India   Delhi : látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Delhi

Delhi - Meglehetősen titokzatos város, és sokkolóan szegény. Hatalmas metropolisz, különleges negyedekkel.  Az indiai városok közül mégis az egyik legdrágább. Elég csak két-három napot itt tölteni, s a többit a környező vagy távoli érdekes városokban.

Delhi praktikus tudnivalói árakkal.

Időjárás

 

A legjobb alkalom a látogatásra a november és március közötti időszak, meleg a nappal és csak egy kicsit hideg az éjszaka. Áprilistól júniusig a hőmérséklet forró, a meleg elviselhetetlen, a légkondicionálás meglehetősen ritka, kivétel: nagyobb szállodák és jobb éttermek. Július a tájfunok szezonja, gyakoriak az esőzések, ami kellemes is ugyan, de nagy áradásokat okoz.

 

Delhi hotelek, szállások

 

A szállások és hotelek ára se kíméletes, kivétel Paharganj, a hátizsákos gettó. A főszezon októbertől márciusig, az utószezon áprilistól szeptemberig tart. A legtöbb olcsó szálloda ára nem változik jelentősen év közben, de a közép- és felső kategóriás hotelek árszintje mérsékeltebb szezonon kívül.

 

  Booking.com  

 

 

Biztonság

 

India fővárosa valójában több település, Új-Delhi tágas és kényelmes, biztonságban sétálhatsz, akár éjszaka is, Ó-Delhi egy nyüzsgő sikátor és bazár város, teli s teli zsebtolvajokkal és jutalékos ügynökökkel.  Nagyon olcsó szállást ne válassz, sok a kábszer és a razzia…  Egy nőnek egyedül kockázatos. Még a kulturáltnak tűnő férfiak közeledése is legyen gyanús.   Rablás ritka, a kereskedelmi csalás és átverés annál gyakoribb.

 

Látnivalók

 

A legtöbb látnivalóért nem kell vagy csak alig fizetni, sőt, telik majd sofőrös idegenvezetőre is.

 

 

Vörös Erőd: fotogén mogul erőd >> 5.50 $
Jama Masjid mecset: ingyenes, de kamerával >> 1.90
Humayun sírja: a város déli részén van, a Taj Mahal a mintájára épült >> 5.50
Qutub Minar: iszlám mecset >> 4.50
Taj Mahal: 200 km-re, népszerű egynapos kirándulás >> 17.00  $

 

Közlekedés

 

Delhi Metro (www.delhimetrorail.com) hasznos és gyors, de nem látsz majd semmit sem, csúcsidőben elképesztően zsúfolt, az egyedül utazó nőket zaklathatják. A legjobb ha egy fekete-sárga taxiba vagy rövid távolságokra auto-riksába ülsz, de ügyelj arra, hogy előre állapodj meg az útárában, néha így is trükköznek…biztonságos társaságok: Mega Cab, Delhi Cab. 

 

Taxi a reptértől a városközpontig >> 4.40 - 13.10 $
Expressz busz a reptértől városközpontig >> 1.10
3km taxi Delhiben / Új-Delhiben >> 0.90 - 1.60
3km auto-riksa utazás >> 0.50 - 1.00
Metrózás Delhiben >> 0.20 - 0.70
Bérautó és sofőr egész napra >> 22.00 - 33.00
Express vonattal Agra (oda-vissza) >> 5.30 - 32.90  $
  

 

Étkezési árak

 

Az étel és ital fillérekbe kerül, ha megkockáztatod az utcai árusokat, de a légkondicionált éttermekben már csinos összeget kérnek az ebédért, vacsoráért. Alkoholhoz jutni nehéz, de  a szállodákban egyszerűbb… Ha elfáraszt a városnézés vagy megéheznél, az utcai árusoktól bárhol kaphatsz finom falatokat és frissítőt, csak arra vigyázz, hogy semmi nyerset ne egyél.

 

Költségkímélő reggeli: alkalmi helyi étterem >> 0.90 - 3.50 $
Költségkímélő ebéd: a jobb éttermek drágábbak >> 1.10 - 4.50
Költségkímélő vacsora: a jobb éttermek drágábbak >> 1.40 - 6.50
Sör (0,5l): alkoholt találni kihívás, kivétel a szállodákban >> 1.10 - 3.30
McDonald's Csirke Maharaja Mac: a marhák az úttesten maradnak >> 1.63  $
  

 

Egészség

 

Köss megfelelően körültekintő biztosítást. Itt vár rád a forróság, a légszennyezettség, az utca piszka, és a gyomorrontás… ha nem vigyázol. Vigyél magaddal alap gyógyszereket. Semmit se egyél, ami nem főtt vagy sült, ne igyál mást, csak palackos vizet, óvakodj a jégkockáktól.

 

 

Aktuális árak Delhiben

 

Vásárlás

 

A Dilli Haat bazár kitűnő választás, ha helyi műtárgyakat, kézműves termékeket vennél, megfizethető áron. A Connaught téri piacon pedig mindent kapni, mi szem-szájnak ingere, és egy vagyont is el lehetne költeni, ha nem volna minden meglepően olcsó. Parfümök és teák, arany és ezüst ékszerek, kasmírsálak és elegáns pasminák, s a tér leghíresebb üzlete, a Fabindia, indiai otthoni és utcai ruházatot árul, minden korosztálynak, kiváló minőségben és hihetetlenül olcsón. A trendi Hauz Khas falu, Új-Delhi központjában, a dizájner outletek lelőhelye, de méretre igazított holmikat és szépséges antik bútorokat is beszerezhetsz itt.

 

 

 

Még több kép és információ: delhitourism.gov.in

 

 

(Fotó: flickr.com by Alfredo Miguel Romero)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: