Saqqara és Dhashur

Egyiptom - Drámai az ellentét a gizai és kairói nyüzsgés és a délebbre fekvő dashuri és saqqarai piramisok világa között.

Saqqara és Dhashur piramisai.

Lehet, hogy te leszel az egyetlen látogató. Kár. De nem neked, hanem másoknak. És ezt különösen akkor fogod értékelni, ha később bemerészkedsz a gizai piramisok tolongó zsivajába…

 

Saqqara Kairótól 30 kilométerre fekszik az ókori Egyiptom egyik fővárosa, Memphisz legősibb temetője. Uralkodók nyughelyéül is használták mintegy háromezer éven át. Dzsószer fáraó síregyüttese, közepén az ún. lépcsős piramissal, talán a legismertebb egyiptomi műemlék. Az első piramis tervezője és építője Imhotep volt, akit később istenként tiszteltek. A sírkamrát már az ókorban kirabolták, Dzsószer valószínűleg nem is ide temetkezett.

 

Errefelé kevés a turista, de annál több az élő (hajdan szentként tisztelt) szkarabeusz bogár. Ha az idegenvezető felajánlja, hogy megfog egyet emlékbe, nem kell elfogadnod...

 

⇒ Itt foglalhatsz Kairóban szállást

 

Dhashur A Gizai Nagy Piramist építtető Kheopsz fáraó apja, Sznofru két piramist állíttatott ide, Saqqarától délre.  A Fehér vagy más néven Törtfalú Piramis különleges látványt nyújt, mivel ez Egyiptom legjobb állapotban megmaradt ókori építménye. Soha se vált temetkezési hellyé.

 

A Vörös piramis időszakosan látogatható, ez lett Sznofru temetkezési helye, a piramis egy dombra épült, egész Kairóig ellátni innen, végig a piramissoron. Ez volt az első piramis, amelynek egyenletesen sík az oldala. A látvány lenyűgöző.

 

 

 

Még több információ: www.sca-egypt.org/saqqara

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Assareh.Family )

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: