. Aarhus

 

Dánia második legnagyobb városa, kikötő és egyetemi város, mely a világ első szabadtéri múzeumával büszkélkedhet. A Den Gamle By-nak nevezett skanzenben szó szerint megelevenedik Dánia történelme: a 19. századtól az 1970-es évekig az adott korszakot hűen rekonstruáló épületekben, utcácskák között, boltokban és műhelyekben korhű kosztümöt viselő emberek mutatják be, milyen is volt az élet a rég letűnt korokban. Az élményt megkoronázandó, lehet itt lovas kocsikázni, mestereket munka közben szemlélni és régimódiasan sörözni.

 

A városra az ARoS Művészeti Múzeum tetejéről nyílik a legszebb panoráma. A múzeum legfelső szintjét egy óriási, a teljes színspektrumot lefedő üvegtető borítja. A szivárvány panoráma a 150 méter hosszú, kör alakú folyosót végigjárva nyújtja a legteljesebb élményt. A múzeum tervezőit Dante Isteni színjátéka inspirálta, így nem meglepő, hogy az alsó szint feketére festett kiállítótermei a pokol 9 körét testesítik meg, miközben különböző nemzetközi installációknak adnak otthont. A felsőbb emeleteken a múzeum saját kollekcióját láthatjuk: műalkotásokat a 19. századtól napjainkig. Majd a sötétségből a fény felé haladva pokolból vezető utunkat isteni fényként a színpompás üvegtető teszi teljessé. 18 éven aluliaknak ingyenes a belepés.

 

Egy kellemes sétányira a városközponttól, a Marselisborg erdő ad otthont a Tivoli Friheden témaparknak, ahol szenzációs hullámvasutak, játékok és szórakoztató programok várják az egész családot. Nem messze innen a Marselisborg Palota, a királyi család téli és nyári rezidenciája, délben őrségváltással, sőt, a királynő pompás rózsakertjét is megcsodálhatod, hacsak a királyi család éppen nem itt tartózkodik.

 

Honlap és fotók:  www.dengamleby.dk

 

4. Egeskov, Fyn sziget

 

Harminc perces autóútra Odensétől fekszik a mesebeli Egeskov kastély. A reneszánsz épület 1554-ben készült el, cölöpökre épült és eredetileg védelmi célokat szolgált - ma a legszebben megőrzött vizes várárokkal körülvett kastélyként tartják számon egész Európában.

 

A nagyközönség előtt, egyfajta múzeumvárosként, 1959-ben nyitotta meg kapuit, s az évek során gyönyörűen renoválták. Melléképületeiben Veteránautó Múzeum, Motormúzeum és Babamúzeum is helyet kapott. A gyerekeket játszótér, állatsimogató és labirintus is várja, s mindez lélegzetelállítóan szép környezetben.

 

Honlap és fotók:  www.egeskov.dk

 

5. Öresund híd

 

Az Öresund híd egy kombinált közúti-vasúti híd, amely Koppenhágát köti össze a svédországi Malmővel. A hídon halad keresztül az E20-as európai főútvonal és egy kétvágányú vasúti pálya.

 

A 7845 méter hosszú híd csak a két város közötti távolság felét teszi ki, az összeköttetés másik fele egy mesterséges szigetbe vájt alagútban halad, vagyis a híd, valahol középtájon egy alagútba fut bele s a föld alatt folytatódik. A hídon áthaladóktól hídpénzt szednek.

 

Honlap és fotók:  horesundsbron.com

 

6. Legoland Billund

 

Ötvennyolcmillió lego kockából felépített élménypark. Kicsi a területe, de akár két napig is ámulatba tudja ejteni a látogatót. A park központja Miniland, amely híres épületek makettjeiből áll össze. A legaprólékosabb munkával készült építménye a 3 millió kockából összehozott koppenhágai kikötő másolata, elektronikusan vezérelt hajókkal, vonatokkal és darukkal.

 

A témaparkok között található a Dinoszauruszok királysága, a Lego Vadnyugat, a Kalózok Földje és a Lego Hollywood. A Legoland azonban nemcsak a mindent a szemnek… hatalmas és színes vidámpark is egyben, több hullámvasúttal és kisvasúttal. Ha bérelsz egy KidSpotter-t, nem kell aggódnod, hogy elkeverednek a gyerekek a nagy csodaforgatagban, mert a wifinek köszönhetően gyorsan azonosíthatod, merre kóboroltak el.

 

 Honlap és fotók: https://www.legoland.dk

 

Még több információ: visitdenmark.com

 

Foto: commons.wikimedia.org by lkiwaner

 

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: