India   Delhi : látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Vörös Erőd

Delhi - Méltóságteljesen emelkedik Ó-Delhi fölé homokkő falaival a Lal Quila, vagyis a Vörös Erőd, az egykor hatalmas és virágzó Mogul Birodalom mementója.

Vörös Erőd Delhiben.

Habár a messzi 17. században épült, hogy távol tartsa a portyázó betolakodókat, ám ma is uralja a város látképét.

 

Belül bámulatos épületek sorakoznak, melyek egykor Jahan sahnak, családjának és háromezer alattvalójának adtak otthont.

 

Eredetileg a mogul királyi család rezidenciája volt, s egykor háromezren lakták, majd a britek katonai táborként használták, ma turista látványosság.

 

Az erőd a Yamuna folyó partján fekszik, amely a falakat körülvevő várárkokat táplálja. Belső terei a perzsa, európai és indiai művészet keveredéséről árulkodnak.

 

 

A királyi lakosztályok épületei a trón mögött egy emelvényen kaptak helyet, s a Yamuna folyóra néznek. Egy vízcsatorna köti össze őket, amely minden épület közepén keresztülfolyik – ez a Nahr-i-Behisht, vagyis a mennyei folyam, s a palota is a Korán Paradicsomát idézi.

 

Az épületek falába számos helyen bevésték: ha létezik földi Paradicsom, az itt van…

 

Itt foglalhatsz Delhiben szállást

 

Ma már csak a cifra dekorációban gyönyörködhetünk, de könnyű magunk elé képzelni a régi pompát, mikor drágakövek díszítették a falakat, s fejet hajtani a megdöbbentő mérnöki tökély előtt - még a légkondicionálást is zseniálisan megoldották: egy vízcsatornát („a mennyei folyam”) vezettek keresztül az épületeken, amely kellemesen hűsítette a levegőt a legforróbb napokon is.

 

Az erőd 1857-ben az indiai felkelés legfontosabb helyszíne volt, így India függetlenségének szimbólumává is vált.

 

 

 

Cím: Netaji Subhash Marg, Ó-Delhi. Útvonal: rajta van a Delhi Hop-on-Hop-off buszok útvonalán. Belépődíj: 250 rúpia. Fényjáték: 18:00 órakor, 80 rúpia
Nyitva: keddtől vasárnapig, 10.00 – 16.00.

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Dennis Jarvis)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: