India   Delhi : látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

A Kutub minaret és a rejtélyes vasoszlop

Delhi - Egy ókori és középkori épületekből és romokból álló együttes, legszebb és leghíresebb építménye a Kutub Minár, egy 72 és fél méter magas, ötszintes torony, a világ legmagasabb, téglából épült minaretje.

Kutub Minár, a világ legmagasabb tégla minaretje Delhiben.

A minaretet Delhi első muszlim uralkodója kezdte építeni a 12. században, s utódai fejezték be.

 

A hinduk vörös citadellájának romjain áll. 27 ókori hindu és dzséjn templomot romboltak le a Kutub Minár építői, és köveiket felhasználták a hatalmas torony építéséhez. Egy felirat szolgál bizonyítékul a 27 bálványozó templomról.

 

A minaret vörös homokkőből készült, kacskaringós faragványok és a Korán versei díszítik. 379 lépcső vezet fel a tetejére, számold, ha bírod…

 

A komplexum legrejtélyesebb építménye egy hét méter magas vasoszlop, a minaret közelében áll.

 

A dzséjn templomegyüttes központja lehetett, és legvalószínűbb, hogy Chandragupta II Vikramaditya idején épült, a 4. század vége felé – az oszlop tetején szanszkrit felirat méltatja Chandra királyt.

 

Itt foglalhatsz Delhiben szállást

 

Az oszlop különlegessége, hogy 98 százalék tömör vasból áll, s ennek ellenére a szabad levegőn állva 1600 éven keresztül nem korrodálódott.

 

A legújabb kutatások szerint egy oxidálódást gátló anyaggal vonták be az oszlopot, de az anyagot azonosítani s az elméletet bizonyítani eddig nem sikerült.

 

A legenda szerint, aki háttal az oszlopnak két karjával körbe tudja fogni, annak egy kívánsága teljesül. Sajnos ma már nem próbálkozhatsz, az oszlopot kerítéssel védik, nehogy az izzadság korrodálja.

 

 

 

Cím: Qutb Minar, Mehrauli, Dél-Újdelhi. Nyitva: napkeltétől napnyugtáig. Belépő: 250 rúpia

 

 

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: