Dél-Afrikai tudnivalók

Dél-Afrika - Mindig kérj felvilágosítást, hogy mely környékeket célszerű elkerülni. Ne vigyél magaddal nagy összegű készpénzt, feltűnő ékszereket. Csak útleveled másolatát tartsd magadnál. Az esti órákban és hétvégénként kerüld el a városközpontokat. Ha személyautóval közlekedsz, az ablakokat ne engedd le, valamennyi ajtót zárd be.

Dél-Afrikai kisokos, hasznos tanácsok

Harminc napot meg nem haladó tartózkodásra vízummentesen utazhatsz be a Dél-Afrikai Köztársaságba. A dél-afrikai hatóságok a túltartózkodást nagyon szigorúan büntetik. Az útlevélnek legalább két üres oldalt kell tartalmaznia. Ennek hiányában nem léphetsz be az országba.
 

Biztonság

 

Az ország a fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek  kategóriájába tartozik. Ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és baleset-biztosítás megkötése.

 

Kiugróan nagy a bűncselekmények száma. Ezen belül magas az erőszakos bűncselekmények (nemi erőszak, gyilkosság) aránya. Gyakoriak a fegyveres gépkocsirablások. A bűncselekményekre nagyrészt a városokat övező szegénynegyedekben (township), és a városközpontokban kerül sor. Alapvetően a szervezett keretekben történő utazás javasolt.

 

A nemzetközi repülőtereken, busz- és vasútállomásokon igen gyakoriak a lopások. Johannesburg Berea, Hillbrow és Yeoville városrésze, a központi üzleti negyed, valamint a Rotunda buszvégállomás különösen veszélyesnek számít. Pretoria Sunnyside és Arcadia negyedében is megszaporodtak a rablások, lopások. Durban és Fokváros városközpontjában és strandjain szintén fokozott körültekintésre van szükség.
 

Közlekedés

 

Repülőterek Dél-Afrika három nemzetközi repülőtere: a johannesburgi, a fokvárosi és a Durbanban található. Mindhármat szinte teljes körű reptéri, pénzügyi és vásárlási szolgáltatás jellemzi. Magán autóbusz-társaságok menetrend szerint járnak a repülőtér és a város, valamint környéke között. A repülőtéren csak bejegyzett taxitársaság szolgáltatásait szabad igénybe venni, a magántaxik veszélyesek. 

 

A napi légijáratok az egész országot behálózzák Bloemfontein, Durban, Kimberley, East London, Fokváros, Johannesburg, Port Elizabeth és Pretoria  között. A legnagyobb légitársaság a Dél-Afrika Airways, de légifuvarozást vállal a Mango, a kulula.com és a 1time airline is. A repülőjegyek ára között jelentősek a különbségek.

 

Taxi Mindenütt találsz taxit, biztonságos, kényelmes és nem drága. De ha taxit rendelsz – kivált, ha hosszú útra –, állapodj meg előre a viteldíjban.

 

Autóbérlés Az autóbérlés korhatárhoz (23 év) és legalább öt éves jogosítványhoz kötött. Mindig köss teljes körű biztosítást a bérelt autóra. Az autópályákat díjfizetés ellenében lehet használni. A magyar jogosítványt csak angol fordítással együtt fogadják el.

 

A Dél-Afrikai Köztársaságban az autók az út bal oldalán haladnak, az olyan útkereszteződéseknél, ahol mind a négy irányban stoptáblát helyeztek el, az autók megállást követően érkezési sorrendben haladnak tovább. A hatóságok a gyorshajtást szigorúan büntetik, rendszeres a traffipax. Autóval közlekedni este lehet zűrös élmény. Az autópályák igen jó minőségűek, az alacsonyabb rendű utak elhanyagoltak, sok a baleset.

 

Közlekedésbiztonság

 

A nagyvárosokban a tömegközlekedési hálózat szegényes. A gyakori lopások, rablások miatt a városi tömegközlekedés igénybevétele nem javasolt. Ne utazz minibusz-taxival. A Johannesburg és Pretoria között közlekedő helyiérdekű vasúton (Metro) való utazás pedig kimondottan kerülendő.

 

A vasút igénybevétele sem javasolt.  Kivételt képeznek a turistákra specializálódott vasúttársaságok  (Blue Train, Rovos). A nagyvárosokat összekötő buszjáratok általában biztonságosak.

 

 

Az autópályák igen jó minőségűek, az alacsonyabb rendű utak elhanyagoltak. A halálos kimenetelű közúti balesetek száma nagymértékben megnövekedett. A balesetek oka általában a gyorshajtás, a vezetők gyakorlatlansága, az autópályák mentén közlekedő, nehezen észrevehető gyalogosok és az ittas vezetés.

 

Kockázatcsökkentők

 

Mindig kérj felvilágosítást szállodádban arról, hogy mely környékeket célszerű elkerülni. Ne vigyél magaddal nagy összegű készpénzt, feltűnő ékszereket, mobilt.  Csak útleveled másolatát tartsd magadnál.

 

Sötétedés után ne sétálj. Nappal is kerüld el az elhagyatott területeket. A szegénynegyedeket (township) csak csoporttal, felkészült idegenvezetővel látogasd.

 

Ha készpénzt veszel fel bankjegyautomatából, körültekintően járj el. Ne fogadj el segítséget idegenektől. Az esti órákban és hétvégénként kerüld el a városközpontokat. Körültekintően foglalj magadnak szállást, lehetőleg jó környéken.

 

Itt foglalhatsz Dél-Afrika-i szállást

 

Ha személyautóval közlekedsz, az utazás során az ablakokat ne engedd le, valamennyi ajtót zárd be. Támadás esetén ne tanúsíts ellenállást, add át értékeid.  Soha ne vegyél fel stopposokat.  Lehetőleg mindig legyen nálad  mobiltelefon. Benne  a megfelelő telefonszámokkal!

 

Rendőrség: 10111. Mentők: 999
Autóklub (Automobile Association) : 08 00 03 30 07

 

Egészségügy

 

Kötelező védőoltások nincsenek. Ajánlott védőoltások: Hepatitis A/B, Hastífusz, Diftéria-Tetanusz, veszettség. A csapvíz az ország területének legnagyobb részén iható. De jobb, ha palackozott vizet iszol.

 

A dél-afrikai magánkórházak magas színvonalú egészségügyi ellátást nyújtanak, ám a szolgáltatások ára magas. A külföldi utast – még sürgős esetben is – csak akkor látják el, ha igazolja, hogy fedezni tudja a kórházi kezelés költségeit. Az állami kórházakban az ellátás és a felszereltség színvonala általában alacsony. Semmiképpen ne indulj útnak magasabb szintű utazási egészség- és baleset-biztosítás nélkül!

 

A HIV-fertőzöttek száma a Dél-Afrikai Köztársaságban az egyik legmagasabb a világon!! A hivatalos statisztikai adatok szerint a TBC megbetegedések gyakorisága folyamatosan növekszik.

 

Pénzügyek

 

Az ország pénzneme a dél-afrikai rand (ZAR). 1 ZAR=kb. 0,11 EUR / kb. 0,128 USD. Egy rand egyenlő 100 cent. Bankjegyek található címlete ZAR 200, 100, 50, 20 és 10.  A nemzetközi hitelkártyákat és utazási csekkeket általában elfogadják.  A beutazáskor behozható készpénz mennyiség határa 150 ezer Ft/543EUR. A bankok nyitva tartása 09:00-tól 15:30 óráig hétfőtől péntekig, 08:30 és 11:00 között, szombaton.

 

Praktikus tudnivalók

 

A növények bevitelengedély-kötelesek.  Tilos kábítószer, rugós kés, lőszer, robbanó-anyagok és pornográf irodalom bevitele is. Borravaló: 10 és 15 százalék, ha e szolgáltatást nem tartalmazza a számla. Szinte jár:  pincéreknek, taxisofőröknek, teherhordóknak. Villamosenergia: 220 V/50Hz. 220 V/50Hz. Három-tűs kerek csatlakozók vannak használatban. Az ország telefonkódja: 27. Az internet elterjedt. Telefon: sürgősségi orvos 112. Időeltolódás: GMT +2.

 

 

 

Még több információ: www.southafrica.info

 

 

 

(Fotó: flickr.com by José Carlos Babos)

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: