Darwin

Ausztrália  -  A legszínesebb város. Akár egy vidéki partyn, itt mindenki sortban és strandruhában flangál, és jeges italát szürcsölve élvezi a trópusi környezetet. 24 órád van. Indulás!

Darwin látnivalói és szórakozási lehetőségei 24 órában.

Darwin turisták nélkül is igazi kulturális kavalkád, a legutóbbi adatok szerint több mint száz különböző nemzetiség él itt, s járul hozzá a város vibráló, elragadó és mindig jókedvű hangulatához.

 

8.00 | Reggelizz, akár egy sztár

 

Azt pletykálják, a Róma Bárba szokott járni Nicole Kidman is, amikor Ausztráliában forgat. Ez nem teljesen igaz. A színésznő csak egyszer volt itt, de a reggelije helyett a paparazzikkal kellett hadakoznia, így nem meglepő, hogy azóta nem is tért vissza. Színészekkel tehát nincs tele a hely, viszont újságírókkal és jogászokkal igen, s mind a remek kávé miatt jönnek. Csatlakozz te is, rendelj egy feketét és egy isteni palacsintát.

 

9.00 | Múltidéző séta

 

Darwin megismeréséhez legjobb, ha teszel egy sétát. Nem túl nehéz feladat, a város nagy részét néhány óra alatt be lehet járni. Az egyik helyi utazási iroda kifejezetten a városnéző sétákra specializálódott. Idegenvezetői a város minden pontjáról tudnak valami érdekességet mondani. De ha úgy döntesz, hogy önállóan bóklászol, ne hagyd ki a parlamentet, a régi városháza romjait, a vidék első felfedezőinek emlékhelyeit, no meg a Cyclone Tracy nyomait. Ez utóbbi Darwin két legtragikusabb történelmi eseményének egyikére emlékeztet: 1974 karácsonyán hatalmas vihar csapott le a városra, amely a hetven százalékát elpusztította. 71 ember halt meg, és 30 000-nek kellett elhagynia otthonát. A ’70-es évek végén csaknem az egész várost újra fel kellett építeni. A sétát a Bicentennial Parkban fejezd be, ahonnan a Darwin öblöt is megcsodálhatod.

 

Honlap: darwinwalkingtours.com

 

11.00 | Híradó a legsötétebb időkről

 

Vedd az irányt a Keleti Pont felé, és látogasd meg a Hadtörténeti Múzeumot. Kb. 7 percnyi sétával éred el a városközpontból. Megnézhetsz egy korabeli híradót 1942-ből, amikor japán csapatok bombázták Darwint. Ez volt a város történelmének másik legtragikusabb epizódja. A bombázások során 243 ember veszítette életét. Láthatod itt azt a bunkert is, ahol a hadsereg a háború végén védekezési stratégiáját dolgozta ki, és számos relikviát szemlélhetsz, melyek mind a bombázó raj okozta pusztulást idézik.

 

Cím: East Point Military Museum, Alec Fong Lim Sétány, East Point. Nyitva naponta: 9.30-17.00.

 

12.00 | Friss halfogás vagy egzotikus mámor

 

A Cullen Bay Marina a legjobb hely, ha ízletes halebédre vágysz. Itt sorakoznak a jobbnál jobb éttermek – a víz nyaldossa a küszöböt, az asztal mellől pompás látvány nyílik az öbölre, és a felszolgált hal is a vízben lubickolt még két órája… De ha inkább egy trópusi ízbombára vágynál, próbáld ki a Char Éttermet az Esplanade és a Knuckey utca sarkán. Itt pálmafák árnyékolta asztalok, lusta, trópusi jókedv és multikulturális menü vár. Próbáld ki a bárány taginét narancsos kuszkusszal és mentás joghurttal vagy a marhafasírtot lime-os tavaszi tekerccsel, mennyei. S hozzá egy korty gin elengedhetetlen…

. 

 

14.00 | Színes művészvilág

 

Darwin tele van különleges művészeti galériákkal, amelyekben az olcsó giccstől a szépművészeti remekekig mindent megtalálsz. Keresd fel a Northern Territory Művészeti Múzeumát és Galériáját, mely csodás kollekcióját őrzi az ausztrál bennszülött művészetnek. Hasonlóan lenyűgöző a Northern Territory Legfelsőbb Bíróság gyűjteménye, ahol az Alice Springs körüli sivatagos vidékről származó műalkotások vannak többségben. Ha vásárolni szeretnél, azt a Maningrida Arts & Culture-ban tedd, itt garantáltan értékes tárgyakra tehetsz szert.

 

Itt foglalhatsz Darwinban szállást

 

15.30 | Szellős házikó

 

A légkondicionálás előtti időkben a darwiniak nem tehettek mást a nyári hónapokban, mint hogy bekapcsolták a ventilátort, és reménykedtek, hogy egy partmenti fuvallat végre eléri őket. Ha szeretnéd a régi Darwint is megismerni, keresd fel a Burnett házat a Myilly Point műemlék kerületben. A házat 1938-ban építették, s habár bombatalálat érte a második világháborúban és később Cyclone Tracy is sanyargatta, meglepően jó állapotban fennmaradt. Építészeti különlegessége, hogy a terek kialakításánál külön figyeltek arra, hogy a házat a tenger felől érkező legkisebb fuvallat is átjárja. Szombatonként a Műemlékvédelmi Szervezet fánkos-szendvicses teadélutánt tart, megőrizve egy szeletkét a Darwinra egykor oly jellemző trópusi eleganciából.

 

Cím: Burnett House, Burnett u. 4., Larrakeyah, nyitva: hétfőtől szombatig, 10.00-13.00 & teadélután: szombat, 15.30-18.00.

 

17.30 | Bazár muzsikával

 

Sétálj le a Burnett háztól, és vándorolj egyet a Mindil Beach Sunset piacon. Ez az a hely, ahol a legjobban átélheted Darwin multikulturális forgatagát. Minden méteren más zenét játszanak a vándormuzsikusok, és ínycsiklandó illatok áradnak az indonéz, maláj, thai, kínai és vietnám utcai sütödékből, mintha az ízek csodaországába érkeztél volna. Nehéz feladat, de válassz egy-két finom falatot, és engedd, hogy a naplemente kicsit elringasson a zene dallamaira.

 

19.30 | Mozi szabadon

 

Nincs is annál kellemesebb, mint hátradőlni egy kényelmes nyugágyban, indiai ételt falatozni s közben egy izgalmas művész mozit nézni a csillagos ég alatt. A Deckchair Moziban az öböl csücskében olyan filmeket vetítenek, amelyeket a multiplex még számításba sem vesz. Itt nincs tülekedés, sem szétszórt popcorn, kiöntött kóla… a közönség csöndes és egymással is figyelmes, a mozi pedig cáfolja azt a közhelyet, hogy művészfilm csak élvezhetetlen lehet.

 

Cím: Deckchair Cinema, Jervois út vége, Kitchener sarka, Wharf Precinct, Darwin.  

 

 

 

Még több információ: www.darwineguide.com

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Ben Ashmole)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: