Death Valley: Zabriskie Point

USA - A lemenő nap fényében sütkérező, bizarr formájú Joshua fák, a különleges vadvirágok, a homokdűnék, valamint az egész vidéket beborító, megdöbbentő és sokszor ijesztő csönd életre szóló élménnyel képes gazdagítani az idelátogatókat.

Death Valley legszebb látnivalója, Zabriskie Point.

A Halál völgye 35 millió évvel ezelőtt alakult ki, s a víz eróziós munkája fantasztikus formájú sziklákat alakított ki. A tengerek üledékként sót hagytak maguk után, mely a völgy közel 200 mérföldnyi területét borítja. Mégis, a völgy több mint 1000-féle növény- és fafajtának ad otthont, melyek közül 21, mint például a kék virágú Halál-völgy zsálya, kizárólag ezen a zord vidéken található. A vándorló kövek - képünkön - titkára még senki se tudott bizonyosat mondani, bár alighanem az erős szél és a hajnali vékony jégréteg lehet a megoldás kulcsa.

 

A Los Angeles és Las Vegas közötti völgy modern korszaka 1849-ben kezdődött - ekkor körülbelül 40 emigráns család a Sierra Nevada hegységben található aranylelőhelyek felé igyekezvén belegabalyodott a sivatagba. Aranyat és ezüstöt nem találtak, viszont igen gazdag bórlelőhelyekre bukkantak. A bór bányászata mind a mai napig tart. A Halál-völgyet 1933-ban műemlékké, 1994-ben pedig nemzeti parkká nyilvánították.

 

Death Valley hotelek, szállások

 

A nyári hónapokban idelátogatók legjobban akkor járnak, ha hajnalban vagy a késő délutáni órákban indulnak felfedező útra. A park három pontján - a Furnace Creek Ranch-on, a Stovepipe Wells Village-en és a Panamint Springs-en - találkozhatunk a civilizációval, ahol is étterem, szálloda, benzinkút és ivóvíz várja a túrázókat. De az árak olyan magasak, mint a levegő hőmérséklete.

 

Furnace Creek

 

A park egyik legnyüzsgőbb pontja a trópusi jellegű tájképpel büszkélkedő Furnace Creek. Az utazókat külön dzsogging- és kerékpárösvények, golf- és teniszpályák, lovaglási lehetőségek várják, és idegenvezetős szekértúrákon is részt vehetnek. A parkőrök hasznos információkkal szolgálnak, a vállalkozó szelleműek feliratkozhatnak az esti és nappali gyalogtúrákra is.

 

Badwater

 

A sivatag közepén áll a Badwaternek nevezett sekély, de roppant sós tavacska. Nevét egy utazótól kapta, aki látván, hogy öszvére nem iszik a tóból, a térképén rossz vízként tüntette fel ezt a helyet – amelyet a nyugati félteke legalacsonyabb és egyben legmelegebb pontjaként tartanak számon.

 

 Zabriskie Point

 

A park legismertebb nevezetességei közé tartozik a mindössze 230 méter magasan fekvő Zabriskia Point. Erről a hegycsúcsról csodálatos panoráma nyílik egy terméketlen földnek nevezett, több színben pompázó, redőzött hegyekkel tarkított területre. A mozifilmek szerelmesei egy olasz rendező, Michelangelo Antonioni azonos című filmjében már találkozhattak ezzel a vidékkel.

 

Golden Canyon 

 

A Golden Canyon szikrázó színű falairól kapta a nevét. A kanyonba vezető, a kevésbé edzettek számára is ajánlott túraútvonal mentén igazán látványos, citrom- és narancssárga színekben pompázó sziklaformák kápráztatják el az utazót. Egy kicsit távolabb a folyóvölgy bejáratától egy másik természet alkotta építmény, a Vörös Katedrális (Red Cathedral) várja a völgy vándorait.

 

Devil's Golf Course

 

Devil's Golf Course-ként (az ördög golfpályájaként) ismert területet a sivatagi szél munkájának köszönhetően, több ezer apró, szürreális alakzatokat öltő sósüveg borítja. Ezen a kietlen tájon valóban semmi sem képes életben maradni.

 

Scotty Castle

 

A park északi kanyonjában egy furcsa, mór jellegű kúria emelkedik a magasba. Ezt a házat 1924-ban kezdték el építeni, de mind a mai napig nem fejezték be. A nevét, Scotty Castle Walter Scottról kapta, akit a Halál-völgyben Scotty-nak becéztek. Scotty, az excowboy és aranykutató azt mesélte az embereknek, hogy a kastély az övé, és egy közeli titkos aranybányából származó jövedelemből tudja finanszírozni... Az 1500 méter mély és fél mérföld széles Ubehebe kráter a 3 000 évvel ezelőtt lezajlott gőz- és gázrobbanások eredménye. Az egész területet vulkanikus hamu borítja, amely a kráter szélén az 50 méter vastagságot is eléri. Innen is nagyszerű kilátás nyílik a völgyre.

 

 

 

 

 

Még több információ: nps.gov/deva/index.htm

 

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: